logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5FL 1.9TDI AVF 130KM - Spadek mocy - proszę o analizę logów

kamyk9988 19 Sie 2014 20:09 21738 13
REKLAMA
  • #1 13890838
    kamyk9988
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam.
    Ostatnio mojemu autku przydarzył się notlauf, co skłoniło mnie do zainteresowania się diagnostyką. Ponadto mam wrażenie, że jak na te 130km to moje auto coś wolno przyspiesza. Dodam, że nie ma żadnych objawów w stylu kopcenia, falowania obrotów, wysokiego spalania czy jakichś innych tego typu rzeczy. Błędów w kompie także nie ma. Auto ma przejechane 331 tys km i jest to oryginalny przebieg. Dosyć często robię długie trasy po autostradach, więc jakieś "zamulenie" też raczej nie powinno mieć miejsca. Notlauf który się przydarzył trwał przez 2 uruchomienia silnika, po zostawieniu auta na noc, rano było ok. Rzecz która mnie niepokoi to to, że silnik się wolno nagrzewa, a po nagrzaniu auto dosyć szybko stygnie. Ale to tylko moje wrażenie, nie mam porównania, żeby to ocenić.

Logi zamieszczam w załączniku.

Przepraszam za taką formę logów, ale http://vaglog.rtnet.pl/ nie chce moich logów, tzn. wrzucałem z 3 różnych kont, z 2 kompów i po wybraniu plików i kliknięciu "dalej" okienko znika a logów nie ma. Po dwóch dniach walki z tym poddałem się.

Za pomoc będę wdzięczny. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • logi.rar (15.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13890912
    Elektronik223
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    mozesz mieć rozszczelnienia instalacji doładowania.
    mielsca, które należy sprawdzić
    1. gruba rura od intercoolera
    2. wężyki gumowe,

o ile silnik pali na tzw. "krótki dotyk"
    i nie ma poważniejszych zabrudzeń w układach podciśnienia/paliwa(wycieki)
    uszczelki całe pod głowicą, mozna jeszcze pod pąpą tandemową wymienić uszczelki.
    lub całą pompę - pomierzyć trzeba.
  • REKLAMA
  • #3 13891010
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Sprawdź, ewentualnie wymień przewody podciśnieniowe.
  • #4 13891217
    kamyk9988
    Poziom 12  
    Wycieków nie ma, silnik odpala na dotyk, niedawno wymieniony EGR, zakładam, że mechanicy sprawdzili instalację jak wymieniali zawór. Jak pomierzyć pompę tandemową? W weekend jak pogoda pozwoli sprawdzę wymienione przez Was rury i mam nadzieję, że znajdę winowajcę.

P.S.
    A czy jakby z pompą tandemową byłoby coś nie tak to hamulce nie byłyby słabe? U mnie z hamulcami nie ma problemu.
  • #5 13891412
    domex32
    Jak masz problem z tandempompą to ciężko pali. Zostaw ja w spokoju. Sprawdź wężyk podciśnieniowe. Możesz też mieć problem z geometria turbine, dopiero początki, lub sam zawór sterujący geometria.
  • #6 13900810
    kamyk9988
    Poziom 12  
    Sprawdziłem pracę sztangi i tam wszystko jest ok, skok sztangi ok 2cm, jej ruch jest płynny bez przycinek.
    Co do wężyków to rura od intercoolera taka gruba gięta jest cała, lekko ją tylko poprawiłem bo jeden z końców był nie do końca wciśnięty, ale nie sądzę żeby to miało wpływ, gdyż to były max 2mm.
    Ogólnie sprawdziłem wszystkie wężyki i nie znalazłem nic niepokojącego. Jakby ktoś mógł wrzucić jakąś fotę z zaznaczonymi wężami, którym trzeba bardziej się przyjrzeć to byłbym wdzięczny.

Dodatkowo zauważyłem jedną rzecz która mnie zaniepokoiła, a mianowicie olejowy syf przy wyjściu kolektora ssącego który idzie ze skrzyni korbowej do EGR. Foto:http://zapodaj.net/f315ba4f3097c.jpg.html
    Dzisiaj jeszcze raz spróbuje dynamicznie zlogować grupę 011 i zobaczymy co wyjdzie.

Zlogowałem grupę 011 i żeby było lepiej widać zrobiłem w pliku wykres ciśnień.
    Widać, że ciśnienie jakoś dziwnie faluje...
    Załączniki:
    • LOG-01-011.rar (10.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 13903058
    domex32
    Z wykresu widać że:

Uszkodzone są wewnętrznie przewody podciśnieniowe, kulejący zawór sterujący turbosprężarką, uszkodzona gruszka turbo lub zapiekająca się geometria w turbinie.
  • #8 13903229
    kamyk9988
    Poziom 12  
    Wszystko na raz, czy któraś z tych opcji? Pracę sztangi obserwowałem i chodzi normalnie, bez przycinek. Co to znaczy przewody podciśnieniowe uszkodzone wewnętrznie? Z wierzchu spoko, a w środku uszkodzenia? Jak takie przewody zidentyfikować?

Czy podczas jazdy w takim stanie może wydarzyć się coś z turbiną? Pytam, ponieważ jestem za granicą i nie wiem czy muszę to naprawiać tutaj czy mogę po powrocie do Polski.

Czy mając narzędzia będę w stanie sam naprawić te usterki, które wypisałeś w jeden weekend na parkingu pod blokiem? Oczywiście zakładając, że posiadam zdolności manualne ;) Bo w Niemczech mnie pewnie ostro skasują za naprawę, a poza tym nie wiem czy tu jest jak w pl, że pojadę do mechanika, koleś naprawi i powie, że 1500€ bo musiał turbinę regenerować, nie ufam obcym mechanikom.
  • #9 13904403
    Elektronik223
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    posprawdzaj tylko szczelność połączeń, by się śmieci do układu nie dostały.

ponadto przy stonowanej jeździe, i o ile masz osłonę silnika, nie powinno sie stać najgorsze
    - uszkodzenie silnika.

Otrzymałeś "diesel pure power" - czystą moc niedoładowanego "dizla"
  • #10 13904506
    kamyk9988
    Poziom 12  
    Ok. Osłonę silnika mam oczywiście. Zamówiłem już wężyki podciśnienia. Do piątku powinny dojść, więc jak przyjdą to wymienię na nowe i zrobię logi grupy 011 i wrzucę. Jeśli nadal będzie coś nie tak to jeszcze raz sprawdzę rurę intercoolera i wymienię zawór N75 i dalej będę logował aż do znalezienia i wyeliminowania przyczyny.

Co do samej jazdy to tragedii nie ma, bo auto w miarę przyspiesza i jedzie ale nie jest to pełna moc. Wcześniej jak nie byłem świadomy usterki to jechałem autostradą w Niemczech 206km/h (tyle było wg GPS) i nie było jakichkolwiek oznak, że coś jest nie tak. Poza tym że gaz w podłodze a obroty daleko przed czerwonym polem na zegarku.

Diesel pure power to było jak zdarzył się notlauf. Normalnie bez turbiny to nie ten samochód, jazdą bym tego nie nazwał, ale jakoś się toczył ;)

Ostatnio zauważyłem wzrost spalania. 8.5l po mieście, na zimnym nieco ponad 10.
  • REKLAMA
  • #11 13921023
    kamyk9988
    Poziom 12  
    Witam.
    Przejrzałem wężyki podciśnienia i wymieniłem dwa które wydawały mi się podejrzane, był to wężyk do zaworu EGR oraz wężyk od zaworu N75 do gruszki turbiny. Zrobiłem logi i wykres ciśnień i widzę minimalną poprawę, ale problem nadal pozostaje, ponieważ przebieg wykresu jest podobny. Wygląda to trochę jak mechaniki wykres układu z tłumieniem.

Dodatkowo ponownie sprawdziłem pracę sztangi turbiny i pracuje jak należy, bez zacięć, płynnie co ok 10 sekund. Spalanie w normie, teraz zrobiłem ok 30km po pagórkowatym terenie z prędkością w zakresie 50 - 140km/h i średnie spalanie wyszło 6.1 l/100km. Co mnie zdziwiło to to, że jak cofałem spod domu to komputer pokazał średnie spalanie 99.9 l/100km i schodził w dół aż się ustatkowało. Ale ogólnie spalanie w porządku. Czy da się jakoś sprawdzić zawór N75?

Dodatkowo widziałem, że krótkie wężyki które są nad obudową filtra powietrza, które dochodzą do plastikowego rozwidlenia, są powyginane pod dosyć dużymi kątami ok. 90 stopni. Czy to może mieć znaczenie?
    Załączniki:
    • LOG-01-011-nowy.rar (10.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 13944133
    kamyk9988
    Poziom 12  
    Dodam, że zaobserwowałem, że po dodaniu gazu i puszczeniu go podczas jazdy słychać taki cichy gwizd. Jest to słyszalne tylko podczas jazdy przy otwartym oknie. Czy to oznaka lewego powietrza czy turbina szwankuje?
  • #13 14290576
    przemo33
    Poziom 13  
    Ocena: 56
    kamyk9988 , i poradziłeś sobie z problemem?

Pozdr.
  • #14 14343469
    kamyk9988
    Poziom 12  
    Hej. Jestem za granicą i nie miałem czasu zająć się tym, ogólnie auto jeździ ok i nic się nie dzieje, wiec może trochę sam doszukać się problemu, ale notesu na pewno miał jakąś przyczynę. Może w przyszłym tygodniu uda mi się na hamowni pojechać, jeśli tak to napisze co i jak.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Passatem B5FL 1.9TDI AVF, który doświadcza spadku mocy oraz wolniejszego przyspieszania, mimo braku widocznych objawów awarii. Po diagnostyce, w tym analizie logów, zasugerowano sprawdzenie instalacji doładowania, węży podciśnieniowych oraz geometrii turbiny. Użytkownik wymienił kilka wężyków, ale problem nadal występuje, a ciśnienie w układzie faluje. Zauważono również cichy gwizd po dodaniu gazu, co może sugerować nieszczelność. Użytkownik planuje dalsze testy i ewentualne wymiany komponentów, takich jak zawór N75, aby zidentyfikować źródło problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA