logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Raspberry PI - Zdalne sterowanie światłem poprzez ethernet

Małolatt 20 Sie 2014 11:47 11835 48
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak poprawnie podłączyć moduł przekaźników do Raspberry Pi, aby dało się nim sterować przez sieć?

Masz najpewniej źle dobrane podłączenie: ten układ z tranzystorem PNP nie jest sterowany bezpośrednio z GPIO, tylko podaniem masy na wejście, a w Raspberry Pi v2 trzeba użyć GPIO2 i GPIO3 zamiast GPIO0 i GPIO1 [#13895277][#13898124][#13898341] Najpierw odłącz Malinę i sprawdź sam moduł: podaj mu 5 V na zasilanie (+ na zacisk 1, - na zacisk 4), a potem zrób test mostkiem zgodnie z oznaczeniami, żeby potwierdzić, że same przekaźniki faktycznie klikają [#13892752][#13895373] Wspólny punkt rezystorów trzeba połączyć z +5 V, bo inaczej układ nie będzie pracował poprawnie [#13895670] Jeśli wyjścia GPIO są sterowane, sprawdź to miernikiem na pinie względem GND: przy stanie wysokim powinno być około 3,3 V, a przy niskim około 0 V [#13898713] Jeśli sygnały na GPIO działają, a przekaźnik nadal nie reaguje, to problem może leżeć w zasilaniu cewek albo w uszkodzeniu linii GPIO po wcześniejszych próbach [#13895670][#13899164]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 13892287
    Małolatt
    Poziom 9  
    Witam wszystkich użytkowników. Niedawno dostałem Raspberry Pi i chciałem zduplikować gotowy projekt ze strony: http://mikrokontroler.pl/content/pierwsze-kro...-urz%C4%85dze%C5%84-przez-ethernet-i-internet
    Lecz pojawił się problem mianowicie po skonfigurowaniu maliny i ustawieniu stałego adresu ip łącze się znią poprzez ssh oraz poprzez vnc na owej stronie jest schemat podłączeń przekaźnika modrl02 wygląda on mianowicie tak :

nie jestem pewny czy dobrze rozumiem ww schemat . W tym projekcie jest jeszcze mowa o tym aby sterować przekaźnikami przez tranzystory PNP wymagane są bloki pośredniczące (diody zaporowe 07V/10mA, rezystory 4,7kOhm) załączam poniżej zdjęcia mojego podłączenia jakość może być słaba moge narysowac moje podłączneie w programie jeśli ułatwi to sprawę.
    Raspberry PI - Zdalne sterowanie światłem poprzez ethernet Raspberry PI - Zdalne sterowanie światłem poprzez ethernet

Problem polega na tym że owy moduł po podłączeniu do raspberry wcale nie steruje kanałami w momencie gdy w połączeniu nie ma bloków pośredniczących diody na przekaźniku się świecą ale też nie jest w stanie sterować przekaźnikiem poprzez przeglądarkę. Ze strony kodu oraz konfiguracji wydaje się być ok Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu ewentualnie w naprowadzeniu do rozwiązania
  • #2 13892423
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 595
    Wypadałoby podać czy odpowiednie linie GPIO się wysterowują.
  • #3 13892464
    Małolatt
    Poziom 9  
    w momencie kiedy przełączam się między liniami (załączam jedną z nich) to malinka sygnalizuje działanie jednak przekaźnik nic nie robi
  • #4 13892472
    dedito
    Poziom 39  
    To wypadałoby sprawdzić moduł przekaźników czy wysterowuje się bez użycia "malinki".
  • #5 13892481
    Małolatt
    Poziom 9  
    dedito czy masz jakiś pomysł jak to najprościej zrobić ? aby sprawdzić moduł ?
  • #6 13892489
    dedito
    Poziom 39  
    Małolatt napisał:
    jak to najprościej zrobić ? aby sprawdzić moduł ?

Załączając napięcie zasilania?
    Czy kolega ma podstawową wiedzę z zakresu elektrotechniki?
  • #7 13892504
    Małolatt
    Poziom 9  
    To że włączam zasilanie do modułu to jedno a to że steruje wejściami z modułu to 2 gdy podłączam zasilanie mam tylko napięcie 5 V w momencie gdy podłączam bezpośrednio moduł do raspberry bez bloków pośrednich to diody kanałów załączają się lecz nie jestem wstanie nimi w jaki kolwiek sposób sterować
  • #8 13892511
    dedito
    Poziom 39  
    Nie chodzi mi o zasilanie modułu bo to chyba oczywiste, ale zasilanie linii sterującej przekaźnikiem.
  • #9 13892550
    Małolatt
    Poziom 9  
    Nic to nie dało przekaźnik dalej nie reaguje napiecie lini sterującej na wyjsciu 3,3v zastanawa mnie czy zamontowanie 2 diod na każdej lini może mieć jakić wpływ na to ?
  • #10 13892592
    dedito
    Poziom 39  
    Małolatt napisał:
    Nic to nie dało przekaźnik dalej nie reaguje napiecie

A zdradzisz w jaki sposób wykonałeś test?
    Małolatt napisał:
    2 diód na każdej lini może mieć jakić wpływ na to ?

Jakich diod?
    dedito napisał:
  • #11 13892626
    Małolatt
    Poziom 9  
    podłączyłem zasilanie P1 3,3V z Raspberry to wejścia Modułu oraz do GPIO diody modułu świecą się
  • #12 13892706
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    dedito napisał:

Poza tym proszę pokazać SCHEMAT.
  • #13 13892729
    Małolatt
    Poziom 9  
    Odpowiadając na wasze pytanie to orłem nie byłem i nie jestem przyznaje to bez ukrycia ale jeśli mi napiszecie wiadomość w stylu "idź i najpierw naucz się podstaw" to sory ale to nie pomoże staram się zrozumieć ten schemat i proszę o pomoc
    co do schematu na tym etapie urządzenie jest podłączone według schematu ze strony z której próbuje duplikować projekt
  • #14 13892752
    dedito
    Poziom 39  
    Małolatt napisał:
    jeśli mi napiszecie wiadomość w stylu "idź i najpierw naucz się podstaw"

Twój temat został przeniesiony z innego działu do początkujących.
    Moje pytanie padło w momencie gdy wątek był w dziale nie dla początkujących.
    Pytanie miało na celu ustalenie na jakim poziomie mamy prowadzić konwersację.
    Moduł przekaźnika zasilasz napięciem 5V (+ na zacisk 1, - na zacisk 4). Następnie robisz mostek pomiędzy 1 i 2 i sprawdzasz czy wysterował się przekaźnik. Analogicznie robisz z drugim przekaźnikiem.
    Wszystko to oczywiście będąc odłączonym od "malinki".
  • #15 13892792
    Małolatt
    Poziom 9  
    dziękuję bardzo za wytłumaczenie dzisiaj to sprawdzę na chwilę obecną moduł zasilany jest tylko przez raspberry a nie chcę go popalić. Wieczorem podłącze moduł pod oddzielne zasilanie

Dodano po 3 [godziny] 21 [minuty]:

Witam ponownie wykonałem takie połączenie lecz moduł nie wysterował się :(

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na to rozwiązanie ?
  • #16 13895058
    Małolatt
    Poziom 9  
    Zauważyłem że w momencie kiedy podłączam wejście przekaźnika do złącza gpio
    na raspberry i podaje zasialnie z raspberry na przekaźnik to zostaje wysterowany
  • #17 13895093
    dedito
    Poziom 39  
    Schemat daj i jak piszesz, że coś wykonałeś to operuj oznaczeniami ze schematu.
    Małolatt napisał:
    podaje zasialnie z raspberry

np. załączyłem zasilanie na module przekaźników złącza 1 i 4 z ..... no właśnie skąd ?
    oraz
    Małolatt napisał:
    podłączam wejście przekaźnika do złącza gpio

to też napisz, które wejście do którego gpio
  • #18 13895256
    Małolatt
    Poziom 9  
    dedito napisał:
    Schemat daj i jak piszesz, że coś wykonałeś to operuj oznaczeniami ze schematu.
    Małolatt napisał:
    podaje zasialnie z raspberry

np. załączyłem zasilanie na module przekaźników złącza 1 i 4 z ..... no właśnie skąd ?
    oraz
    Małolatt napisał:
    podłączam wejście przekaźnika do złącza gpio

to też napisz, które wejście do którego gpio

wrzucam schemat oraz rezultat co dało takie połączenie sory za rysunek w paincie
    ale "Easyeda" nie chcę mi się załadować

Schemat
    oraz zdjęcie
  • #19 13895277
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Witam
    Źle to podpinasz.
    Tego nie można podpinać pod GPIO tylko pod te dwie diody ze schematu tak jak głosi napis na schemacie.
    Następna błędna rada kolegów dotyczy tego że każą Ci wysterować wejście podaniem na niego zasilania. Tutaj mamy tranzystor PNP i układ sterujemy podaniem masy na wejście....
    Pozdrawiam
  • #20 13895326
    Małolatt
    Poziom 9  
    PiotrPitucha napisał:
    Witam
    Źle to podpinasz.
    Tego nie można podpinać pod GPIO tylko pod te dwie diody ze schematu tak jak głosi napis na schemacie.
    Następna błędna rada kolegów dotyczy tego że każą Ci wysterować wejście podaniem na niego zasilania. Tutaj mamy tranzystor PNP i układ sterujemy podaniem masy na wejście....
    Pozdrawiam

Witaj. Tak też zrobiłem tylko wtedy moduł nie reaguje wcale jeśli ma te bloki pośredniczące
    mógł bys mi narysować pod jakie wejscia na raspberry mam podpiąć bo nie rozumiem zabardzo dlaczego nie pod gipo
  • #22 13895373
    dedito
    Poziom 39  
    PiotrPitucha napisał:
    Tutaj mamy tranzystor PNP i układ sterujemy podaniem masy na wejście....
    Fakt, sory z automatu założyłem, że to NPN. W takim razie:
    dedito napisał:
    Moduł przekaźnika zasilasz napięciem 5V (+ na zacisk 1, - na zacisk 4). Następnie robisz mostek pomiędzy 1 i 2 i sprawdzasz czy wysterował się przekaźnik. Analogicznie robisz z drugim przekaźnikiem.
    Mostek pomiędzy 4 i 1 dla pierwszego przekaźnika oraz 4 i 2 dla drugiego.
  • #23 13895605
    Małolatt
    Poziom 9  
    Hej. Piotrze
    Tak mam aktualnie podłączony układ jednak on nie jest wstanie wysterować przekaźnika

Dedito

zrobiłem również sprzęgło i przekaźnik zostaje wysterowany zarówno 1 jak i 2 kanał
  • #24 13895670
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Witam
    Jeszcze punkt wspólny rezystorów musisz połączyć z +5V.
    Jeśli to nie działa to może cewki przekaźników są na inne napięcie niż 5V, zakładając prawidłowe sterowanie Pi układ musi działać.
    Piotr
  • #25 13895809
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Powiedzmy też, że cewki pobierają spory prąd i niekoniecznie zasilanie przez R-PI może wydalać z takim obciążeniem :)
  • #26 13895834
    Małolatt
    Poziom 9  
    Jest zgodnie ze schematem niestety nie moge wysterowac zadnego kanału cisza :(
    ewentualnie moge zrobic tak aby podać zasilanie oddzielnie na przekaźnik a odzielnie na malinke ? ewentualnie spróbuje wieczorkiem pomieżyć napięcia jakie płyną z pzez przewody sterujące
  • #27 13895873
    dedito
    Poziom 39  
    piotrva napisał:

Powiedzmy też, że cewki pobierają spory prąd i niekoniecznie zasilanie przez R-PI może wydalać z takim obciążeniem
    Z czego zasilasz "malinkę"?
  • #28 13895897
    Małolatt
    Poziom 9  
    dedito napisał:
    piotrva napisał:

Powiedzmy też, że cewki pobierają spory prąd i niekoniecznie zasilanie przez R-PI może wydalać z takim obciążeniem
    Z czego zasilasz "malinkę"?

też juz czytałem odnosnie zasilania ale na forum wyczytałem że akurat ten zasilacz który mam (ładowarka) do telefonu htc Specyfikacja : 5V, 1 A powinna byc do bra choc moge sie mylić jak mierzyłem napięcie na wyjsciu ładowarki miernik wykazał 5,13 V
    chociaz gdzieś przeglądałem że najlepsza praca dla maliny to 5V 2A
  • #29 13897590
    Małolatt
    Poziom 9  
    Piotrze z tego co wyczytałem na temat prądu jaki pobierają cewki to 0,02 A ale nie jestem pewny czy cały moduł czy pojedyncza cewka nawet jeśli to i tak ładowarka 5V 1 A była by wystarczająca.
  • #30 13897712
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2053
    Witam,
    Mam dodatkowe pytanie, wspominales ze:
    "w momencie kiedy przełączam się między liniami (załączam jedną z nich) to malinka sygnalizuje działanie jednak przekaźnik nic nie robi"
    Mozesz to rozwinac ? Jak poznajesz ze malina wystwrowala dana linje ? sprawdz woltomierzem czy tam pojawia sie "0" czy nie.
    Druga uwaga to z tego co widze masz wersje v2 a podpinasz sie jak do v1
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik próbuje zrealizować projekt zdalnego sterowania światłem za pomocą Raspberry Pi i modułu przekaźników modRL02. Po skonfigurowaniu Raspberry Pi i podłączeniu przekaźnika, napotyka problemy z jego wysterowaniem. Użytkownicy sugerują sprawdzenie poprawności podłączeń, zasilania oraz użycie diod i rezystorów w układzie. W trakcie dyskusji pojawiają się różne metody testowania, w tym pomiar napięcia na pinach GPIO oraz sprawdzanie działania przekaźnika bez podłączenia do Raspberry Pi. Użytkownik zmienia kod do wersji 2 Raspberry Pi, co pozwala na lepsze sterowanie, ale nadal występują problemy z wysterowaniem przekaźnika. W końcu, po zainstalowaniu WebIoPI, użytkownik zauważa, że napięcia na pinach GPIO działają poprawnie, ale przekaźnik nie reaguje na polecenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA