logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić kartę graficzną GeForce GX-G2M4? Porady dla początkujących

wowerman 27 Kwi 2005 22:15 1532 8
REKLAMA
  • #1 1443486
    wowerman
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Witam posiadam taka karte. Proszę o pomoc jak podkrecic kartę. Jestem elektronikiem ale nie podkrecałem niczego w kompie.Chciałbym uzyskać porady konkretne czy jest sens i co ruszyc. Czy wystarczy oprogramowanie dorzucic czy tez trzeba co smodyfikowac na płycie.Wybaczcie ale postów i roznic w postach jest tyle ze nie wiem kogo słuchać?Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1443551
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    zazywaczaj mozna ocowac softwarowo czyli przez roznego rodzaju programy np powerstripe ... jednak modyfikacje na plycie pcb karty ( nie mobo ) sa konieczne jesli chcesz sie bawic w bardziej zaawansowane oc szczegolny nacisk nalezy polozyc na odpowiednie zasilanie oraz chlodzenie ocowanego podzespolu
  • REKLAMA
  • #3 1443577
    wowerman
    Poziom 23  
    Witam.Musze poczytac o tym power stripie i riva tunerze.Mam już wentylator na radiatorze ,założyłem.Dopiero te karte dostałem,wiec musze ją wrzucic do kompa.Powiedzmy ze zainstaluje.Uruchomie power stripa czy tez riva tunera.Mam podkęcac zegar karty,co 5MHz?I sprawdzać czy nie ma przekłamań w obrazie?Jak zapisac zmiany?Jeden urzytkownik pisał ze mozna dorzucic wpis do rejestru i w sterowniku(własciwosciach karty) bedzie opcja zmiany parametrów.
  • REKLAMA
  • #4 1443618
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    zmiana pasty na gpu czasami to podstawa o pamieici tez trzeba dbac jak sie robi jakies mody
  • #5 1443696
    rafels
    Poziom 26  
    Ocena: 166

Po zainstalowaniu najnowszej wersji sterownika NVIDII możesz podkręcać procesor i pamięć karty graficznej z poziomu ustawień sterownika. Jest to możliwe we wszystkich kartach, opartych na układach Geforce 256, Geforce 2 GTS, Geforce 2 MX, TNT i TNT 2.

A oto szczegółowy opis przetaktowania. Kliknij menu Start | Uruchom i wpisz regedit, aby otworzyć Edytor Rejestru. Przejdź do klucza "Hkey_Local_Machine\Software\NVIDIA Corporation\Global". Kliknij prawym przyciskiem podklucz "Global" i utwórz podklucz "NVTweak" (bez cudzysłowu), wskazując polecenie Nowy | Klucz.

Teraz kliknij prawym przyciskiem nowo utworzony klucz "NVTweak" i wybierz polecenie Nowy | Wartość DWORD. W prawym panelu edytora pojawi się podświetlony napis "Nowa wartość #1". Zmień proponowaną nazwę wartości na "CoolBits". Potem kliknij ją prawym przyciskiem i wskaż polecenie Modyfikuj. Wpisz w pole Dane wartości liczbę 00000003. W rubryce System musi być ustawiona opcja Szesnastkowy. Zamknij edytor poleceniem Rejestr | Zakończ.

Następnie kliknij prawym przyciskiem w dowolnym miejscu pulpitu i wybierz polecenie Właściwości. Wskaż kartę Ustawienia, po czym kliknij przycisk Zaawansowane. W oknie, które pojawi się na ekranie, wybierz kartę z nazwą procesora karty graficznej. Kliknij Additional Properties i Hardware Options. Na koniec zaznacz pole wyboru Allow clock frequency adjustments i zrestartuj system.

W sposób opisany powyżej przywołaj menu Hardware Options. Okno zawiera suwaki Core Clock Frequency i Memory Clock Frequency, które pozwalają zmieniać częstotliwość procesora i pamięci karty co 1 MHz.

Jest to opis z PC Wold. We właściwościach karty pojawiają się dwa suwaki częstotliwości, gpu i pamięci. Jest to bardzo wygodna metoda kręcenia i nie wymaga dodatkowych programów. Przydało by się dać świeżą pastę silikonową pod radiator.
    Po podkręceniu proponuje testy 3Dmarkiem.
  • REKLAMA
  • #6 1454603
    wowerman
    Poziom 23  
    Witam.Spróbuje wyedytowac rejestr.Dzieki za poradę.
  • #7 1465253
    Moris10
    Poziom 16  
    Według mnie podkręcać tą kart można tylko dla własnej przyjemność, bo efektów w wydajnośći to raczej nie będzie.
  • #8 2209064
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    A widzisz Moris10 tu cie zaskocze mam emulator Dreamcasta Chakast i gerke Soul Calibure i przed podkręceniem gra chodziła na 30 FPS po pokdręceniu 45 FPS co mnie strasznie zadowoliło :)

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie karty graficznej GeForce GX-G2M4 można rozpocząć od oprogramowania takiego jak PowerStrip czy RivaTuner, które umożliwiają zwiększenie taktowania procesora i pamięci karty. Zaleca się podkręcanie zegara w małych krokach (np. co 5 MHz) z jednoczesnym monitorowaniem stabilności obrazu. W systemie Windows można aktywować funkcję podkręcania poprzez modyfikację rejestru, tworząc klucz "NVTweak" i wartość DWORD "CoolBits" ustawioną na 3, co pozwala na zmianę parametrów w sterowniku NVIDIA. Oprócz oprogramowania, dla bardziej zaawansowanego overclockingu konieczne są modyfikacje sprzętowe na PCB karty, zwłaszcza poprawa zasilania i chłodzenia. Wymiana pasty termoprzewodzącej na GPU oraz dbanie o pamięć karty również wpływają na stabilność i efektywność podkręcania. Opinie na temat sensowności podkręcania są podzielone, jednak w niektórych zastosowaniach, np. emulatorach, można zauważyć wzrost wydajności. Zaleca się stosowanie dodatkowych radiatorów na pamięci oraz mocnego wentylatora na procesorze karty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA