logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radius GP300 - Przy próbie odczytania "No connection"

Thunder6995 24 Sie 2014 02:50 2937 11
  • #1 13902320
    Thunder6995
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam.
    Mam problem z zaprogramowaniem Motoroli GP300.
    Wiem, że temat był wałkowany multum razy, ale większość linków podawanych na elce już nie działa...
    Specjalnie do programowania wygrzebałem i naprawiłem laptopa z portem LPT DB25, na procesorze Pentium 4, 3GHz, ale korzystam ze strony gdzie jest oprogramowanie pod XP.
    Wykonałem układ Radius GP300 - Przy próbie odczytania "No connection" , i podłączyłem bezpośrednio pod notebooka (bez żadnych przedłużeń).
    Jedyna modyfikacja, to zamiast stabilizatora, podciągnąłem napięcie z USB.
    Program wyrzuca przy próbie odczytu pamięci "no connection".
    I teraz mam pytanie - czy mogę użyć konwertera USB->RS232 (oczywiście TTL) korzystając z poniższego podłączenia :?:
    Radius GP300 - Przy próbie odczytania "No connection"
    Jest to konwerter z tych lepszych - bodajże Satel'a - używałem go do programowania central alarmowych i nie powodował żadnych problemów.
    W temacie: Link kolega pominął rezystor 10k, ale w takim wypadku przecież na BUS ciągle mamy 5V - jak to wtedy prawo ma działać :| :?:
    Czy owy powyższy schemat, to tylko przejście na TTL czy coś innego?
    Nie chodzi o to ,ze "nie chce mi się lutować" na próbę, i dlatego pytam na forum - nie chcę po prostu upalić motoroli...
    I jeszcze takie pytanie - w tym programie nie ma opcji wyboru portu COM, w takim wypadku oznacza, że ma ustawiony jakiś na sztywno czy jak on ma wykryć ten poprawny... :?:

Pozdrawiam.
  • #2 13902399
    tape
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    W laptopach złącze db25 to LPT a wszystkie stare motorole programowane są przez port szeregowy. Program pewnie korzysta z com1 lub 2. Musisz sprawdzić jaki wirtualny com ma przejściówka i zmienić na niższy.

Pozdrawiam
  • #3 13902795
    Thunder6995
    Poziom 13  
    Witam.
    O tym LPT a porcie szeregowym - o różnicy nie wiedziałem.
    W programie nic takiego nie mam ,ale też miałem taki plan, tylko ,że zmieniać port ów konwertera od pierwszego, wzwyż.
    Pytanie o konwerter rodzi się z faktu, że ludziom to jakoś nie szło na tych USB, ale pewnie korzystali z takich za 2$.
  • #4 13903503
    tape
    Poziom 18  
    Numer portu mausisz zmienić w menedżerze urządzeń - przypisz do przejściówki com1, jeżeli nie zadziała to spróbuj com2. Znacznie lepiej niż przejściówki spisują się karty pcimcia lub express card, jeżeli oczywiście laptop ma możliwość załozenia jednej lub drugiej.
  • #5 13903982
    Thunder6995
    Poziom 13  
    Kart pcimcia czy na EC nie mam niestety. Ten mój konwerter to z tych "pełnowartościowych" czyli pełne piny, a nie jak w niektórych tylko część.
    Z resztą słyszałem ,ze do tych GP300 tylko sprzętowe porty szeregowe się nadają, więc lipa...
    Na tym LPT jaki mam w laptopie (Compaq nx9010) bez problemu działa mi programator eepromów ,więc sam port chyba jest okej. Ponadto te motorole najlepiej działały na starszych komputerach np. 533MHz i Win 95/98. Tak wiele czynników ma wpływ na poprawne programowanie, że nie wiem czemu bardziej się przyjrzeć ...
  • #6 13904397
    tape
    Poziom 18  
    LPT jest portem równoległym a nie szeregowym i niestety na takim programator do Motoroli nie zadziała. W przypadku GP300 im starszy komputer tym lepszy. W czasach, gdy tego typu radiotelefony królowały na rynku o 500 MHz nikomu się jeszcze nie śniło.
  • #8 13904951
    Thunder6995
    Poziom 13  
    Kolego OK2STO - jaki masz programator do motorol :?:
    To póki co będę walczył o taki komputer ;)
  • #9 13905214
    OK2STO
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    Czesc, mam s MAX 232 , znalazlem na internetu a nie mam problem, komputer stary NB 486 i ma port RS232 com 1 i 2, oprogramowanie DOS, i szmiga . Probowalem programator s dwoma tranzistorama i niesmigal, tak zrobilem s tym MAX232 .
    Komputer dostalem od kolegi, mysle ze taki komputer nie jest problem znalesč.
    Jarda
  • #10 13905879
    Thunder6995
    Poziom 13  
    Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź OK2STO- chciałem potwierdzenia, że wykorzystujesz ten na MAX232 i działa on Tobie. Dokonywałeś jakiś zmian w układzie? wystarczy byle jaka dioda (byle nie zenera oczywiście) :?:
    Znalazłem u siebie jeszcze jeden laptop 350MHz, ale czeka mnie z nim dużo zabawy, ponieważ nie mam do niego kieszeni na dysk (w której jest przejście z IDE na gniazdo płyty głównej).
    Jeśli nie znajdę tej przejściówki z keiszenią w ciągu dnia, to zacznę lutować własną taśmę do płyty głównej, więc za programowanie wezmę się w ciągu najbliższych dni :)
    A co do LPT - wiem ,ze jest równoległy. Pisząc o sprzętowych portach szeregowych miałem na myśli RS232 i prawdopodobnie nie działające konwertery USB.
    Pozdrawiam gorąco!
  • Pomocny post
    #11 13905920
    OK2STO
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    Czesc, nierobilem zmiany w ukladzie. Tak szeregowe porty RS232 , przejsciowka USB na RS232 z tym byly problemy, dla tego uziwam prawidlowy port COM 1 lub 2.
    Jak diody jakiekolwiek krzemowe.
    Pozdrawiam Jarda
  • #12 13953717
    Thunder6995
    Poziom 13  
    Witam!
    Wszystko działa jak trzeba! ;)
    Miałem uszkodzone dwa układy MAX232, przez co miałem spory przestój w pracy.
    Póki co złożyłem ze starych części komputer PC, procesor był około 1,2GHz , ale zmieniłem mu taktowanie poprzez FSB i mnożnik, zbijając do 533MHz.
    Wszystko działa jak powinno.
    Dziękuję za pomoc!
    Tematu nie zamykam ponieważ będę eksperymentował z szybszymi taktowaniami CPU, użyciem Win95/95/Millenium, COM na USB pod tymi systemami oraz na LPT.
    Po obserwacjach podzielę się spostrzeżeniami :)
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z programowaniem radiotelefonu Motorola GP300, otrzymując komunikat "no connection" podczas próby odczytu pamięci. Wykorzystuje laptop z portem LPT, ale dowiaduje się, że GP300 wymaga portu szeregowego. Użytkownicy sugerują, aby zmienić numer portu w menedżerze urządzeń oraz rozważyć użycie konwertera USB-RS232, jednak podkreślają, że najlepsze rezultaty osiąga się na starszych komputerach z portami szeregowymi. Po wymianie uszkodzonych układów MAX232 i dostosowaniu komputera do niższego taktowania, użytkownik odnosi sukces w programowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA