logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa odbiornika FM 150.6 MHz na MC3362 - podłączenie nóżek 23 i 20

Michu. 26 Kwi 2005 00:11 4699 7
REKLAMA
  • #1 1437614
    Michu.
    Poziom 11  
    Witam. Czy moża mi ktoś pomóc w budowie odbiornika FM na 150.600 Mhz na układzie MC3362. Chodzi mi konkretnie o to co musze dołączyć do nóżek numer 23 i 20 (czy jest to konieczne i gdzie znajde tego schemat). Drugie moje pytanie brzmi czy w pierwszysm schemacie w karcie katalogowej jakie musze zmienić wartości elementów aby układ chodził na 150.600? Przepraszam jeśli te pytania brzmią banalnie/bezsensownie, ale nie znam się na tym, a bardzo mi zależy żeby mieć kosztem parudziesięciu złotych odbiornik na tą częstotliwość. Karta jest pod linkiem:
    http://www.oselectronics.com/downloads/mc3362.pdf
  • REKLAMA
  • #2 1437725
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Na nodze 20 masz wyjscie pierwszego mieszacza.
    W aplikacji jest podane ze to wyjscie mozna wykorzystac do sterowania zewnetrznego preskalera lub PLL.
    Na noge 23 podajesz napiecie do przestrajania generatora pierwszej przemiany... np z jakiejs petli PLL.
    Wszystko jest w PDFie!!
  • REKLAMA
  • #3 1438599
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    IjeSJot napisał:
    Na nodze 20 masz wyjscie pierwszego mieszacza.
    W aplikacji jest podane ze to wyjscie mozna wykorzystac do sterowania zewnetrznego preskalera lub PLL. ...
    Wszystko jest w PDFie!!

Noga 20 to nie jest wyjście pierwszego mieszacza, tylko wyjście z generatora (heterodyny) pierwszej przemiany.
    Jeśli chcesz zrobić odbiornik na pasmo 150 MHz na MC3362 to dla uzyskania odpowiedniej czułości będziesz musiał zastosować wzmacniacz w.cz. inaczej czułość będzie dość niska. Bardzo dobry i prosty wzmacniacz znajdziesz na stronie
    http://adamkar.republika.pl/prze/indexprze.htm
    Sprawdziłem; stroi się bardzo dobrze i ma duże wzmocnienie, rzędu 15-18dB
  • REKLAMA
  • #4 1446356
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 284
    Ćwiczyłem kiedyś podobny temat ale na MC3363. Również nie uzyskałem dobrych rezultatów. Natomiast nie spotkałem urządzenia fabrycznego (profesjonalny radiotelefon FM) w którym zastosowano pierwszą przemianę i VCO oraz reszte toru w.cz. w jednym czipie i to takim. On jest raczej przeznaczony do mało odpowiedzialnych zastosowań typu telefon bezprzewodowy albo biper - dziś już zresztą opanowanych przez nowocześniejsze technologie.
  • #5 1447722
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    sp6ade – niby masz rację, ale mi wydaję się że do zastosowań typowo amatorskich bez przeznaczenia do DXó itp układ ten jest wciąż ciekawy. A co dopiero dla kogoś początkującego – z 2 scalaków można zmontować odbiornik FM z podwójną przemianą, squerchem. Oczywiście bez dodatkowego przedwzmacniacza odbiornik ten będzie super głuchy. Osobiście dobrze oceniam ten układ (śmiga w moim odbiorniku satelitów meteorologicznych).

Michu – skoro nie masz doświadczenia w zakresie w.cz. polecałbym Ci wpierw wykonanie odbiornika na tym chipie na pasmo 2m – jeśli są w twojej okolicy czynni krótkofalowcy lub przemienniki to wystroisz sprzęcior na słuch. Jednak aby odbierać wymaganą przez Ciebie częstotliwość musisz mieś pewność, że na niej jest prowadzona częsta komunikacja (a z tego co widzę chodzi Ci o pasmo PKP).
    W zbiorach elektrody jest odbiornik oparty na tym scalaku –poszukaj. Aby zwiększyć częstotę, musisz zmniejszyć pojemność kondensatora pracującego w obwodzie generatora (lub rozciągnnięcie cewki) – i najlepiej abyś miał dostęp do częstotliwościomierza.
  • #6 1467137
    BEARR
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam
    proponuję pójść nieco inną drogą,mianowicie kupić Radmora z demobilu i przestroić odbiornik ,zalety:niski koszt,mniej pracy,a efekt pewniejszy,szczególnie ważne przy braku doświadczenia w technice w.cz.
    jak będziesz miał pytania,pisz na priva
    pozdrawiam BEARR
  • REKLAMA
  • #7 1468486
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Tak, tylko ze w PKP nie kojarze zeby ten kanal byl uzywany, albo jako kanal wejsciowy w RASZu... ale mniejsza o to. Jak by dorwal takiego radmora z pkp,mial praktycznie gotowe radio. Musial by jedynie jakas PLL zrobic.
    A przede wszystkim, co masz zamiar odbierac na tej czestotliwosci ?
  • #8 1485925
    Michu.
    Poziom 11  
    Z racji tego, że interesuje się koleją to chciałem sobie troszke ich "posłuchać";-)). Interesuje mnie tylko ta częstotliwość, bo chodzi mi dokkładnie tylko o jeden kolejowy kanał.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy odbiornika FM na częstotliwość 150,6 MHz z wykorzystaniem układu MC3362. Nóżka 20 układu MC3362 to wyjście generatora heterodyny pierwszej przemiany, które można wykorzystać do sterowania preskalerem lub pętlą PLL, natomiast nóżka 23 służy do podawania napięcia do przestrajania generatora pierwszej przemiany, np. z pętli PLL. Aby odbiornik działał poprawnie na 150,6 MHz, konieczne jest dostosowanie wartości elementów w obwodzie rezonansowym, głównie zmniejszenie pojemności kondensatorów. Ze względu na wysoką częstotliwość, zaleca się zastosowanie dodatkowego wzmacniacza wysokiej częstotliwości (w.cz.) dla poprawy czułości, np. prostego wzmacniacza o wzmocnieniu 15-18 dB dostępnego w sieci. Układ MC3362 jest przeznaczony raczej do prostych zastosowań, takich jak telefony bezprzewodowe czy bipeery, i może mieć ograniczoną czułość bez dodatkowych wzmacniaczy. Alternatywnie proponowano zakup używanego odbiornika Radmor z demobilu i jego przestrojenie na wymaganą częstotliwość, co może być prostsze i bardziej efektywne dla osób bez doświadczenia w technice wysokich częstotliwości. Autor zainteresowany jest odbiorem sygnałów kolejowych na tej konkretnej częstotliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA