logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 1022 - Drukuje kilka razy to samo na jednej stronie

ligus 12 Sie 2014 22:39 3975 12
REKLAMA
  • #1 13872892
    ligus
    Poziom 11  
    Witam, dostałem za parę groszy, używaną drukarkę HP Laser Jet 1022. Nigdy nie miałem do czynienia z laserówkami, więc nie wiem czy nadaje się ona tylko na złom, czy da się jeszcze ją uratować.
    Toner na pewno jest do wymiany, ale jest z nią inny problem, drukuje kilka razy to samo na jednej kartce, każdy wydruk zaczyna się poniżej poprzedniego.
    Myślałem że winne są sterowniki, ale pod odłączeniu kabla USB i wydrukowaniu strony testowej zielonym przyciskiem dzieje się to samo.
    Czy da się naprawić tą usterkę? Z góry dzięki za odpowiedź.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13872918
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Najpierw zmień toner a potem sprawdź jak drukuje. Podejrzewam że na tym się skończy.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • #3 13872929
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 13872935
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 364
    W HP 1022 toner i bęben światłoczuły są w razem w jednym zestawie.
    Wymień go na nowy / regenerowany i będzie ok.

Objawy wskazują na zużyty bęben.
  • REKLAMA
  • #5 13873121
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    askr napisał:
    Objawy wskazują na zużyty bęben.

Nie za bardzo się z tym zgadzam ... Objaw raczej za bardzo przypomina zużytą rolkę PCR niż bęben ... Zwłaszcza charakterystyczny brudny wzorek pozostawiony przez rolkę ładującą. Jeżeli masz koniec tonera (co widać na wydruku w formie jasnego pasa) to po wymianie na nowy problem definitywnie ustąpi. Chyba że trafisz na taki z kiepską rolką PCR ;) Nawet w oryginałach się to zdarzało ...

C.
  • #6 13873159
    ligus
    Poziom 11  
    Jutro poszukam jakiegoś zamiennika i zamówię. Dam znać czy wszystkie problemy ustąpiły. Jeszcze raz dzięki za błyskawiczny odzew.
  • #7 13873367
    wamal
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Rozjaśniony pas wzdłuż drogi transportu papieru to oczywiście zużyty bęben.
    Odstęp pomiędzy powtarzającymi się obrazkami wskazywałby raczej na niedostateczne utrwalanie. Folia do tego urządzenia kosztuje ~20 zł.
    Średnica to ~15 mm, więc obwód ~5 cm (+- odstęp pomiędzy "duchami").
    Rozebrałbym drukarkę i obejrzał dokładnie fuser, a potem decydował się na zamówienie tonera.
    http://www.youtube.com/watch?v=NUOuuDp9nB8
    http://www.youtube.com/watch?v=wcw3oWvOs7g

Zgadzam się z kolegą Sługa WSI. Moje niedbalstwo w określeniu. Pisząc "zużyty bęben" miałem na myśli "zużyty cartridge".

Poniżej cytat z serv.manuala(strony problemów z jakością wydruków):

First occurrence of print defect (0.00 inches)
    Transfer roller 46.3 mm (1.82 inches)
    Print cartridge 37.7 mm (1.48 inches)
    Print cartridge 32.0 mm (1.26 inches)
    Paper-pickup assembly 55.2 mm (2.17 inches)
    Fuser (fixing assembly) 56.5 mm (2.22 inches)
    Fuser (fixing assembly) 41.0 mm (1.61 inches)
    Print cartridge 76.3 mm (3.00 inches)

Jeśli odstęp pomiędzy "duchami" jest > niż 7 cm, winowajcą jest bęben.
    Jeśli niecałe 6 cm- folia fusera.
  • #8 13873542
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 13873563
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Panowie po co sprzeczać się czy to bęben, czy rolka , czy proszek. I tak sprowadza się wszystko do zakupu całego nowego pojemnika. Najpierw należy wyeliminować jedno, by stwierdzić dalsze uszkodzenia. Tak jak pisał "ligus" kupi inny toner i da znać.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • #10 13896926
    ligus
    Poziom 11  
    Dzisiaj dostałem nowy toner (zamiennik jetworld). Drukarka drukuje już normalnie, bez powtórzeń itp.
    Jedyny mankament jaki pozostał, to lekkie "zabrudzenia?" w druku. Na zdjęciu widać o co dokładnie chodzi.
    Jeżeli da się wyeliminować jeszcze ten problem to byłbym wdzięczny za podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #11 13897186
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Na pierwszy rzut oka wydaje mi sie że to folia w zespole utrwalania. Odrywa drobinki tonera i powiela je dalej . Moze byc zabrudzona lub pooklejana a moze byc uszkodzona. Jeszcze inna ewentualność to słaby jakościowo zamiennik którego toner lepi sie do powierzchni folii utrwalającej. Tak czy owak fuser warto sprawdzić .

C.
  • #12 13897195
    Sir Charles
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Obejrzyj stan fusera,być może masz przylepiony toner do folii lub też może być uszkodzona w tym miejscu
  • #13 13901699
    ligus
    Poziom 11  
    Znalazłem film z instrukcją jak dostać się do tego fusera, ale trzeba rozebrać pół drukarki i nie chcę czegoś popsuć. Na razie chyba dam sobie spokój.
    Wydrukowałem kilkanaście kartek, wcześniej użyłem dwa razy opcji "cleaning page" w sterownikach i tak jakby było już lepiej.
    Myślę że i tak jest dobrze jak na drukarkę która kosztowała mnie łącznie z tonerem 80zł.
    Dzięki za udzielone do tej pory rady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką HP LaserJet 1022, która drukuje kilka razy to samo na jednej stronie. Po wymianie tonera na nowy, problem został rozwiązany, jednak pozostały lekkie zabrudzenia w druku. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że przyczyną problemu mogły być zużyte elementy, takie jak bęben lub rolka PCR. Wskazano również na możliwość uszkodzenia zespołu utrwalania (fuser). Użytkownik zauważył poprawę po użyciu opcji "cleaning page" w sterownikach, co sugeruje, że problem mógł być związany z jakością tonera lub zanieczyszczeniem fusera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA