logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego po wymianie żarówek G4 12 V AC na LED, LED-y tylko się żarzą

Karwos00 24 Sie 2014 10:29 4722 5
REKLAMA
  • #1 13902617
    Karwos00
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Witam

Posiadam w łazience wokół lustra 3 kinkiety - w każdym 2 żarówki G4 (12V) - standardowe. Postanowiłem zmienić je na LED zimna biel - zdecydowanie ładniej wygląda niż żółte żaróweczki.

Ledy przyszły ale po zamianie ledwie się żarzą. Ale jak do każdego kinkietu wstawiam jedną żarówkę zwykłą 10W + 1 żarówkę LED - ledy działają. I teraz mam w każdym kinkiecie 1 LED + 1 standardowa.

Czy można coś zrobić żeby po wpięciu samych ledów wszystko działało. Czy chodzi tu o znikomy pobór prądu przez ledy??.

Do instalacji nie mogę się dostać - wszystko jest pod płytkami niestety.
  • REKLAMA
  • #2 13902648
    jacekko63
    Poziom 31  
    Ocena: 319
    Standardowe żarówki są zasilane 12V prądem zmiennym natomiast ledy prądem stałym, trzeba wymienić zasilacz (transformator) który jest w oprawach lub w innym miejscu.
  • REKLAMA
  • #3 13902650
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    Jaki masz zasilacz do tych kinkietów?
    Prawdopodobnie elektroniczny.
    Po pierwsze, nie chce on działać gdy moc odbiorników podłączona do niego jest za mała, dlatego gdy podłączysz zwykłą żarówkę, transformator zaczyna pracę. Po drugie, jeśli na wyjściu transformatora jest napięcie zmienne, to mogą ulec uszkodzeniu żarówki LED. (ale nie muszą) Skoro chcesz używać tylko żarówek LED, to zmień zasilacz na którego wyjściu będziesz miał stałe napięcie. Ale dopóki nie powiesz czym to zasilasz, to wszystko co napisałem, to gdybanie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 13902654
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    Z twojego postu wynika że zastosowałeś przetwornicę elektroniczną do zasilania żarówek tradycyjnych, "żarówki" LED wymagają zasilania z tradycyjnego transformatora lub z zasilacza impulsowego przeznaczonego do zasilania LED-ów.
    W konfiguracji żarówka LED, będzie działać dopóki żarówka nie ulegnie przepaleniu.
    Dodam że większość LED-ów przystosowana jest do pracy na prądzie przemiennym, posiada przetwornicę, to te droższe.
  • REKLAMA
  • #5 13902683
    Karwos00
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Niestety wszystko montował poprzedni właściciel, a sam transformator - nie mam pojęcia gdzie może być - będę musiał zdemontować 1 kinkiet i sprawdzę - może każdy z kinkietów ma osobny wewnątrz - bo do każdego z nich muszę włożyć żarówkę żeby działały ledy we wszystkich kinkietach.
    Dzięki za naprowadzenie.
  • #6 13905493
    edi246
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jeżeli to są kinkiety to transformator jest w obudowie tych kinkietów,musisz je zdjąć i wtedy będziesz go widział.
REKLAMA