logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zrywanie sygnału w instalacji multiswitchowej przez 1 TV z 5 TV podłączonych

George2222 15 Sie 2014 10:38 4341 22
REKLAMA
  • #1 13878611
    George2222
    Poziom 9  
    Witam
    Na początku opiszę moją instalację:
    Sercem instalacji jest multiswitch TERRA MR512 (12 wyjść) do którego jest obecnie podpiętych 5 telewizorów. Antena zamontowana na kominie skierowana na Raszyn model Dipol 44/21-69 Tri Digit ze wzmacniaczem do puszkowym LNA-101 15dB. Sieć zbudowana w oparciu o kabel koncentryczny Triset-113 i złącza kompresyjne F PCT-TRS-9-NT. Antena zasilana z multiswitcha 12V. Odległość od nadajnika około 30km. Wszystkie telewizory wskazują siłę sygnału na poziomie 100% i jakość na poziomie 100% bez błędów w odbiorze - dodam że 4 telewizory to Samsung a jeden Grundig.

A teraz problem:
    Jeden telewizor w instalacji (Samsung) raz na jakiś czas przez około 2 sekundy wskazuje 2000 błędów i jakość sygnału spada do 0% obraz przycina po czym wraca do pierwotnego stanu siła i jakość 100%. Po sprawdzeniu całej instalacji oddałem TV do serwisu gwarancyjnego lecz ten po przetestowaniu sprzętu oddał go nie stwierdzając wady. Jedyny kanał na którym niema problemu to TVN HD. Dodam iż pozostałe telewizory działają poprawnie.

Podpięcie z pominięciem multiswitcha nic nie dało.
    Zmiana starej anteny na nową Dipola nic nie dało.
    Zamiana telewizorów miejscami nic nie dało.

Proszę o pomoc bo już sam nie wiem co mogę więcej zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 13878642
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1500
    Dobrze, że napisałeś o tym TVNHD.
    Objawy wskazują, że ten jeden egzemplarz ma bardzo czułą głowicę, a przez to nie znosi silnego przesterowanego sygnału.
    Sila na 100% to paradoksalnie nie za dobrze.
    Rada. Zmienić wzmacniacz na symetryzator lub na inny o mniejszym wzmocnieniu. ewentualnie zastosować tłumik.
  • #3 13878687
    George2222
    Poziom 9  
    Najgorsza sytuacja jest na TVP1 HD i TVP2 HD - tam najczęściej tnie.
    Multiswitch ma możliwość tłumienia sygnału i jak ustawię na maksa to siła sygnału spada do 40% a jakość do 100% a objawy pozostają bez zmian.
    Gdy wyjmę wzmacniacz i w to miejsce wstawię symetryzator niema sygnału na wszystkich TV co mnie zastanawia bo planując instalację miała działać na symetryzatorze.
  • REKLAMA
  • #4 13878783
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 13878790
    xury
    Że tak się zapytam, jak podpinałeś symetryzator to oczywiście wyłączałeś 12V?

Taką samą sytuacje miałem u znajomej. Jej TV Sony ma bardzo czułą głowicę. Odbiera TVN HD w Radomiu bez wzmacniacza. Wcześniej kiedy był wzmacniacz to odbierał tylko TVN HD,
    Dwieście metrów dalej mieszkam ja i mój Panasonic już nie ma tak czulej głowicy.
    Anteny mamy takie same.
  • #6 13878812
    George2222
    Poziom 9  
    Tak wyłączyłem 12V jak również wyłączyłem tłumienie na multiswitchu.

Może ten symetryzator który był z anteną jest wadliwy i warto było by kupić nowy?
    Obecnie posiadam http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_iv-v_C0002.htm

Dodano po 26 [minuty]:

Kolega doradza mi zakup anteny TELMOR DIGIT Optima IQ która rzekomo inteligentnie redukuje poziom sygnału - proszę o opinie czy to może rozwiązać mój problem.
  • #7 13879890
    muzzzy
    Poziom 13  
    Podepnij z symetryzatorem pomijając multiswitch. Będziesz wiedział czy symetryzator ok i ewentualnie jaki masz sygnał z anteny.
  • REKLAMA
  • #9 13880981
    George2222
    Poziom 9  
    Zastosowałem się do rady użytkownika muzzzy i okazało się że fabryczny symetryzator nie działa. Szybka rundka do sklepu, na dach wymiana wzmacniacza na symetryzator i wszystko działa na wszystkich TV. Siła sygnału 96% jakość 100% mimo iż mieszkam 30 km od nadajnika.

Mimo moich powyższych czynności problem nadal występuje - możliwe że sygnał jest nadal za mocny? Może faktycznie zrobić jak napisał SP5ANJ i kupić ten tłumik regulowany?

Na razie stłumię go na multiswitchu i sprawdzę efekty.

Dodano po 3 [minuty]:

mihal2002 napisał:
    George2222 napisał:
    Gdy wyjmę wzmacniacz i w to miejsce wstawię symetryzator niema sygnału na wszystkich TV
    George2222 napisał:
    Antena zasilana z multiswitcha 12V

Więc jak ma działać z symetryzatorem?

Multiswitch ma wyłącznik zasilania 12V i jak podpinam symetryzator to wyłączam zasilanie.

Dodano po 3 [godziny] 29 [minuty]:

Rozpocząłem tłumienie na multiswitchu - 4 i 8 dB tłumienia nic nie dało, dopiero 12 dB przyniosło poprawę i jak na razie obserwuję działanie TV. Co prawda obraz na chwilę obecną nie przerywa ale pojawiają się drobne błędy.

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

Niestety efekt był krótkotrwały i telewizor znów przerywa. Nie mam innych pomysłów jak tylko zamówić tłumik regulowany jaki zaproponował użytkownik SP5ANJ. Choć coraz bardziej wątpię że problem leży po tej stronie.
  • #10 13882115
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

George2222 napisał:
    Szybka rundka do sklepu, na dach wymiana wzmacniacza na symetryzator i wszystko działa na wszystkich TV. Siła sygnału 96% jakość 100% mimo iż mieszkam 30 km od nadajnika.

Odległość 30km to jakby LOCAL SIGNAL. :D

Cytat:
    Może faktycznie zrobić jak napisał SP5ANJ i kupić ten tłumik regulowany?

Odpisuję aby zastrzec sobie możliwość tzw. "obrony" , którą jest fakt, iż jest to propozycja wyjścia z sytuacji, w której już "paru" user`ów się "kłopotało".

Oczywiście nie jest to coś w rodzaju "samo-obrony" o NIE i osobiście nie noszę krawatów w barwach narodowych (poprzecznie). :D

Cytat:
    Co prawda obraz na chwilę obecną nie przerywa ale pojawiają się drobne błędy.

To może kolejne dywagacje i podpowiedzi.

Od strony TV Samsung (tego z artefaktami powyżej ...) zainstaluj tłumik [TRA-03] a od strony wejścia do multiswitch`a z anteny - filtr blokujący w paśmie GSM [TZU 198].

Zrywanie sygnału w instalacji multiswitchowej przez 1 TV z 5 TV podłączonych
    Filtr GSM zainstaluj bezpośrednio na wejściu multiswitch`a .

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 13882162
    George2222
    Poziom 9  
    Spokojnie, nawet jeśli ten tłumik nie pomoże to chociaż nakieruje nas na rozwiązanie problemu. Sam tłumik to niewielki koszt.

Co do filtra GSM to chyba jest zbędny gdyż owy filtr jest zamontowany w zwrotnicy antenowej ZA-106BMs http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_antenowa_za-106bms_fm-21-69-75_zlacza_f_C0382.htm

SP5ANJ wielkie dzięki za zaangażowanie w temat
  • #12 13882210
    xury
    George2222 napisał:
    Siła sygnału 96% jakość 100% mimo iż mieszkam 30 km od nadajnika.

Dziwi mnie, że nikt się nie dziwi jak to możliwe odbierać TVN HD ponad 100 km od nadajnika na PKiN, bez wzmacniacza (przypomnę o mocy 3kW), a Ciebie dziwi fakt , że odbierasz super mocne 100-150kW w odległości 30 km?
  • #13 13882261
    George2222
    Poziom 9  
    xury napisał:
    George2222 napisał:
    Siła sygnału 96% jakość 100% mimo iż mieszkam 30 km od nadajnika.

Dziwi mnie, że nikt się nie dziwi jak to możliwe odbierać TVN HD ponad 100 km od nadajnika na PKiN, bez wzmacniacza (przypomnę o mocy 3kW), a Ciebie dziwi fakt , że odbierasz super mocne 100-150kW w odległości 30 km?

Masz rację głupio napisałem - na starej instalacji i starym kablu nie można było uzyskać sygnału bez wzmacniacza więc może stąd ten wpis.
  • #16 13893266
    George2222
    Poziom 9  
    Witam ponownie
    Wedle zaleceń zainstalowałem tłumik [TRA-03] i rozkręciłem go na maksa co obniżyło siłę sygnału do 54%, jakość pozostała na 100% ale poziom błędów czasami skacze do 9 czy nawet 11 co ogólnie nie wpływa na jakość oglądanego materiału.

Ze smutkiem stwierdzam że problem nadal występuje i raz na jakiś czas poziom błędów sięga 2000 i TV przerywa.

Proszę o nowe pomysły bo ja już powoli załamuje ręce.....

Nie pisz posta pod postem!
    [_P_]
  • #17 13893294
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 327
    Kup tuner dvb-t, wepnij i po problemie. Przecież ewidentnie widać, że to wina wbudowanego tunera dvb-t, pewnie badziewiasta głowica. Jest prosta zasada, nie kupuje się sprzętu użytkowego od samsunga.

Nie patrz na siłę sygnału, ludziom przy 18% sile sygnału i 100% jakości obraz ani razu nie zapixelozuje.
  • #18 13893444
    George2222
    Poziom 9  
    emigrant napisał:
    Kup tuner dvb-t, wepnij i po problemie. Przecież ewidentnie widać, że to wina wbudowanego tunera dvb-t, pewnie badziewiasta głowica. Jest prosta zasada, nie kupuje się sprzętu użytkowego od samsunga.

Nie patrz na siłę sygnału, ludziom przy 18% sile sygnału i 100% jakości obraz ani razu nie zapixelozuje.

Tak, tylko ja już kupiłem telewizor Samsunga i jest za późno.... Poza tym wcześniej telewizor chodził bez zastrzeżeń więc czemu teraz są problemy? Tv jest na gwarancji ale wedle serwisu ze sprzętem jest wszystko ok - chyba że serwis tyle warty co ich telewizory ale jak im udowodnić błąd? Jak ich wezwę po raz drugi i nie udowodnię wady to będę musiał płacić za diagnostykę.

Tuner dyb-t to najprostsze rozwiązanie ale wolałbym obsługiwać wszystko jednym pilotem bez dodatkowych urządzeń.
  • #19 13893454
    yarecki16
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Istnieją dekodery dvb-t np. niektóre nowsze modele firmy Wiwa które pozwalają sterować podstawowymi funkcjami telewizora ( włączanie, wyłączanie, głośność) za pomocą pilota od dekodera. Trzeba tylko zaprogramować pilot i gotowe.
  • #20 13894767
    stolarek_1988
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Przede wszystkim, jesli to w miarę nowy samsung (skoro jest na gwarancji to chyba tak), to zakładam, że jest to seria F lub H, ewentualnie E. O ile kojarzę to własnie od serii E samsung raczył w końcu wprowadzić poza paskiem ilości błędów pasek jakości w menu diagnostyka. Kiedy poziom błędów skacze do 2000 jakość w sumie powinna spaść do krytycznie niskich wartości. Dobrze by było, gdybyś zamienił TV miejscami na jakiś czas i poobserwował. Jeśli samsung w innym miejscu zeświruje - sprawdź jeszcze na wszelki wypadek zarobienie wszystkich zakończeń przewodów między MS, a anteną TV (raptem 2).
    Jeśli nic się nie będzie działo, to sprawdź wtyczki między oryginalnym miejscem samsunga, a MS, czasem taka pierdółka jak jeden drucik z oplotu zrobi zwarcie i jest problem.
  • #21 13894893
    George2222
    Poziom 9  
    stolarek_1988 napisał:
    Przede wszystkim, jesli to w miarę nowy samsung (skoro jest na gwarancji to chyba tak), to zakładam, że jest to seria F lub H, ewentualnie E. O ile kojarzę to własnie od serii E samsung raczył w końcu wprowadzić poza paskiem ilości błędów pasek jakości w menu diagnostyka. Kiedy poziom błędów skacze do 2000 jakość w sumie powinna spaść do krytycznie niskich wartości. Dobrze by było, gdybyś zamienił TV miejscami na jakiś czas i poobserwował. Jeśli samsung w innym miejscu zeświruje - sprawdź jeszcze na wszelki wypadek zarobienie wszystkich zakończeń przewodów między MS, a anteną TV (raptem 2).
    Jeśli nic się nie będzie działo, to sprawdź wtyczki między oryginalnym miejscem samsunga, a MS, czasem taka pierdółka jak jeden drucik z oplotu zrobi zwarcie i jest problem.

Tak jest to nowy Samsung z serii F a dokładnie UE40F6320AW. Poziom błędów na 2 sekundy skacze do 2000 siła sygnału pozostaje bez zmian a jakość spada do 0. Już wszystkiego próbowałem i nawet zamiany miejsc, sprawdziłem wszystkie złącza itp.

W przyszłym tygodniu umówiłem się z profesjonalnym instalatorem który sprawdzi dokładnie całą instalację i jeśli wszystko będzie ok to wystawi mi zaświadczenie. Z tym papierkiem będę dalej walczył z serwisem Samsunga który twierdzi że to wina instalacji - TV jest nowy i tak łatwo im nie odpuszczę.
  • #22 13933820
    George2222
    Poziom 9  
    Witam ponownie
    Wezwałem instalatora który dokładnie sprawdził moją instalację i stwierdził że wszystko jest w porządku i to wina telewizora.
    Po dłuższej walce z firmą Samsung o ponowne rozpatrzenie sprawy, przysłali fachowca który ponad godzinę wszystko sprawdzał. Wymienił płytę główną a telewizor jak gubił tak gubi sygnał. Podłączył telewizor serwisowy i wszystko działało prawidłowo - technik załamał ręce i zabrał telewizor do serwisu.

Za kilka dni ma się okazać co powoduje przycinki - technik z serwisu Samsunga stwierdził że jeszcze się nigdy nie spotkał z takim problemem i jak nie uda się naprawić to wymienią na nowy egzemplarz.

Pogratulować sposobu/podejścia i samozaparcia, że nawet technik od Samsunga przyjechał na miejsce i zobaczył w czym "rzecz". :spoko:
    [SP5ANJ]
  • #23 13976099
    George2222
    Poziom 9  
    Witam
    Z czystym sumieniem mogę zamknąć temat gdyż problem został rozwiązany - opiszę szczegóły gdyż może ktoś będzie miał podobny problem.

Oczywiście druga reklamacja w Samsungu została odrzucona a serwis po dogłębnych testach stwierdził iż to problem lokalny bo u nich telewizor działa prawidłowo.

Problem ze zrywaniem sygnału na jednym z czterech telewizorów wynikał faktycznie z mojego położenia. Mieszkam w takim miejscu że kąt pomiędzy nadajnikiem w Raszynie a tym na Pałacu Kultury jest praktycznie znikomy i mimo iż ustawiałem antenę dokładnie na ten na Pałacu Kultury to ten jeden telewizor a raczej jego głowica co chwilę przeskakiwała z jednego na drugi nadajnik czego efektem było krótkotrwałe zerwanie sygnału podczas przełączania. Najwidoczniej w pozostałych telewizorach jest lepsza płyta która nie pozwala na taki błąd. Profesjonalny instalator też tego nie wykrył.

Wystarczyło odchylić antenę tak aby jeszcze łapał sygnał z Pałacu Kultury ale już nie mógł z Raszyna.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik opisuje problem z instalacją multiswitchową, w której jeden z pięciu telewizorów (Samsung) sporadycznie traci sygnał, wskazując 2000 błędów i spadek jakości do 0%. Instalacja oparta jest na multiswitchu TERRA MR512, antenie Dipol 44/21-69 Tri Digit z wzmacniaczem LNA-101 oraz kablu Triset-113. Po wymianie wzmacniacza na symetryzator i zastosowaniu tłumika, problem częściowo ustąpił, ale nadal występują sporadyczne błędy. Użytkownik zasięgnął porady, aby sprawdzić sygnał z anteny oraz zastosować filtr GSM. Ostatecznie, po konsultacji z profesjonalnym instalatorem, ustalono, że problem wynika z lokalizacji i przełączania między nadajnikami. Użytkownik odchylił antenę, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA