logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić pompę Vacum domowym sposobem ?

makaronmc 09 Wrz 2014 15:49 91767 15
REKLAMA
  • #1 13946480
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Witam

Dzisiaj zjawiłem się u lokalnego fachmana z hamulcami...

Wymienił tylne tarcze+klocki.

Płynu nie kazał wymieniać bo pobrał sobie stary i mówił że jest dość klarowny.
    (Auto kupiłem 3 lata temu i do płynu nie zaglądałem)

Fachowiec zarzekał się że mam uszkodzoną Vacum Pompę.
    (Przy kilkukrotnym hamowaniu pod rząd... za 4-5 razem auto prawie nie reaguje na hamulec)

Pokazał mi na prostym przykładzie... Kazał wcisnąć pedał hamulca i dodać gazu... pedał hamulca sam zaczął lekko opadać...

Czy to jest miarodajny test ?

Pacjent :
    Audi A3 1.9TDI
  • REKLAMA
  • #2 13946523
    budiet
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Proponuję wpiąć wakuometr w układ i odczytać wartość podciśnienia, chyba ze chcesz również zmierzyć wydajność pompy ile litrów na minutę przepompowuje.
    Sprawdź drożność przewodów.
  • REKLAMA
  • #3 13946537
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 13946746
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Równie dobrze może być nieszczelność w samym serwomechanizmie lub przewodzie podciśnieniowym.
  • REKLAMA
  • #5 13946775
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Pytałem się faceta czy to na pewno to...
    Kojarzę go bo pochodzi z mojej miejscowości...

Mówił że nie będzie się zakładał bo nie ma o co... ale umówiliśmy się że jak będzie to samo to wkręca starą pompę i ja nic nie płacę za robotę ;-)
  • REKLAMA
  • #6 13946860
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    makaronmc napisał:
    Płynu nie kazał wymieniać bo pobrał sobie stary i mówił że jest dość klarowny
    Jak najszybciej zmień fachmana na innego.
    makaronmc napisał:
    (Przy kilkukrotnym hamowaniu pod rząd... za 4-5 razem auto prawie nie reaguje na hamulec)
    Gdy płyn hamulcowy jest zawodniony to przy częstym hamowaniu hamulec hydrauliczny zmienia się w pneumatyczny
    makaronmc napisał:
    (Auto kupiłem 3 lata temu i do płynu nie zaglądałem)
    Kupiłeś nowe czy używkę? W używce płyn może być dwukrotnie starszy, skutki jak wyżej
  • #7 13946861
    toku74
    Poziom 31  
    Ocena: 727
    Przy cztero, pięciokrotnym naciśnięciu na hamulec zużyjesz całe podciśnienie. Pompa na biegu jałowym nie zdąży go uzupełnić /tutaj kłania się kurs na prawko i informacja dlaczego nie jeździ się na "luzie"- to jeden z powodów/. Podciśnienie sprawdzisz miernikiem -tak jak cię informują wcześniej. Miernik wskaże czy vacum ma odpowiednią wartość i będziesz mógł sprawdzić ewentualne przecieki. O ile dobrze kojarzę Twój silnik pompa vacum w nim bardzo często psuje się- luzuje się metalowy kruciec w pompie i tam występuje ubytek vacum.
  • #8 13946879
    Dziaduszyn
    Poziom 17  
    Ocena: 70
    A sprawdzałeś już samo serwo?
  • #10 13947433
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 13947439
    Dziaduszyn
    Poziom 17  
    Ocena: 70
    Ma, jeśli jest np. sterowana przy pomocy podciśnienia. Takie rozwiązanie stosuje się np. w zaworach upustowych, które otwierane są przy pomocy podciśnienia z pompy vacuum.
  • #12 18941333
    jacek1008
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    budiet napisał:
    Proponuję wpiąć wakuometr w układ i odczytać wartość podciśnienia, chyba ze chcesz również zmierzyć wydajność pompy ile litrów na minutę przepompowuje.

Odgrzeję może stary wątek.
    Jak zmierzyć wydajność vacum pompy? Chodzi o ilość litrów na minutę.

Dodano po 4 [minuty]:

budiet napisał:

Odgrzeję może stary wątek.
    Jak zmierzyć wydajność vacum pompy? Chodzi o ilość litrów na minutę.
  • #13 18941425
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 506
    Może wodomierzem? Ale w praktyce będzie trudno go zamontować, a i tak test niewiele da, bo nie wiadomo jaka ma być fabryczna wydajność. Wiem że w sprawnych autach pompa w jakieś 2 sekundy wypompowuje powietrze z serwa.
  • #14 18941553
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3393
    Tu nie chodzi o to ile ona przepompuje tylko o to jak szybko to zrobi czyli jak szybko potrafi odzyskać podciśnienie w układzie.
    Jedyna opcja jak to można ocenić to obserwacja wpiętego w układ wakuometru.
  • #15 18941733
    jacek1008
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    No tak, zgadzam się, ale gdzie uzyskać wielkości wzorcowe?
  • #16 18941758
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3393
    Sądzę że nie ma czegoś takiego jedynie porównanie ze sprawnym autem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z hamulcami w Audi A3 1.9TDI, gdzie po kilku naciśnięciach pedału hamulca auto przestaje reagować. Fachowiec zasugerował uszkodzenie pompy vacuum. W odpowiedziach proponowane są różne metody diagnostyki, w tym użycie wakuometru do pomiaru podciśnienia oraz sprawdzenie drożności przewodów. Wskazano również na możliwość nieszczelności w serwomechanizmie lub przewodzie podciśnieniowym. Dyskutanci podkreślają, że uszkodzona pompa vacuum może wpływać na działanie turbosprężarki, a także na wydajność hamulców. Wskazówki dotyczące pomiaru wydajności pompy sugerują obserwację czasu, w jakim pompa odzyskuje podciśnienie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA