logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie przekaźnikiem 2 modułowym przez Raspberry Pi 3 B+ i Domoticz

jakubnowakowski030 12 Gru 2021 16:33 792 3
REKLAMA
  • #1 19759296
    jakubnowakowski030
    Poziom 1  
    Witam mam problem z przekaźnikiem podpiąłem go pod raspberry a gdy wpisuje komendę ,,gpio mode 3 out" przekaźnik się załącza, a po wpisaniu komendy ,,gpio mode 3 in" to nie odbija , czy macie na to jakieś rozwiązanie bo ogółem to chcę przekaźnik podpiąć pod domoticza żeby było można zdalnie sterować światłe i mam przekaźnik 2 modułowy .
  • REKLAMA
  • #2 19760280
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    Porada niemożliwa do udzielenie. Nie wiemy co masz i jak zrobione i czy poprawnie zrobione, nie znamy pliku.ide z programem... Brak schematów, projektu, linków do projektu, zdjęć itd itp...
  • REKLAMA
  • #3 19760554
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    elktrod napisał:
    Porada niemożliwa do udzielenie. Nie wiemy co masz i jak zrobione i czy poprawnie zrobione, nie znamy pliku.ide z programem... Brak schematów, projektu, linków do projektu, zdjęć itd itp...

Dlaczego niemożliwa? Odpowiedź jest na poziomie elementarnym i żadna dodatkowa dokumentacja jest nie potrzebna.

jakubnowakowski030 napisał:
    a gdy wpisuje komendę ,,gpio mode 3 out" przekaźnik się załącza

Załącza przypadkiem. To co wpisałeś nie robi nic więcej niż definiuje gpio3 jako wyjście - kropka.

Teraz należy ustawić oczekiwany stan i wykonać :gpio write 3 1 lub gpio write 3 0

jakubnowakowski030 napisał:
    a po wpisaniu komendy ,,gpio mode 3 in" to nie odbija

Czyli właściwie ponieważ ustawiłeś gpio jako wejście - do odczytu stanu.

http://wiringpi.com/the-gpio-utility/
  • #4 19768253
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    W dodatku nie wiadomo jaki przekaźnik. Jakim stanem sterowany. Wysokim czy niskim i czy może być sterowany z 3,3V. Niektóre pięciowoltowe nie działają dobrze przy napięciu 3,3V. np. przekaźnik bez zabezpieczenia cewki diodą może upalić gpio.
    Co do reszty to wszystko się zgadza co napisał kolega starob.
REKLAMA