logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

B&S - Kosiarka gaśnie, strzela i dymi na biało

bulwa11 20 Wrz 2014 00:32 18681 8
REKLAMA
  • #1 13974736
    bulwa11
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam. Mam problem z kosiarką MTD Yard-Man 6521c. Silnik to B&S dokładny typ i model: 121602 0190 E1 991112 FA. Jest to silnik czterosuwowy, górnozaworowy o mocy 6,5KM.

Objawy: Ciężko zapalić, trzeba się naszarpać wiele razy. Gdy kosiarka już zapali to początkowo puszcza trochę białego dymu. Kosiarka działa przez losową ilość minut po czym gaśnie na 2 sposoby: albo strzela i gaśnie momentalnie, albo zaczyna tracić moc i gubić obroty i powoli także gaśnie. Ponownie uruchomienie tuż po zgaśnięciu jest niemal niemożliwe.

Co sprawdziłem do tej pory:
    - Rozkręcony gaźnik, przeczyszczony. Wygląda, że jest ok.
    - Świeca w stanie dobrym, czysta, jest iskra,
    - Przewód paliwowy cały, paliwo nie ma problemów z dostaniem się do gaźnika,
    - Uszczelka pod głowicą cała,
    - Zawory wyregulowane,
    - Filtr ok,
    - Klin cały,
    - Cylinder w stanie dość dobrym, nie w 100% bo czasem po przekręceniu kołem, tłok zostawia minimalne ilości oleju, który nie jest rozłożony idealnie.

Zdołałem skosić pół trawnika po czym od nadmiaru szarpania strzelił sznurek. Ponadto nie dysponuje kluczem 3/8" i niektóre śruby wyrobiły się na tyle, że 10'tka ich już nie łapie :/

Pozdrawiam,
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 13974798
    01matre11
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    mialem taki sam problem ale z kosiarka spalinowa agromy 3 razy na gwarancje silnik wozilem az w koncu naprawili (chyba silnik zmienili)
  • REKLAMA
  • #3 13975311
    bulwa11
    Poziom 10  
    U mnie gwarancja odpada. Kosiarka ma około 15 lat i była ściągana z USA przez poprzedniego właściciela :)
  • #4 13977291
    01matre11
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    mysle ze czas aby zaja sie tym jakis serwis bo odpowiedz na to zna ktos oswiecony
  • #5 13977323
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 661
    Witam
    Wychodzi na to , że podbiera Ci olej z silnika jeśli kopci na biało .Czy z silnika ubywa oleju?A może wlałeś jej ponad stan?Sprawdź kompresję na cylindrze.Być może pierścienie są do wymiany , a tym bardziej smarująco-zgarniający. :|
  • REKLAMA
  • #6 13977327
    pppooo
    Poziom 17  
    Ocena: 156
    Do sprawdzenia kompresja ale jak na te lata to do wymiany pierścienie (jeżeli tuleja jest w dobrym stanie) zawory do dotarcia.
  • REKLAMA
  • #7 13981881
    bulwa11
    Poziom 10  
    Witam. Dzięki za porady. Pierścienie raczej nadają się do naprawy po tylu latach, ale najpierw sprawdzę kilka innych rzeczy: cewka, wał. Po konsultacjach prawdopodobnie problemem jest przestawiony zapłon.
  • #9 13990340
    bulwa11
    Poziom 10  
    Sprawa okazała się prosta: świeca mimo, że wydawała się ok, wcale nie była ok. Po wymianie kosiarka pali od kopa. Czasem dymi na biało ale w tylu letniej kosiarce nie dziwne, że pierścienie do wymiany (najprawdopodobniej). Do zimy musi to jednak poczekać.

Dzięki za pomoc :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z kosiarką MTD Yard-Man 6521c, wyposażoną w silnik B&S 121602 0190 E1. Objawy obejmują trudności w uruchomieniu, wydobywanie białego dymu oraz gaśnięcie silnika po krótkim czasie pracy. Sprawdzono gaźnik, świecę, przewód paliwowy, uszczelkę pod głowicą, zawory oraz filtr, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kompresji, pierścieni tłokowych oraz ewentualnych problemów z zapłonem. Po wymianie świecy kosiarka zaczęła lepiej działać, ale nadal występuje dymienie, co może wskazywać na zużycie pierścieni.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA