logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki modem i router do Internetu mobilnego T-mobile wybrać? Huawei, ZTE, TP-Link?

^o^ 18 Sie 2014 12:18 2037 8
REKLAMA
  • #1 13886860
    ^o^
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Mam do Was pytanie i proszę o odpowiedź.

Klient ma Internet mobilny w sieci T-mobile. Padł mu modem huawei.

Klient chce zakupić nowy modem oraz zgodny router aby móc podłączyć więcej urządzeń (laptopów) w mieszkaniu.

Zastanawiałem się nad samym routerem Huawei E5776 lub ZTE MF63 (bez LTE). O ile w przypadku drugiego cena jest ok, to E5776 kosztuje jakieś 800 zł. Zastanawiam się więc nad zasięgiem takiego urządzenia, w domku lub w mieszkaniu.

Rozważałem też zakup, modemu huawei + router (np Tplink, linksys lub dlink). Jednak tutaj pojawia sie problem zgodności, firmware, problem z zapamiętywaniem PIN.

Pytanie więc moje brzmi, czy ktoś doradzi mi zakup sprawdzonego rozwiązania przeznaczonego do rozprowadzenia sieci T-mobile na kilka maszyn?
    Oczywiście mam tu na myśli nowsze urządzenia obsługujące nowsze standardy.
  • REKLAMA
  • #2 13887123
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    Zacznijmy od budżetu. Minimum to 350 zł. Za taką sumę kupisz na Allegro router z wbudowanym modememB-593s-22. Pochodzą z PLusa/CP, nie mają simlocka. Obsługują wszystkie technologie i częstotliwości polskich operatorów, obecne i przyszłe. Maja dobry zasięg WiFi, cztery porty LAN. Wymienione routery to MiFi i nie nadają się do zastosowań domowych. W zasięgu jakiej technologii jest klient, czy ma antenę zew. ? W internecie mobilnym w wielu lokalizacjach to konieczność. Jeśli nie potrzebuje mobilności to wymieniony router jest lepszym i tańszym rozwiązaniem niż zestaw modem+router go obsługujący.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 13887160
    ^o^
    Poziom 9  
    Budżet ma znaczenie połowiczne, jeżeli będzie trzeba dopłacić za coś co zagwarantuje mi zasięg i niezawodność - zrobię to. Klient miał modem huawei podajże e3131 i zasięg był, nie wiem w zasięgu jakiego sygnału i sieci prócz T-mobile klient jest, nie ma anteny zewnętrznej. Dobrze byłoby aby klient miał możliwość zabrania routera bądź modemu ze sobą.
  • REKLAMA
  • #4 13887326
    matek451
    Poziom 43  
    Jeśli potrzebuje rozwiązania z mobilnością to musi mieć modem+router. Modem najlepiej z LTE. Koszt ok. 200 zł Np. E-3276.Do tego router go obsługujący. Niestety ale większość tańszych routerów z nim kompatybilnych ma problemy z wydajnością prądową i obsługą modemów LTEnp.MR-3420v2. Pewne są routery Dovado ale to koszt400 zł.Razem z modemem 600.Jeśli chodzi o zasięg to nie zależy to od modemu tylko operatora. Aby było stabilnie i szybko z reguły potrzebna antena zew.na wybrane pasmo. Jaka to lokalizacja?czy zależy mu na szybkim internecie, ewentualna zmiana operatora?Wymienione routery MIFi mogą pracować mobilnie i w domu. Ale mają słabe WiFi, brak portów LAN , delikatne gniazda antenowe i nie są polecane do pracy 24/7.Musisz się zdecydować router+modem czy router stacjonarny z wbudowanym modemem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 13889216
    ^o^
    Poziom 9  
    Modem ok, TP-link 3420 ma problemy. Te 400 zł za dovado jest do przełknięcia, tylko który model, trochę ich jest. Zależy mi na zasięgu wewnątrz domu, na zasięg od operatora klient raczej nie narzeka.

Jestem zdecydowany na router + modem.
    Modem z LTE już wybrany E3276, teraz muszę dobrać router. Dovado nie ma polskiego wsparcia, podobnie z serwisem, więc troszkę się obawiam w przypadku problemów z konfiguracją. Czy nie ma jakiegoś D-Linka lub Linksysa, który poradziłby sobie z tym modemem?.
  • REKLAMA
  • #6 13889273
    jdanecki
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Z mobilnych routerów niebrandowanych można zakupić E5372s-32. Cena około 550, nieco nowocześniejszy od E5776s-32.
  • #7 13889320
    ^o^
    Poziom 9  
    Tak tylko jest to router mobilny i z poprzednich opinii wnioskuję że nie bardzo nadaję się do dłuższej pracy z kilkoma maszynami w domu. Zwłaszcza gdy dojdą ściany.

Zastanawiam się teraz nad Dovado, faktycznie opinie są takie że jest to najlepszy sprzęt pod LTE, nie wiem teraz tylko czy zakupić model Tiny czy Doma, timy ma tylko jedną antenę i mniej portów LAN (na których mi nie zależy). Czy jest duża rozbieżność w jakości sygnału, czy ktoś z Was to przerabiał.? Mam na myśli sygnał WiFi, do LTE zakupię pewnie antenę Dual LTE.
  • Pomocny post
    #8 13889851
    matek451
    Poziom 43  
    Ewentualnym wyborem jest jeszcze nowy router z obsługą modemów LTE firmy D-Link http://www.dlink.com/pl/pl/support/product/dwr-116-wireless-n300-multi-wan-router Obsługuje E-3276 i inne modemy LTE http://www.dlink.com/-/media/Consumer_Product...01b05_modem_card_supporting_list_20130620.pdf Do kupienia od 100 zł do 160. oferowany w CP i w wolnej sprzedaży.Nowy model.brak opinii.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 15531385
    ^o^
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie za pomoc, działa rozwiązanie d-link + modem huawei + strych. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Klient poszukuje nowego modemu i routera do Internetu mobilnego w sieci T-mobile, po awarii modemu Huawei. Rozważa zakup modemu Huawei E3276 z LTE oraz routera, preferując rozwiązania, które zapewnią dobry zasięg i stabilność w domu. Użytkownicy sugerują różne opcje, w tym routery z wbudowanym modemem, takie jak Dovado, oraz modele D-Link, które obsługują modem E3276. Wskazano na znaczenie zewnętrznej anteny dla lepszego zasięgu oraz na problemy z niektórymi tańszymi routerami. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na połączenie D-Linka z modemem Huawei.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA