logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funai 32FL532 - brak obrazu z telewizji naziemnej, komunikat Brak karty CI

zyrol81 10 Wrz 2014 09:53 3192 6
REKLAMA
  • #1 13948509
    zyrol81
    Poziom 12  
    Witam.

Mam prolem z telewizorem funai 32FL532. Otóż nie ma obrazu z TV naziemnej. Stacje znajduje, pokazuje się normalne menu z nazwą programu i nazwą stacji. Obraz jest czarny. Po około 10 sekundach menu znika i pojawia się napis "Brak karty CI". Z tego co wyczytałem, to taka karta jest potrzebna w przypadku odbioru płatnej telewizji. Jak mam uruchomić telewizję w swoim TV? Da się w ogóle to zrobić bez osobnego dekodera?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13948655
    simhak
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 336
    Skoro chce karty, to zapewne posiada dekoder Mpeg 2.
    Potrzebujesz zewnętrzny dekoder.
  • REKLAMA
  • #3 13948686
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 13949079
    zyrol81
    Poziom 12  
    hm.. a to widzisz. Kanał 40 tez mi znajduje. Może wykluczę go i ręcznie wyszukam tylko po podancyh kanałach.
  • REKLAMA
  • #5 13953805
    zyrol81
    Poziom 12  
    no i usunalem kanal 40z listy kanalow. przy okazji telewizor zgubil kanal 24i... juz go nie znalazl. 43 i 46 znajduje bez problemu. 24 ma komunikat "brak sygnalu". czego to moze byc skutkiem? Antene mam pokojowa. czy moze to byc problemem?
  • #6 13954077
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Jasne że antena pokojowa może być problemem - a tym bardziej wzmacniacz w nią wbudowany. Podłącz zwykłą antenę z symetryzatorem. Nie napisałeś nic o swojej lokalizacji i przybliżonej odległości od nadajnika - a to podstawa.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 14172370
    zyrol81
    Poziom 12  
    Podłączenie anteny zewnętrznej pomogło.
    Okazuje się z jakiś dziwnych powodów, że antena pokojowa z zewnętrznym dekoderem DVB-T radziła sobie świetnie. Jednak podłaćzona bezpośrednio do TV niewiele dawała.
    Ponieważ miałem kupić dekoder DVB-T osobno (testowy był pożyczony) udałem się do sklepu. Ale gdy poszedłem do sklepu i moim oczom ukazała się dość zgrabna antena zewnętrzna za 1/4 ceny dekodera. Kupiłem, zainstalowałem, podłączyłem do TV i!!... działa to wyśmienicie. Przycina dosć porządnie tylko na dwuch kanałach: TVP1 i ABC Kids. Reszsta działa. Polsat, TVN i kanały z tego mux działają pięknie. Reszta znośnie poza dwoma wymienionymi. Nie będę kupować dekodera. Dobrze jest jak jest.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Funai 32FL532, który nie wyświetla obrazu z telewizji naziemnej, mimo że stacje są wykrywane. Po pewnym czasie pojawia się komunikat "Brak karty CI", co sugeruje potrzebę karty do odbioru płatnej telewizji. W odpowiedziach zasugerowano, że telewizor obsługuje MPEG-4, a problem może wynikać z użycia anteny pokojowej. Po podłączeniu anteny zewnętrznej, użytkownik zauważył poprawę w odbiorze, chociaż niektóre kanały nadal miały problemy z sygnałem. Ostatecznie zdecydował się na zakup anteny zewnętrznej zamiast dekodera DVB-T.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA