logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 4 1.4 16V - Silnik kopci po wymianie zaworów i rozrządu, co sprawdzić?

Boryczka1994 14 Sie 2014 22:20 14031 10
REKLAMA
  • #1 13878011
    Boryczka1994
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Witam mam taki problem a mianowicie :
    Kupiłem golfa 4 z silnikiem 1.4 16V po zerwanym pasku rozrządu , do wymiany miałem 16 zaworów , więc oddałem magikowi do naprawy , wymienił zawory , dotarł je oraz założył nowe uszczelniacze . Głowice sprawdził i nie kazał planować bo jest prosta . Do tego kupiłem cały kompletny nowy rozrząd , wszystko poskładałem tak jak książka pisze , głowice dokręciłem z siłą 30 Nm oraz 2x 90 stopni tak jak zalecane . Po odpaleniu przez jeden dzień niby było okej , golfik kopcił lekko ale myślałem że wszystko ma sie ułożyć , ale dziś po odpaleniu i przejechaniu paru km zauważyłem że bardzo mocno kopci , na wolnych obrotach jeszcze jako tako , ale przy około 3 tys obrotów z tyłu wydobywa się gęsta chmura . Myślałem że to wina tego gdyż golf stał 7 miesięcy i nazbierała się woda w baku . Auto zatankowałem , dolałem nawet denaturatu , ale to nic nie zmieniło no może minimalnie mniej kopcił . Przejechałem się nim około 5 km i po zatrzymaniu golf zaczął chodzić na 3 cylindry a mianowicie czwarty nie pracował (ten od strony cewki) . Gdy na tym cylindrze auto nie pracuje mniej kopci. Czego to może być wina ? Czy może to być od lewego powietrza , czy raczej jakieś uszkodzenie głowicy ? . Uszczelka kupiona była z najwyższej półki . Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia czego dalej szukać .
    PS :
    nie zauważyłem ani spadku płynu chłodzącego ani ubytku oleju .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13878058
    Boryczka1994
    Poziom 12  
    Jeszcze nie robiłem , w sobotę podjadę na warsztat i sprawdzę . Sądzisz że to pierścienie ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13878129
    Teodor85
    Poziom 20  
    Ocena: 127
    Kolego nie chciałbym Cię straszyć ale to dobrze nie wróży.
    Zmierz sprężanie tylko żeby Ci podali konkretne pomiary dla każdego cylindra a nie tylko czy dobrze czy źle.
  • #5 13878161
    Boryczka1994
    Poziom 12  
    Okej , postaram się jak najszybciej zmierzyć sprężanie o dam znać co i jak . A mogę wiedzieć czy da się w tym silniku w razie czego zdemontować tłok z pierścieniami od spodu ?
  • Pomocny post
    #6 13878167
    Teodor85
    Poziom 20  
    Książka od tego silnika pisze że nie wolno demontować panewek głównych wału.
  • REKLAMA
  • #7 13878362
    Boryczka1994
    Poziom 12  
    No to w razie czego pozostaje wyjecie tlokow przez gore. Postaram sie jak najszybciej sprawdzic sprezanie i dam znac. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 13878720
    Teodor85
    Poziom 20  
    Jak wyjdzie niskie sprężanie t0 niech zrobią jeszcze próbę olejową.
  • #9 13913042
    Boryczka1994
    Poziom 12  
    Witam , winne są pierścienie olejowe , mechanik zrobił test sprężania i próbę olejową i jednoznacznie stwierdził winne pierścieni na czwartym cylindrze . Mam do was pytanie , jaki jest koszt nowych pierścieni ? i czy najlepiej wymienić od razu na każdym tłoku ?
  • Pomocny post
    #10 13913136
    matiz125
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    pierścienie od 40zł do 120zł komplet na jeden tłok(tylko nie bierz z pierścieniem olejowym składanych z 3 części), jak wymieniać to na wszystkich poco dwa razy się narobić.
  • #11 13916552
    Boryczka1994
    Poziom 12  
    Okej. Wielkie dzięki za pomoc ;) pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Golfem 4 1.4 16V, który po wymianie zaworów i rozrządu zaczął intensywnie dymić. Po zerwaniu paska rozrządu wymieniono 16 zaworów oraz uszczelniacze, a głowica nie wymagała planowania. Po pierwszym dniu użytkowania pojawił się problem z dymieniem, szczególnie przy wyższych obrotach. Użytkownik podejrzewał wodę w baku, jednak po dodaniu denaturatu dymienie nie ustąpiło. Użytkownicy forum sugerują pomiar sprężania, który wykazał uszkodzenie pierścieni olejowych na czwartym cylindrze. Koszt wymiany pierścieni waha się od 40 do 120 zł za komplet na jeden tłok, a zaleca się wymianę pierścieni na wszystkich tłokach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA