Witam. Czy do przedłużacza z 3 gniazdami do którego podpinałbym lampkę(żarowka 60W), ładowarkę do laptopa lub do telefonu lub lutownicę potrzebuję przedłużacza z bolcami? Czy może być bez?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamsmartfon napisał:potrzebuję przedłużacza z bolcami? Czy może być bez?
smartfon napisał:A co się może stać jeśli wtyczkę z blaszką stykową używałbym w przedłużaczu bez bolca?
smartfon napisał:Taka lampka powinna być tak wykonana, by nie było możliwości pojawienia się niebezpiecznego napięcia na obudowie- ,czyli niemetalowa.To w takim razie co się dzieje w urządzeniach w razie awarii w których nie ma blaszki stykowej? Np w tej lampce jest wtyczka taka jak w zalączniku. Prąd może porazić?
stanislaw1954 napisał:Taka lampka powinna być tak wykonana, by nie było możliwości pojawienia się niebezpiecznego napięcia na obudowie- ,czyli niemetalowa.
jann111 napisał:Napisałem to w pewnym uproszczeniu, dla laika, nie wdając się w szczegóły klas ochronności urządzeń elektrycznych, gdyż to bardziej przemawia, niż "uczone wywody".Nie kolego Stanisławie, nie chodzi tu o rodzaj zastosowanego materiału (metal czy obudowa nieprzewodząca) a sposób wykonania urządzenia.
jann111 napisał:A może tak trochę przekornie- a kto zagwarantuje, że użytkownik mając przedłużacz ze stykiem (bolcem) ochronnym włączy go do gniazda ze stykiem ochronnym, a nie do gniazda bez styku ochronnego?W poście #4 masz odpowiedź.
A jeśli już taki przedłużacz posiadasz to gniazda jego powinny umożliwiać włożenie wtyczki tylko takiej jak pokazałeś na zdjęciu.
Masz taki przedłużacz?
smartfon napisał:
To panowie muszę mieć tego bolca czy nie
smartfon napisał:no właśnie mam gniazdka bez bolca
smartfon napisał:no właśnie mam gniazdka bez bolca
.Jack napisał:...
Bezwzględnie do elektrycznej instalacji domowej wyposażonej zgodnie z zasadami wiedzy technicznej i prawem ( WT ) w gniazda z kołkiem ochronnym podłączamy przedłużacze wyłącznie ze stykiem ochronnym. I to niezależnie jakie będą do tego przedłużacza podłączane odbiorniki.
Przedłużacz 1-f jak sama nazwa wskazuje jest przedłużeniem instalacji elektrycznej 3-żyłowej i musi być bezpieczny, nie stwarzać zagrożenia porażeniem prądem elektrycznym, pożarem i nie utrudniać samoczynnego wyłączenia zasilania przez urządzenia do tego przeznaczone.
.Jack napisał:...
Przedłużacz 1-f jak sama nazwa wskazuje jest przedłużeniem instalacji elektrycznej ...
mawerix123 napisał:...Musisz bo dzisiaj włączysz do tego przedłużacza lampkę a jutro żelazko.
Wirnick napisał:.... Sklep chce sprzedać a użytkownik kupuje - na własną odpowiedzialność.
Erbit napisał:Czy chcesz mi powiedzieć, że producent produkuje (lub importer importuje) niezgodnie z przepisami ?
mawerix123 napisał:...
A co myślałeś...
Erbit napisał:nie zgadzam się z koniecznością stosowania w przedłużaczach przewodu ochronnego dla urządzeń, które tego nie wymagaj
Francelektryk napisał:...
Ale z braku laku do przedłuzacza bez uziemienia podłącza się urządzenia niestety z grupy I klasy
Erbit napisał:że nie zgadzam się z koniecznością stosowania w przedłużaczach przewodu ochronnego dla urządzeń, które tego nie wymagają
mawerix123 napisał:....Podnieś cenę przedłużaczy bez bolca tak żeby były droższe od tych z bolcem a same znikną z rynku.