Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio na 150.6Mhz na ukl MC3362

Michu. 26 Apr 2005 00:11 4483 7
    Michu.
    Level 11  
    Witam. Czy moża mi ktoś pomóc w budowie odbiornika FM na 150.600 Mhz na układzie MC3362. Chodzi mi konkretnie o to co musze dołączyć do nóżek numer 23 i 20 (czy jest to konieczne i gdzie znajde tego schemat). Drugie moje pytanie brzmi czy w pierwszysm schemacie w karcie katalogowej jakie musze zmienić wartości elementów aby układ chodził na 150.600? Przepraszam jeśli te pytania brzmią banalnie/bezsensownie, ale nie znam się na tym, a bardzo mi zależy żeby mieć kosztem parudziesięciu złotych odbiornik na tą częstotliwość. Karta jest pod linkiem:
    http://www.oselectronics.com/downloads/mc3362.pdf
    IjeSJot
    Level 27  
    Na nodze 20 masz wyjscie pierwszego mieszacza.
    W aplikacji jest podane ze to wyjscie mozna wykorzystac do sterowania zewnetrznego preskalera lub PLL.
    Na noge 23 podajesz napiecie do przestrajania generatora pierwszej przemiany... np z jakiejs petli PLL.
    Wszystko jest w PDFie!!
    Panda02
    Level 32  
    IjeSJot wrote:
    Na nodze 20 masz wyjscie pierwszego mieszacza.
    W aplikacji jest podane ze to wyjscie mozna wykorzystac do sterowania zewnetrznego preskalera lub PLL. ...
    Wszystko jest w PDFie!!

Noga 20 to nie jest wyjście pierwszego mieszacza, tylko wyjście z generatora (heterodyny) pierwszej przemiany.
    Jeśli chcesz zrobić odbiornik na pasmo 150 MHz na MC3362 to dla uzyskania odpowiedniej czułości będziesz musiał zastosować wzmacniacz w.cz. inaczej czułość będzie dość niska. Bardzo dobry i prosty wzmacniacz znajdziesz na stronie
    http://adamkar.republika.pl/prze/indexprze.htm
    Sprawdziłem; stroi się bardzo dobrze i ma duże wzmocnienie, rzędu 15-18dB
    sq6ade
    Level 40  
    Ćwiczyłem kiedyś podobny temat ale na MC3363. Również nie uzyskałem dobrych rezultatów. Natomiast nie spotkałem urządzenia fabrycznego (profesjonalny radiotelefon FM) w którym zastosowano pierwszą przemianę i VCO oraz reszte toru w.cz. w jednym czipie i to takim. On jest raczej przeznaczony do mało odpowiedzialnych zastosowań typu telefon bezprzewodowy albo biper - dziś już zresztą opanowanych przez nowocześniejsze technologie.
    Jap
    Level 29  
    sp6ade – niby masz rację, ale mi wydaję się że do zastosowań typowo amatorskich bez przeznaczenia do DXó itp układ ten jest wciąż ciekawy. A co dopiero dla kogoś początkującego – z 2 scalaków można zmontować odbiornik FM z podwójną przemianą, squerchem. Oczywiście bez dodatkowego przedwzmacniacza odbiornik ten będzie super głuchy. Osobiście dobrze oceniam ten układ (śmiga w moim odbiorniku satelitów meteorologicznych).

Michu – skoro nie masz doświadczenia w zakresie w.cz. polecałbym Ci wpierw wykonanie odbiornika na tym chipie na pasmo 2m – jeśli są w twojej okolicy czynni krótkofalowcy lub przemienniki to wystroisz sprzęcior na słuch. Jednak aby odbierać wymaganą przez Ciebie częstotliwość musisz mieś pewność, że na niej jest prowadzona częsta komunikacja (a z tego co widzę chodzi Ci o pasmo PKP).
    W zbiorach elektrody jest odbiornik oparty na tym scalaku –poszukaj. Aby zwiększyć częstotę, musisz zmniejszyć pojemność kondensatora pracującego w obwodzie generatora (lub rozciągnnięcie cewki) – i najlepiej abyś miał dostęp do częstotliwościomierza.
    BEARR
    Level 13  
    witam
    proponuję pójść nieco inną drogą,mianowicie kupić Radmora z demobilu i przestroić odbiornik ,zalety:niski koszt,mniej pracy,a efekt pewniejszy,szczególnie ważne przy braku doświadczenia w technice w.cz.
    jak będziesz miał pytania,pisz na priva
    pozdrawiam BEARR
    IjeSJot
    Level 27  
    Tak, tylko ze w PKP nie kojarze zeby ten kanal byl uzywany, albo jako kanal wejsciowy w RASZu... ale mniejsza o to. Jak by dorwal takiego radmora z pkp,mial praktycznie gotowe radio. Musial by jedynie jakas PLL zrobic.
    A przede wszystkim, co masz zamiar odbierac na tej czestotliwosci ?
    Michu.
    Level 11  
    Z racji tego, że interesuje się koleją to chciałem sobie troszke ich "posłuchać";-)). Interesuje mnie tylko ta częstotliwość, bo chodzi mi dokkładnie tylko o jeden kolejowy kanał.