logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka transformatorowa 400V wyzwala bezpieczniki B25 - przyczyny?

krzyyhhek 18 Sie 2014 17:56 4332 10
REKLAMA
  • #1 13887745
    krzyyhhek
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam
    Jeżeli umieściłem temat w złym dziale - proszę o przeniesienie.
    Posiadam spawarkę transformatorową zasilaną napięciem 400v dwufazową. Sprzęt jest już leciwy, bo ma jakieś 30 lat ale do tej pory był niezawodny.
    Problem polega na tym, że w chwili obecnej przy załączeniu zasilania wywala mi za każdym bezpieczniki (B25 topikowe). Wcześniej zdarzało się to raz na jakiś czas, powiedzmy raz na 30 włączeń, a teraz wywala zabezpieczenie za każdym razem. Sprawdziłem wyłącznik - jest sprawny,przewód zasilający też sprawdziłem więc przyczyna jest w samym transformatorze. Czy możliwe jest, ze gdzieś "złapał" wilgoć i dlatego wywala bezpieczniki ?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13887815
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    Najprawdopodobniej zwarcie w cewce uzwojenia pierwotnego. Ponieważ spawarka jest "leciwa", niewykluczone jest uszkodzenie karkasu, często wykonanego z płyty pilśniowej, i przetarcie izolacji uzwojeń przez blachę rdzenia.
  • REKLAMA
  • #3 13888766
    krzyyhhek
    Poziom 12  
    A jak sprawdzić to zwarcie? Zwykłym miernikiem? A w razie czego opłaca się takie uzwojenie przewinąć? Czy lepiej na złom oddać?
  • Pomocny post
    #4 13889542
    ronwald
    Poziom 27  
    Ocena: 68
    Gdyby to była spawarka seryjnej produkcji to przez porównanie pomiarów obwodów pierwotnego i wtórnego ( R i L ) mona byłoby wyciągnąć wnioski. Przy egzemplarzu prototypowym z danymi rdzenia i ilością uzwojeń, średnicą drutów nawojowych też nie byłoby kłopotów. Jeśli nie jest to, jak opisany wyżej przypadek, pozostaje Ci zaryzykować i wymienić uzwojenie wtórne.[/code]
  • #5 13890097
    krzyyhhek
    Poziom 12  
    Dziękuję za pomoc. Znalazłem elektryka który obiecał zajrzeć do mojej spawarki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 14518732
    krzyyhhek
    Poziom 12  
    Spawarka transformatorowa 400V wyzwala bezpieczniki B25 - przyczyny?
    Przepaliło się uzwojenie w miejscu zaznaczonym kółkiem... czy jeśli odwinę powiedzmy pozostałe pół zwoju tak by mieć możliwość zrobienia odczepu to czy bardzo będzie miało to znaczący wpływ na działanie transformatora spawarki ? Pozostałe dwa uzwojenia chyba są dobre (rezystancja miedzy nimi to 0.6 ohm, zarówno miedzy pozostałymi dwoma uzwojeniami pierwotnego jak i na wtórnym - stad wniosek ze dobre, bo wszystkie uzwojenia nie przepaliły się chyba na raz albo nie dostały nagle przebicia)
    I jeszcze dwa pytana. Trafo nie posiadało żadnego karkasu - jedynie blachy owinięte były jakimś papierem nasączonym (chyba) jakimś olejem - czy to normalne/ możliwe ?. I pytanie nr 2 - znaczna część blach jest pokryta rdzą. Czy mogę je wyczyścić papierem ściernym i pokryć jakimś lakierem?
  • #9 14521390
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    Jeden lub dwa zwoje mógłbyś odwinąć, ale już na pierwszy rzut oka widzę że to długo nie podziała. Najlepiej wziąć nowy drut, 4 kątowniki z tworzywa, klocek drewniany o kształcie rdzenia i nawinąć nowe pierwotne. Rdzy można się pozbyć choćby papierem ściernym, ale czy to konieczne...
  • #10 14522902
    krzyyhhek
    Poziom 12  
    Nie wiem czy pozbycie się rdzy jest konieczne dlatego pytam :) Ale jeśli to w niczym nie przeszkadza to pewnie blachy zostawię w takim stanie w jakim są.
    Uzwojenia pewnie odwinę, sprawdzę w jakim są stanie i nawinę je ponownie jeśli nie będą przypalone.
    A jeszcze odnośnie karkasu - jak wspominałem wcześniej ani uzwojenie pierwotne ani wtórne karkasu nie miało. Czy zostawić to w takim stanie czy dorobić np z bakelitu ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z 30-letnią spawarką transformatorową zasilaną napięciem 400V, która wyzwala bezpieczniki B25 przy włączeniu. Po sprawdzeniu wyłącznika i przewodu zasilającego, podejrzewa uszkodzenie transformatora, możliwe z powodu wilgoci. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być zwarcie w cewce uzwojenia pierwotnego, co może wynikać z uszkodzenia karkasu lub przetarcia izolacji. Rekomendacje obejmują sprawdzenie uzwojeń za pomocą miernika, ewentualne przewinięcie uszkodzonego uzwojenia oraz rozważenie zakupu nowej spawarki inwerterowej. Użytkownik planuje skonsultować się z elektrykiem oraz rozważa odnowienie rdzenia transformatora, w tym usunięcie rdzy i dodanie karkasu z bakelitu dla bezpieczeństwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA