logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Praca - operator/programista CNC - Kilka pytań

czarnyblack 18 Sie 2014 16:47 1443 6
REKLAMA
  • #1 13887586
    czarnyblack
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam.

Niebawem zaczynam pracę jako operator/programista CNC. Skończyłem informatykę i przyznam, że w zawodzie nie mogę znaleźć pracy, bo jak się nie programuje, w którymś z języków to nagle rynek pracy znacznie się zawęża - szczególnie w moim regionie. Tak więc chciałbym usłyszeć Waszą opinię na temat tej pracy, czy jest ona rozwojowa? Ile można w Polsce zarobić na tym? Do tej roboty wkręcił mnie kumpel i na początek mam pójść na maszynę, następnie do biura i pisać programy. Z tego co mówił, jak byłbym dobry to po jakimś czasie 3500zł na rękę mogę dostawać. Ciekawią mnie jednak Wasze doświadczenia. Dodam, że chyba będę chciał tutaj zdobyć jak najwieksze doświadczenie i uciekać na zachód, bo z językiem nie mam problemów.
  • REKLAMA
  • #2 13888641
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1171
    Kluczowe jest tu stwierdzenie: "Jak będę dobry".
    Jeżeli tego nie wiesz, to może się okazać iż skończysz jako całkowicie przeciętny operator. Pisanie programów nie tylko wymaga znajomości programu, ale też obmyślania algorytmów. Potrafisz np. opisać matematycznie ruch krzywej, albo po wydłużonej spirali? A jak dojdzie 3-cia oś?

Spróbować zawsze można. Może się spodoba i wykażesz się talentem. A jak nie, to z robotą ślubu się nie bierze.
  • REKLAMA
  • #3 13888682
    czarnyblack
    Poziom 15  
    Cytat:
    Potrafisz np. opisać matematycznie ruch krzywej, albo po wydłużonej spirali? A jak dojdzie 3-cia oś?

Na razie to nie potrafię nic i nie wiem co się z czym je. Mam okazję, to chcę spróbować. Póki jestem w miarę młody to chciałbym już po prostu się gdzieś zaczepić i podwyższać swoje kwalifikacje na tyle, na ile to możliwe. Może się okazać, że to jest to czego szukałem, a może być też zupełnie odwrotnie. Czas pokaże.
  • REKLAMA
  • #4 14223402
    czarnyblack
    Poziom 15  
    No to mając już za sobą kilkumiesięczny staż pracy, mam pytanie. Obecnie piszę programy, ustawiam maszynę no i najnormalniej w świecie toczę ; ) Zarabiam teraz na godzinę 10zł na rękę i w miesiącu wychodzi mi jakoś 280 godzin (pracuję więcej, bo akurat jest taka możliwość). Z biegiem czasu, jeżeli tam zostanę, o jaką podwyżkę mogę się starać? Dodam, że tokarka to DMG CTX510 trzy osiowa.
  • #6 14255866
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    tomek10861 napisał:
    Tak się zapytam nie skromnie. To 2800 na miesiąc to brutto czy netto?

Przecież pisał "na rękę", czyli 2800zł jest netto.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozpoczyna pracę jako operator/programista CNC po ukończeniu studiów informatycznych. Zastanawia się nad rozwojem kariery w tej dziedzinie oraz potencjalnymi zarobkami w Polsce. W odpowiedziach podkreślono znaczenie umiejętności programowania i znajomości algorytmów. Po kilku miesiącach pracy użytkownik informuje o zarobkach wynoszących 2800 zł netto miesięcznie przy pracy na tokarkach. Dyskutanci wymieniają również możliwości podwyżek oraz pozytywne perspektywy zawodowe w branży CNC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA