logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przewód do CCTV na 45m – skrętka czy inny kabel przy zasilaniu 12V i grzałkach?

B_e_r_e_k 29 Sie 2014 09:11 2154 11
  • #1 13916811
    B_e_r_e_k
    Poziom 12  
    Witam Kupiłem lokal z monitoringiem ale niestety monitoring nie działa ponieważ lokal jest po pożarze. Trzeba na nowo zrobić instalację. Zastanawiam się nad przewodem ponieważ obawiam się o spadki napięć. W załączniku rysunek prezentujący obrazowo jak to ma wyglądać. Dodam jeszcze że o tej pory wszystko działało na skrętce bez ekranu. Nie wiem jak to działało ponieważ na odcinku ok 45m spadek napięcia wynosi 2,3V więc w teorii kamera nawet nie powinna się włączyć.

Zastanawiam się nad skrętką 1 para VIDEO - 3 pary zasilanie 12V (kamery w obudowach z grzalkami)
    Załączniki:
    • Jaki przewód do CCTV na 45m – skrętka czy inny kabel przy zasilaniu 12V i grzałkach? kam.png (12.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 13916853
    LEDOON
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    SAMSUNG SCB-2000P jest dostępna na 12V, 24V, 230V.
    Ogólnie wystarczy że przy kamerze jest dostępne zasilanie i nie ma problemu ze spadkiem napięć. Poza tym właśnie dla tego większość zasilaczy CCTV ma możliwość regulacji napięcia. Ponadto zawsze warto dołożyć 0,10-0,30zł/metr na ekran w skrętce często jest to konieczne.
  • #3 13916894
    B_e_r_e_k
    Poziom 12  
    właśnie te kamery mam ale dostepne jest DC12 i AC24
    Zasilacz który jest przy rejestratorze wyglada jak laptopowy i nie ma regulacji:/
  • #4 13916922
    LEDOON
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Czy to nie jest zasilacz wyłącznie do rejestratora?
  • #5 13917884
    B_e_r_e_k
    Poziom 12  
    nie wiem:(
    Wiem ze kamery są zasilane z rejestratora więc wychodzi na to że to jest zasilacz do rejestratora i kamer
  • #6 13919146
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    B_e_r_e_k napisał:
    Wiem ze kamery są zasilane z rejestratora więc wychodzi na to że to jest zasilacz do rejestratora i kamer

jak? rejestrator ma wyjścia zasilania?. Możesz zrobić zdjęcie?

Potrafisz zmierzyć spadki napięć więc w czym problem. Zrób to okablowanie na skrętce a do najdalszych kamer dorzuć przewód zasilający.
    I pomyśl o zasilaczu ... najlepiej buforowym

Pozdrawiam
  • #7 13919512
    B_e_r_e_k
    Poziom 12  
    Tak mówił elektryk :) W poniedziałek będę miał dostęp do tego pomieszczenia więc zrobię foto i wtedy będziemy więcej wiedzieć.
    Zrobię chyba tak jak piszecie na skrętce i tyle a jak spadki napięć będą zbyt duże to na budynku (z prawej strony na foto) Zrobię osobne zasilanie dla kamer
  • #8 13927221
    MaciejTech
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam, proponuję zrobić nową instalację do kamer z pewnością nie będzie to spory koszt.
    No i niech zobaczy ten system jakiś serwis który zajmuje się kamerami i sprawdzi czy kamery poszczególne działają.
  • #9 13929109
    B_e_r_e_k
    Poziom 12  
    Instalacja napewno pójdzie nowa na skrętce w ekranie. Teraz szukam tylko poządnej miedzianej wewnetrzej Ponizej foto jak wyglada to obecnie
    Jaki przewód do CCTV na 45m – skrętka czy inny kabel przy zasilaniu 12V i grzałkach?
  • #10 13930010
    MaciejTech
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam, z tego co widać należy tak to interpretować:
    1. Zasilacz do DVR.
    2. Zasilacz do Łączówka zasilacza / Rozdziela zasilanie dla kamer.
    3. Kilka konwerterów wizji BNC - video.
    4. Kabel do zewn. HDD lub przewód do klawiatury sterującej.

Jeśli chodzi o dokładność to każdy serwisant który podjedzie do Pana pomoże to sklecić.
    Oczywiście jeśli kamery i dvr działają.
  • #11 13935436
    marcin_walczak
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, ułóż nowe kable "w gwiazdę" od rejestratora ,do każdej kamery skrętka do przesłania sygnału + 2x1 elektryczny na zasilanie. Z doświadczenia wiem, że na dużych odległościach, zasilanie skrętką, którą przesyłany jest sygnał Video to zły pomysł. Ewentualnie, jeśli nie chcesz stosować zasilacza centralnego, zasil kamery z najbliższych punktów elektrycznych.
  • #12 13935454
    mikan4
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    [quote="marcin_walczak"do każdej kamery skrętka zasil kamery z najbliższych punktów elektrycznych.[/quote]
    WTF??
    Z jakich punktów elektrycznych?? A jak będą "duchy" latać po ekranie, albo kamera będzie widziała w kolorach tęczy, to będzie kolejna dyskusja na temat tego co jest przyczyną, stwierdzicie że wina kabli i złego montażu (wg. niektórych rad).

Jeżeli jest możliwość to staramy się zasilić kamery z jednego punktu!!!! A możliwość jest, gdyż będzie kładziona nowa skrętka!!!
    Co do przesyłu można spokojnie użyć skrętki - video 1 para, zostają nam 3 pary w razie czego na zasilanie ;)
    Jeżeli są siły przerobowa, to jasne, że oddzielny kabel zasilający będzie lepszym rozwiązaniem, ale zasadniczo raczej niezbyt często się to stosuje przy skrętce (po to kładzie się skrętkę).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem związany z instalacją systemu CCTV w lokalu po pożarze, gdzie monitoring nie działał z powodu uszkodzeń. Użytkownik zastanawia się nad wyborem odpowiedniego przewodu, obawiając się spadków napięcia. Wskazano, że zasilanie kamer powinno być stabilne, a zastosowanie skrętki z ekranem może pomóc w redukcji zakłóceń. Uczestnicy sugerują wykonanie nowej instalacji z wykorzystaniem skrętki, z osobnym zasilaniem dla kamer, aby uniknąć problemów z przesyłem sygnału i zasilania. Wskazano również na możliwość regulacji napięcia w zasilaczach CCTV oraz na konieczność sprawdzenia działania kamer przez serwis.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA