logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać nowy procesor? Gniazdo, chipset, TDP, architektura, rdzenie?

tompal1 21 Sie 2014 01:14 1131 5
REKLAMA
  • #1 13894630
    tompal1
    Poziom 9  
    Widzę wiele postów typu: Mam procesor taki a taki a chcę lepszy.
    Czy ktoś mnie pouczy jakie są zasady w doborze procesora? albo odeśle do odpowiedniego artykułu.
    Co decyduje o tym na jaki procesor mogę wymienić mój stary? Każdy, który ma to samo gniazdo i częstotliwość magistrali? czy ma znaczenie chipset płyty głównej albo TDP? architektura, liczba rdzeni?
    Ja robię tak:
    znajduję procesor na rankingu procesorów: notebookcheck.pl/Mobilne-procesory-rozpiska-osiagow.4344.0.html

klikam mój procesor i tam z listy "Inne procesory tej serii" znajduję lepszy, który ma to samo gniazdo i częstotliwość magistrali.
    Czy to wystarczy?
  • REKLAMA
  • #2 13894736
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2241
    W specyfikacji płyty głównej masz podane jakie procesory obsługuje.
  • REKLAMA
  • #3 13894921
    tompal1
    Poziom 9  
    Czyli wchodzę na stronę ark.intel.com
    tam znajduję w Mobile product / Communications moją płytę:
    czyli HM55 Express Chipset
    klikam Compatibile product i znajduję lepszy procesor, czyli
    IntelŸ Core™ i7-620M Processor (4M Cache, 2.66 GHz)

Problem w tym, że w specyfikacji płyty na tej stronie wogóle nie znajduję swojego obecnego procesora i3-330M. Jest na to jakieś wytłumaczenie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13894961
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2241
    HM55 to chipset i on może obsłużyć różne procesory, ważne jest jeszcze rodzaj gniazda procesora.
    Np. chipset obsługuje zarówno Celerona z gniazdem PGA988, jak też i5 z gniazdem FCLGA1155.
  • REKLAMA
  • #5 13895204
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Z laptopami jest trochę większy problem bo trudno znaleźć jakie procesory obsługuje dana płyta główna. Z PC sprawa jest prosta bo łatwo określi markę i model płyty głównej oraz znaleźć jej parametry na stronie producenta. To najlepszy sposób.
    W Laptopach należy też uważać żeby nie przesadzić z wydzielaną mocą bo może się okazać że chłodzenie nie daje rady i całość się przegrzewa. Może również dojść do przeciążenia sekcji zasilającej i uszkodzenia płyty głównej.
  • #6 13895233
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 839
    W laptopie ograniczeniem jest tylko sprawność układu chłodzenia, chipset no i gniazdo. Bo jak jest BGA to nic nie wymienisz bez wylutowywania. U siebie masz rPGA więc sytuacja jest prostrza, szukasz tylko tych CPU które obsługuje chipset.
    Na HM55 najszybszy obsługiwany to i5 560M lub i7 640M.
REKLAMA