logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta pamięci SD - wystąpił problem - jak sformatować?

Qwert10001 30 Kwi 2005 03:14 35808 16
REKLAMA
  • #1 1449671
    Qwert10001
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Wczoraj kupiłem sobie odtwarzacz mp3 Hama. Włożyłem doń kartę SD 256MB. Wszystko śmigało ślicznie do dziś, kiedy to chciałem kartę sformatować. Próbowałem to zrobić w Windows 2000 Proffesional. Gdy kończył formatować, wyskoczył mi błąd "Nie można dokończyć formatowania". System kartę widzi, lecz po wejści do środka okazuje się że jest 0 Wolnego miejsca, nic nie można na niej zapisać...
    Prawy przycisk "formatuj" już się nie uruchamia.
    Bardzo proszę o pomoc. Jeśli ktoś spotkał się z czymś takim...
    Może jakiś program do formatowania kart sd? Albo nie wiem co...
    Szukałem w google ale znalazłem tylko do laptopów...
    Jestem zdesperowany, bo karta kosztowała 140zł, a nawet się nią nie nacieszyłem...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1449719
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Jak masz mozliwosc to sprawdz np na aparacie cyfrowym czy jest widziana i czy mozna zapisywac itd moze wystarczy ja sformatowac na innym urzadzeniu
  • #3 1449729
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Z jakiego powodu formatowałeś kartę? Coś z nią było nie w porządku?
  • REKLAMA
  • #4 1450426
    Masteq
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Sprawdz stan przelacznika LOCK na karcie, moze sie przestawil. Tansze karty SD czasem mialy taka usterke, ze blokowaly sie przed zapisem. poszukaj powinno byc na elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #5 1450462
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Formatowałeś tą kartę w playerku, czy masz osobyny czytkik... bo jeśli w playerku to masz problem, musisz poszukać kogoś kto ma taki czytnik i sforamtować ją na FAT16, Windows zapewne sformatował na FAT32 a playerek tego formatu nie obsługuje.
  • REKLAMA
  • #6 1451782
    neokreska20
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Czasem przy formatowaniu ES DE KA na inny system pamięć się może uszkodzić. Nie polecam formatowania pod Win... (kolega uwalil tak karte od sl45
  • #7 1458106
    Qwert10001
    Poziom 12  
    No właśnie nie wiem co mi do głowy strzeliło:/
    Niestety nie mam możliwości dorwać czytnika. Nie wpadłem na pomysł że karta ta może mieć inny system plików.
    Nie wiecie przypadkiem czy można gdzieś dorwać program który spowrotem za pomocą windowsa sformatowałbymi go do fat 16??
    P.S dziwi mnie trochę ta sytuacja, gdyż u kumpla również sformatowałem w XP-ku do fat 32, zgrałem muzę i wszystko śmiga do dziś. Niestety na moim Win 2000 sytuacja się powtarza.
    Brałem po uwagę też porty, ale inne urządzenia śmigają na tym USB bezproblemowo.
  • #8 1473644
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    A może sprawdz co aparat cyfrowy powie. Może jemu uda się sformatować kartę, albo przez menu, albo też przy pomocy komputera. Juz wiele razy formatowałem kary SD na CASIO QV-R40 i zawsze było dobrze. Zawsze łatwiej dorwać cyfrówke niż czytnik.
  • #9 1475090
    michalgorny

Poziom 17  
    Ocena: 15
    ja swoja karte SD Kingston formatowalem pod win 98 z uzyciem aparatu cyfrowego . formatowania dokonalem na format fat16. nie dalo se zrobic fat 32 w ogole.
    Konto firmowe:
    INTERELEKTRON
    Lesna 13, Wieliczka, 32-020 | Tel.: 600-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.twoj-elektryk.com.pl
  • #10 1478963
    Svavo
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Ja formatowałem kartę SD 128MB w aparacie Coolpix2700 (WinXP nie chciał usunąć kilku plików).
  • #11 1483540
    michalgorny

Poziom 17  
    sprobuj dokonac formatowania przy uzyciu jakiegos programu; moze partition magic na przyklad...

a jesli to nie pomoze to winxp ma takie dziarskie narzedzie do formatowania, ktorego nazwy nie pamietam, a dostepne jest ono tylko z linii komend.

popytaj innych "MADRYCH" ludzi
    Konto firmowe:
    INTERELEKTRON
    Lesna 13, Wieliczka, 32-020 | Tel.: 600-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.twoj-elektryk.com.pl
  • #12 1485584
    Qwert10001
    Poziom 12  
    Teraz to już całkowicie nie wiem co się dzieje.
    Sforematowałem kartę na palmtopie do fata 16. Działało ok ale nie u mnie. U brata pod win98 po wgraniu stertowników do odtwarzacza wszystko chodziło ok. U kumpla z XP też, u mnie system nadal się wieszał.
    Stanąłem więc na tym że to wina systemu. I tak już długo chodził więc postanowiłem z Win2000 przejść na Windows Server 2003. I tu ku mojemu zdziwieniu sytuacja się powtarza. Po włożeniu karty i podłączeniu urządzenia przez USB system się wiesza, w takim znaczeniu że jak próbuje się dostać do "Mój komputer" to potem pozostaje już tylko restart.
    Teraz to już kompletnie mnie to dziwi. Skoro byłaby to wina portu USB to inne urządzenia (próbowałem aparatu cyfrowego) by nie działały. Ale tylko przy wkładaniu tego odtwarzacza system pada.
    Ma ktoś jakieś rozsządne propozycje??
    Z góry dzięki za posty.
  • #13 1486882
    michalgorny

Poziom 17  
    Moj kolega ma taki problem z pamiecia USB - paluch działa wszędzie tylko nie na jego kompie.... a próbował już na 3 systemach:-))

takie rzeczy się zdarzają czasem... to tak jak z gołębiem... czasem Cie przyozdobi
    Konto firmowe:
    INTERELEKTRON
  • #15 1516083
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 7588579
    eeveelinciaaa
    Poziom 1  
    Ja kupiłam wczoraj kartę 2gb do aparatu coolpix l16 i gdy ją wkładam pisze, że nie można użyć tej karty;/ Co mam zrobić??
  • #17 7981070
    grigori7
    Poziom 12  
    Sformatowałem kartę 8GB w tunerze opticum i przestała dychać komputer też jej nie dał rady sformatować ,ale dał rade samsung s850.Podziękowania dla djjacka

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty pamięci SD 256MB używanej w odtwarzaczu mp3 marki Hama, która po próbie formatowania w systemie Windows 2000 Professional nie została poprawnie sformatowana. System widzi kartę, lecz nie można na niej zapisywać danych, a opcja formatowania jest niedostępna. W dyskusji sugerowano sprawdzenie przełącznika LOCK na karcie, formatowanie na innym urządzeniu, np. aparacie cyfrowym (np. Casio QV-R40, Nikon Coolpix 2700), lub użycie programów do formatowania i odzyskiwania danych, takich jak Partition Magic czy EasyRecovery. Zwrócono uwagę, że odtwarzacz może wymagać systemu plików FAT16, podczas gdy Windows 2000 mógł próbować formatować kartę na FAT32, co powoduje problemy z kompatybilnością. Próby formatowania na różnych systemach operacyjnych (Windows 98, XP, Windows Server 2003) oraz na palmtopie potwierdziły, że problem może leżeć po stronie systemu lub sterowników. Wspomniano również o problemach z portami USB i kompatybilnością urządzeń. W innych wpisach pojawiły się podobne problemy z kartami SD o większej pojemności (2GB, 8GB) i ich formatowaniem w różnych urządzeniach, w tym tunerze Opticum i aparacie Coolpix L16.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA