logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizory podłączone przez multiswitch nie dzialaja

magicznyjakub69 30 Cze 2023 13:02 1173 20
REKLAMA
  • #1 20636442
    magicznyjakub69
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Cześć. Wykonałem instalację TV. Wszystkie odbiorniki są na gniazdach końcowych SAT/R/TV.
    Odbiorniki podłączone do multiswitcha. Telewizory podłączone przez multiswitch nie dzialaja
    Multiswitch podłączony tylko do anteny naziemnej. Telewizory podłączone przez multiswitch nie dzialaja Telewizory podłączone przez multiswitch nie dzialaja

Nie wiem jaka to antena, bo brak jakichkolwiek tabliczek.

Problem jest następujący - telewizor podłączony bezpośrednio do anteny znajduje sygnał i odbiera kanały. Przyłączony poprzez multiswitch telewizor nic nie widzi. Moja wiedza kończy się na etapie rozprowadzenia instalacji. Nie wiem, czy ta antena nie będzie współpracować z tym multiswitchem, czy powinno się coś jeszcze znaleźć między multiswitchem a anteną?
  • REKLAMA
  • #2 20636478
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1098
    Jak się nie mylę przy wejściu antenowym jest pokrętło do ustawienia tłumienia z tej anteny. Zobacz czy właśnie nie masz tam ustawionego max tłumienia. Ewentualnie sprawdź też czy zasilacz jest ok.
  • #3 20636600
    magicznyjakub69
    Poziom 8  
    rzeczywiście jest tam pokrętło, nie zauważyłem go, jak będe na miejscu będę to sprawdzał. Czy według twojej wiedzy z tą anteną będzie to działać, jest ona odpowiednich parametrów do tego switcha?
  • #4 20636604
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1098
    magicznyjakub69 napisał:
    Czy....... z tą anteną będzie to działać

Skoro
    magicznyjakub69 napisał:
    telewizor podłączony bezpośrednio do anteny znajduje sygnał i odbiera kanały

I multiswitch jest sprawny to powinno. ;)
  • REKLAMA
  • #5 20636700
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2946
    Miałem przypadki, że trzeba było w antenę wkładać wzmacniacz.
    To, że odbiera z samej anteny nie znaczy, że sygnał jest wystarczający.
    Antena wygląda na Galaxy Combo.
    Miejsce instalacji-kod pocztowy.
    Ta antena to na bliskie odległości.
  • #6 20637863
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Wykonujesz instalacje sat/rtv i nie masz sprzętu pomiarowego?
    Rozumiem wszystko na oko, ciekawe czy również "na oko" wykonujesz instalacje elektryczne? ;)
    Ech ci "fachowcy"...
  • REKLAMA
  • #7 20639873
    magicznyjakub69
    Poziom 8  
    miejscowość jodłów 57-530, wycelowana w nadajnik na czarnej górze, odległość do nadajnika około 12km przesłonięta przewyższeniami.

Realizacja instalacji to jedna jedyna gdzie miałem to tylko okablować. teraz z zaciekawienia próbuje to uruchomić. Myśle że na tym atepie tak jak proponujecie wypadało by to pomierzyć. W granicach 400PLN kupie jakiś miernik do DVBT + SAT do sporadycznego użytku, polecicie coś konkretnego? Przechodząć dalej rozumiem że należało by zmierzyć sygnał bezpośrednio na antenie, sygnał z anteny na wejściu do multiswitcha(uwzględniający straty przewodu do multiswitcha) , na wyjściu z multiswitcha i na wyjściu gniazda do telewizora. Jaki parametr przy takich pomiarach mnie interesuje i w jakim przedziale powinien się zawierać?
  • #8 20640047
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1042
    magicznyjakub69 napisał:
    Telewizory podłączone przez multiswitch nie dzialaja
    magicznyjakub69 napisał:
    miejscowość jodłów 57-530, wycelowana w nadajnik na czarnej górze, odległość do nadajnika około 12km przesłonięta przewyższeniami.

Mux-8 z Czarnej Góry nadawany jest w polaryzacji pionowej, więc dipol VHF powinien być w pionie. Ten mux ma stosunkowo niską moc maksymalną (0.5 kW). Na dodatek główna wiązka skierowana jest na płn.-zach., a w twoim kierunku sygnał wytłumiony jest niemal do zera. Zatem jego odbiór teoretycznie wydaje się niemożliwy.
    W ogóle antena wydaje się być źle dobrana do lokalizacji. Co prawda blisko do nadajnika, ale teren dosyć trudny, a pozostałe mux-y (1-4,6) także mocno wytłumione (z 50 kW do 2.5 kW).
    magicznyjakuodb69 napisał:
    telewizor podłączony bezpośrednio do anteny znajduje sygnał i odbiera kanały

Wszystkie? Mux-8 także? Jakie parametry wyświetla odbiornik w diagnostyce sygnału na poszczególnych mux-ach?
  • REKLAMA
  • #9 20640108
    LeDy
    Poziom 43  
    Na pewno trzeba tą rurkę przedłużyć aby antena była wyżej. Lepszą anteną byłaby siatkowa.
  • #10 20640129
    magicznyjakub69
    Poziom 8  
    antena to coś z demobilu co właściciel obiektu sobie sam zamontował.
    Doradzcie proszę odpowiednią dla lokalizacji antenę. I czy dalej celować w czarną górę?

Tak jak pisałem wyżej doraździe jakiś miernik sat-dvbt żebym mógł się coś z tym pobawić w kwocie do około 400PLN
  • #11 20640174
    _kli_
    Poziom 41  
    magicznyjakub69 napisał:
    Doradzcie proszę odpowiednią dla lokalizacji antenę

Jak zapytałem wyżej - najpierw napisz co i jak w tym miejscu można odebrać na tej co masz? Ta antena to pasywna czy ze wzmacniaczem?
    magicznyjakub69 napisał:
    I czy dalej celować w czarną górę?

Innego wyboru raczej nie masz. Do Ślęży jest ok. 80 km i na dodatek "za górami i lasami".
    magicznyjakub69 napisał:
    doraździe jakiś miernik sat-dvbt żebym mógł się coś z tym pobawić w kwocie do około 400PLN

Np. Link
    Co prawda szału nie ma, ale może się przyda. Jednak to urządzenie anteny ci nie ustawi. Musisz jeszcze odpowiednio zinterpretować jego wskazania.
  • #12 20640218
    magicznyjakub69
    Poziom 8  
    antena jest pasywna. Jakie kanały się udało odebrć będę mógł powiedzieć dopiero jak będę na miejscu.
  • #13 20640241
    LeDy
    Poziom 43  
    Jeśli chodzi o miernik to polecam ten z linku. Jest wystarczający do ustawiania.
  • #15 20640535
    _kli_
    Poziom 41  
    Obydwa urządzenia należą do klasy tanich wskaźników ułatwiających ustawianie anten tv naziemnej i sat.
    Zaletą STC jest m.in. to, że pokazuje równocześnie parametry 6-ciu częstotliwości (GT Media - 5-ciu) i BER.
    Podejrzewam że ich wskazania trochę różnią się.
  • #16 20640695
    LeDy
    Poziom 43  
    _kli_ napisał:
    Obydwa urządzenia należą do klasy tanich wskaźników ułatwiających ustawianie anten tv naziemnej i sat.
    Zaletą STC jest m.in. to, że pokazuje równocześnie parametry 6-ciu częstotliwości (GT Media - 5-ciu) i BER.

Bez przesady. To są normalne mierniki.
  • #17 20640699
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Czy miałeś kiedykolwiek jakiekolwiek zajęcia z miernictwa, aby rozróżnić wskaźnik od miernika?
  • #18 20640703
    LeDy
    Poziom 43  
    netTv napisał:
    Czy miałeś kiedykolwiek jakiekolwiek zajęcia z miernictwa, aby rozróżnić wskaźnik od miernika?

Neonówka jest wskaźnikiem a byle jaki multimetr jest miernikiem.
  • #19 20641286
    magicznyjakub69
    Poziom 8  
    Byłem wczoraj na miejscu, poprawiłem ustawienie anteny, była odchylona około 25 stopni od kierunku na nadajnik. Pokręciłem trymerem tłumienia przy switchu, bez efektów. Następny krok to zamówienie miernika, trochę poczytam o wskazaniach, jakie powinienem uzyskać, i wymiana anteny na siatkową na dłuższym maszcie.
  • Pomocny post
    #20 20641402
    LeDy
    Poziom 43  
    magicznyjakub69 napisał:
    Następny krok to zamówienie miernika, trochę poczytam o wskazaniach, jakie powinienem uzyskać, i wymiana anteny na siatkową na dłuższym maszcie.

Na wszelki wypadek wziąłbym oprócz symetryzatora 6-60 wzmacniacz antenowy i zasilacz regulowany. Próbę najpierw na symetryzatorze.
    Wziąłbym LNA-101 i taki zasilacz. Telewizory podłączone przez multiswitch nie dzialaja
  • #21 20642579
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    Kilka uwag:

Część multiswichy sprzedawana w Polsce "okazyjnie" to często sprzęt sprowadzany z Niemiec i pochodzący sprzed lat, czyli mogą w nim wystąpić problemy z DVB-T2. Także wiele modeli jest przystosowane do dołączenie instalacji kablowych. Takie multiswiche mają wejścia naziemne o znacznie mniejszej czułości niż wymagana w Polsce.

Jeżeli jest to standardowa wersja multiswicha z odpowiednią czułością toru naziemnego to takie wejście bardzo łatwo przesterować. Zastosowanie "na pałę" wzmacniacza szerokopasmowego przy antenie, to proszenie się o kłopoty, gdyż tuż za granica masz kilka bardzo silnych nadajników czeskich, które w tej odległości - nawet na antenie ustawionej tyłem - przesterują wzmacniacz bez problemu.
    Polaryzacja pionowa MUX8 z Czarnej Góry to jedno a SFN Czarna Góra - Ślęża to drugie. Dlatego do odbioru tego MUXa wskazana jest dedykowana antena w pionowej polaryzacji i wąskiej charakterystyce z uwagi na sąsiednie nadajniki radiowe DAB po czeskiej stronie. Dawno temu - zanim uruchomiono nadajnik na Czarnej Górze - w sąsiedniej Szklarni odbieraliśmy TVP1 ze Ślęży na k.12 bez żadnych problemów. Dlatego trzeba zastosować dwie oddzielne anteny, by móc odbierać z nieco odmiennych kierunków. Antena combo z jaką się bijesz nadaje się tylko w bezpośredniej bliskości nadajnika w zasięgu optycznym. Do tego pamiętać należy o właściwych poziomach sygnału z poszczególnych pasm.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował system telewizyjny z multiswitchem, ale telewizory podłączone przez multiswitch nie odbierają sygnału, mimo że bezpośrednie połączenie z anteną działa. Problemy mogą wynikać z ustawienia tłumienia w antenie, która może być pasywna i wymagać wzmacniacza. Użytkownik rozważa zakup miernika sygnału DVB-T i SAT oraz wymianę anteny na siatkową, aby poprawić odbiór. Wskazano, że antena powinna być odpowiednio ustawiona w kierunku nadajnika, a także że multiswitch może być przestarzały lub niewłaściwie dobrany do lokalizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA