logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienie rozrządu w BMW M52 2.5L VANOS - znaki na zębatkach wałków

morhu 24 Wrz 2014 21:55 28794 11
REKLAMA
  • #1 13988402
    morhu
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,
    Jestem w trakcie ustawiania rozrzadu w bmw m52 2.5l vanos, ponieważ po powrocie od mechanika auto nie chodziło tak jak trzeba, przyczyną prawdopodobnie był zle ust rozrzad poniewaz po zdjeciu pokrywy położenie wałków sie nie zgadza. Rozebrałem wszystko i zacząłem go składać od nowa. I mam do was pytanie, czy znaki (strzałki) na obu zębatkach wałka wydechowego mają być w jednej płaszczyźnie? Pytam dlatego, że na łańcuchu łączącym zebatki wałka wydechowego ze ssacym oraz obu zębatkach są porobione znaki markerem. Po ustawieniu na znaki robione markerem i wycentrowaniu otworów na śruby, znaki (strzałki) wybite fabrycznie na obu zębatkach wałka wydechoego nie zgrywają się - jest roznica jedego ogniwa. Po zredukowaniu tej różnicy, tzn przesunięciu łańcucha głównego o ogniwo, nie da skręcić się zębatki na wydechowym, dziury na sroby sa przysłonięte. Możliwe, że osoba robiąca znaki markerem, zrobiła to źle i dlatego tak sie dzieje? Chciałęm się też upewnić co do tych znaków na zębatkach wałka wydechowego, czy maja byc w jedne lini czy to nie gra roli? oglądałem film jak koleś składa rozrząd i u niego te znaki się nie nakładają tzn. znak na głównej zębatce jest przesunięty mniejwiecej o ogniwo względem znaku na drugiej zębatce. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 13988431
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Zabrałeś się za coś o czym nie masz pojęcia, Vanos to nie rozrząd w golfie II. Skoro mechanik spaprał robotę to należało reklamować. Filmy ogląda się dla rozrywki albo z nudów, ale nie naprawia się na ich podstawie samochodu.
  • #3 13988447
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6391
    PO co zwalaliście łańcuch? Mądrość was opuściła na chwilkę czy co?

I co?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 13989038
    morhu
    Poziom 10  
    Alfred_92 napisał:
    Zabrałeś się za coś o czym nie masz pojęcia, Vanos to nie rozrząd w golfie II. Skoro mechanik spaprał robotę to należało reklamować. Filmy ogląda się dla rozrywki albo z nudów, ale nie naprawia się na ich podstawie samochodu.

Prosilem o pomoc a nie prawienie kazan... nie umiesz mi pomoc to po co wgl pisac? Auto stalo juz u 2 mechanikow zaden nie pomogl, to chce sprobowac zrobic to sam bo nic nie strace jak i tak nie chodzi tak jak powinno. Mam problem ze ZNAKAMI dlatego chcialem pomocy od kogos kto.sie na tym zna, a nie kogos kto bedzie prawil kazania ze zapytalem..

Saron22 dzieki za linki, ale tam glownie jest o wanosie, a mi potrzeba ustawienie znakow na zebatkach walka wydechowego :cry:
  • #6 13989235
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1532
    Słuchaj kolego, nie krzycz bo to na razie Ty potrzebujesz pomocy. Masz blokadę wałków? Masz sprężone powietrze aby ustawić wariator w pozycji wyjściowej? Masz tester aby sprawdzić w czasie pracy silnika działanie układu? Prócz samego ustawienia statycznego, jest jeszcze kontrola dynamiczna tego układu. Dla Twojej informacji kwadratowe zakończenia wałków służą do ich pozycjonowania.
  • #7 13989304
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1598
    morhu napisał:
    Saron22 dzieki za linki, ale tam glownie jest o wanosie, a mi potrzeba ustawienie znakow na zebatkach walka wydechowego :cry:

W obu linkach widać doskonale w jakiej pozycji należy zablokować wałek ssący i wydechowy oraz wał korbowy. Na filmach na YT widać też wstępne napinanie łańcucha za pomocą mechanicznego napinacza zastępującego hydrauliczny.

Reszta to JW czyli Vanos w pozycję wyjściową
  • #8 13989673
    morhu
    Poziom 10  
    Wlasnie potrzebuje pomocy, a nie kazania.. tak wiem ze kwadratowe konce sa to pozycjonowania, mam blokady itp, jak sprawdzic poprawne ustawienie vanosa tez wiem. Chodzi mi o te ZNAKI na zebatkach glownej i tej drugiej, czy maja byc w jedne pozycji gdy wal jest na znaku i walki na blokadach. Chodzi mi tylko o te znaki nic wiecej..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 13990994
    Don de Leon
    Poziom 24  
    Ocena: 458
    Przy blokadach prawidłowo założonych ustawienie znaków na tych kołach nie musi się zgadzać, ale ja bym ustawił tak żeby się zgrywały.
  • #10 13991650
    morhu
    Poziom 10  
    O wlasnie o taka odp mi chodzilo:) czyli to nic nie zaszkodzi ani nie pomoz jezeli przy zalozonych blokadach ustawie zebatki na znakach lub tez znako nie beda sie zgadzaly? najwazniejsze aby blokady byly zalozone poprawnie?
  • #11 13991665
    Don de Leon
    Poziom 24  
    Ocena: 458
    Tak, ale ja w swoim silniku jak i klientów zawsze je zgrywałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ustawieniem rozrządu w silniku BMW M52 2.5L VANOS, ponieważ po interwencji mechanika silnik nie działa prawidłowo. Po demontażu pokrywy silnika zauważył, że znaki na zębatkach wałków nie zgadzają się. Pojawiły się pytania dotyczące poprawności ustawienia znaków (strzałek) na zębatkach wałka wydechowego oraz ich zgodności z blokadami wałków. Odpowiedzi sugerują, że przy poprawnie założonych blokadach znaki na zębatkach nie muszą się zgadzać, ale zaleca się ich zgranie dla pewności. Użytkownik otrzymał również linki do materiałów pomocniczych oraz porady dotyczące użycia blokad i sprawdzenia działania układu VANOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA