logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z programowaniem motoroli gm 300 ( gm 350)

piraniamax 19 Wrz 2003 07:52 4430 7
REKLAMA
  • #1 331320
    piraniamax
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich, mam następujący problem pisiadam motorole gm 300 i nie moge jej zaprogramować, posiadam rib-a, i oprogramowanie ale nie moge sie skomunikować z radiem, próbowałem przez gniazdo mikrofonu i nic Prosze o jakieś sugestie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 331557
    tinek
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    upewnij się czy masz wybrany odpowiedni COM w programie:Przciski F9 dalej F3 SERIAL PORTS - RIB. Jeżeli jest w porządku i program jest od tego typu rtlf to może jest zły kabel połączeniowy RIB-RTLF. Najczęściej do różnych modeli radiotelefonów są inne kable.
  • REKLAMA
  • #3 331623
    piraniamax
    Poziom 13  
    Mam wszystko ustawione, rib jest ok słyszałem, że programuje się radio przez interfejs z tyłu radia i nie wiem jak i co ( mam dwie motorole gm 300 i gm 350 i żadna nie komunikuje sie przez gniazdo mikrofonu. Podłączam bus+ i gnd ).
  • REKLAMA
  • #5 353593
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    heheh musisz troszke powalczyc , ja problem rozwiazalem ale dosc dlugo mi to zajelo a ze wzgledu na mozliwosc tych raddiotelefonow niestety nie moge udzielic ci informacji
  • REKLAMA
  • #6 357446
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Witam

Za wszystko winę ponosi komputer (jeśli RIB jest OK), a mowiąc konkretniej problem z zależnościami czasowymi portu com.
    Najlepiej dorwać starszy komputer (np. 486). Jednak ja tego problemu nie miałem i programuję GP1200 i LCS2000 na Celeronie 433MHz.
  • #7 360253
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Moze byc kilka przyczyn:
    1. Zly rib. Jaka wersje masz? ta na 7 tranzystorach? czy jakas uproszczona na dwoch?
    2. Program - do gm350 dosowy jest kiepski, lepszy jest pod windows. Program do GM300 nie dziala prawidlowo pod windows, trzeba pod dosem.
    3. Radia moga byc uszkodzone, ale skoro 2 to male prawdopodobienstwo

W GM300 z tylu pin 7 to masa a 17 BUS+. kolejnosc lewy gorny to 1. W razie watpliwosci znajdz po prostu pin 7, jest polaczony z obudowa, a reszte pinow sie domyslisz. W GM350 - masz - 7 , BUS+ - pin 6.

Najlepiej napisz jaki dokladnie komunikat pojawia sie w obu programach.
  • #8 399214
    piraniamax
    Poziom 13  
    Witam jak narazie podłączyłem radia i gm 300 zaprogramowałem jest ok działa, ale w gm 350 nie chcą mi się zapisywać częstotliwości, jeśli macie jakieś programy do gm 300 i gm 350 najlepiej pod windowsa to dajcie znać, ja mam tylko pod dosa z góry dziękuje i pozdrawiam. :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania radiotelefonów Motorola GM300 i GM350 za pomocą interfejsu RIB oraz odpowiedniego oprogramowania. Użytkownik nie może nawiązać komunikacji z radiem przez gniazdo mikrofonu, mimo posiadania RIB i oprogramowania. Wskazano, że często problemem jest nieprawidłowo dobrany port COM w programie lub niewłaściwy kabel połączeniowy RIB-RTLF, gdyż różne modele radiotelefonów wymagają różnych kabli. Zalecane jest sprawdzenie poprawności połączeń, zwłaszcza pinów BUS+ i masy (pin 7 w GM300, pin 6 w GM350). Wskazano także, że program do GM300 działa lepiej pod DOS-em, natomiast do GM350 lepsze są programy pod Windows. Problemy mogą wynikać także z zależności czasowych portu COM, co czasem wymaga użycia starszego komputera. Użytkownik potwierdził, że udało mu się zaprogramować GM300, ale GM350 nie zapisuje częstotliwości. Poszukiwane są programy do GM300 i GM350 działające pod Windows.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA