logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie tyrystora w prostowniku NE555 – zamiana cewki na optotriak, transformatorek 15mm

Dawid 88 12 Wrz 2014 15:12 5196 6
REKLAMA
  • #1 13954814
    Dawid 88
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witajcie. Robię prostownik samochodowy już drugi raz z jednego ze schematów, który uzyskałem dawno temu od mojego nauczyciela. Schemat stary, ale sprawdzony już wielokrotnie. Głównym elementem sterującym jest tyrystor, a cała elektronika opiera się o ne555. Poprzednią wersję którą stworzyłem zrobiłem tak jak było na schemacie czyli załączanie tyrystora cewką, którą oczywiście sam robiłem. Teraz chciałbym spróbować to pominąć i wstawić tam optotriak lub coś podobnego.
    Schemat:
    http://easyeda.com/export_DhN5Zhzsm/New-Schem...f&isLib=0&penWidthIncrease=0&_t=1410527290858

Możecie jakoś podpowiedzieć, jak można to przerobić?

Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:

A może ktoś wie gdzie kupie gotowy taki transformatorek - nawinięty na kubkowym rdzeniu ferrytowym śr 15mm, uzwojenia pierwotne i wtórne mają po 600 zwojów drutem 0,09mm
  • REKLAMA
  • #2 13955335
    PC_maniak
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    Prawdopodobnie może tu być przydatny transformator separujący, nota katalogowa niżej

Link

jak na obrazku

Sterowanie tyrystora w prostowniku NE555 – zamiana cewki na optotriak, transformatorek 15mm

Zapytaj w TME lub z pewnością znajdziesz sklep w sieci.

Można go też wydobyć ze starego (i już niechodliwego) modemu ethernetowego, karty sieciowej PC.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13955790
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 13956077
    Dawid 88
    Poziom 14  
    Niestety cała elektronika zasilana jest z tego samego uzwojenia. Jak narazie udało mi się wyszperać na starej płytce taki rdzeń ale mały i 600 zwojów nie będzie. Jak zrobię płytkę i ją zlutuje to postaram się porobić testy, a jak narazie czekam może ktoś coś jeszcze wymyśli.
  • REKLAMA
  • #5 13956211
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13956223
    Dawid 88
    Poziom 14  
    Nie, komputer oznaczył T1 jako tyrystor :)
  • #7 13956714
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pracuje nad budową prostownika samochodowego, w którym głównym elementem sterującym jest tyrystor, a cała elektronika opiera się na układzie NE555. W poprzedniej wersji zastosowano cewkę do załączania tyrystora, jednak teraz użytkownik chce zastąpić ją optotriakiem. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące transformatorów, w tym możliwość użycia transformatora separującego oraz dowinięcia dodatkowego uzwojenia do istniejącego transformatora głównego. Użytkownik poszukuje również gotowego transformatora na kubkowym rdzeniu ferrytowym o specyfikacji 600 zwojów drutem 0,09 mm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA