Witam mam problem z przekaźnikiem podpiąłem go pod raspberry a gdy wpisuje komendę ,,gpio mode 3 out" przekaźnik się załącza, a po wpisaniu komendy ,,gpio mode 3 in" to nie odbija , czy macie na to jakieś rozwiązanie bo ogółem to chcę przekaźnik podpiąć pod domoticza żeby było można zdalnie sterować światłe i mam przekaźnik 2 modułowy .
Porada niemożliwa do udzielenie. Nie wiemy co masz i jak zrobione i czy poprawnie zrobione, nie znamy pliku.ide z programem... Brak schematów, projektu, linków do projektu, zdjęć itd itp...
Porada niemożliwa do udzielenie. Nie wiemy co masz i jak zrobione i czy poprawnie zrobione, nie znamy pliku.ide z programem... Brak schematów, projektu, linków do projektu, zdjęć itd itp...
Dlaczego niemożliwa? Odpowiedź jest na poziomie elementarnym i żadna dodatkowa dokumentacja jest nie potrzebna.
jakubnowakowski030 napisał:
a gdy wpisuje komendę ,,gpio mode 3 out" przekaźnik się załącza
Załącza przypadkiem. To co wpisałeś nie robi nic więcej niż definiuje gpio3 jako wyjście - kropka.
Teraz należy ustawić oczekiwany stan i wykonać :gpio write 3 1 lub gpio write 3 0
jakubnowakowski030 napisał:
a po wpisaniu komendy ,,gpio mode 3 in" to nie odbija
Czyli właściwie ponieważ ustawiłeś gpio jako wejście - do odczytu stanu.
W dodatku nie wiadomo jaki przekaźnik. Jakim stanem sterowany. Wysokim czy niskim i czy może być sterowany z 3,3V. Niektóre pięciowoltowe nie działają dobrze przy napięciu 3,3V. np. przekaźnik bez zabezpieczenia cewki diodą może upalić gpio.
Co do reszty to wszystko się zgadza co napisał kolega starob.