logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer resetuje się podczas grania, gdy włączane są urządzenia AGD w domu

XTeKo 25 Wrz 2014 15:37 1230 13
REKLAMA
  • #1 13989941
    XTeKo
    Poziom 2  
    Witam serdecznie.
    Problem pojawił się jakiś czas temu, występuje tylko gdy gram w bardziej wymagające gry.
    W momencie gdy gram i ktoś w domu włączy mikrofalówkę czy odkurzacz komputer sam się resetuje.
    Jednak czasami PC nie ładuje się tylko pozostaje jakby w stanie spoczynku, wszystko działa ciszej.
    I nagle gdy mikrofalówka zakończy "mikrofalować", w komputerze rusza cała praca.
    Problem nie występuje gdy grę mam zminimalizowaną, nie występuje też gdy renderuję film.
    Moje pytanie brzmi: czego to wina? Instalacji elektrycznej? Zasilacza? Karty graficznej? Listwy? Jeszcze kilka miesięcy temu aż takiego problemu nie było (komputer padał gdy było na prawdę wiele sprzętu w domu włączone, a zwłaszcza piekarnik, teraz PC reaguje nawet jak tylko mikrofalówka pracuje).
    Specyfikacja komputera:

Zasilacz OCZ ModXStream Pro 600W modular SLI
    Płyta główna ASRock P67 PRO3 (B3)
    Karta graficzna MSI GTX-560Ti Twin Frozr II/OC
    Dysk SSD Crucial M4
    Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5''

Format był robiony, bez zmian.

Dziękuję za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13989998
    akard
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A jak ze spadkami napięcia w domowej instalacji elektrycznej? Możesz sprawdzić zależność wartości napięcia w gniazdku elektrycznym od wielkości obciążenia (ilość załączonych odbiorników wysokoprądowych np.: mikrofala, odkurzacz, suszarka do włosów, żelazko)?
  • REKLAMA
  • #3 13990083
    XTeKo
    Poziom 2  
    akard napisał:
    A jak ze spadkami napięcia w domowej instalacji elektrycznej?
    Tylko komputer ma takie problemy.

Niestety nie posiadam urządzeń dzięki którym mógłbym sprawdzić taką zależność (ani nikt ze znajomych).

W programie ASRock do monitorowania napięć nie było żadnych skoków lub spadków jak odpaliłem odkurzacz w swoim pokoju.
    A w grze byłem tylko w menu głównym i po włączeniu odkurzacza reset.

Aż wstyd się przyznać, bom laik

Pozdrawiam
  • #4 13990108
    akard
    Poziom 13  
    Program mierzy zapięcia tylko za zasilaczem.
    Najprostszy miernik za 20zł. warto w domu mieć. Ale skoro nie masz dostępu do takowego, spróbuj zaświecić jakąś lampkę z tradycyjną (żarnikową) żarówką i zaobserwuj, czy nie przygasa (oczywiście delikatnie) w momencie załączenia odkurzacza.
  • REKLAMA
  • #5 13990126
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Przydałaby się wizyta elektryka w celu sprawdzenia instalacji elektr. Przy okazji spytaj, czy gniazdka są prawidłowo uziemione, a także sprawdź, czy komputer jest w ogóle uziemiony a gniazdka i przedłużacze prowadzące mają bolce uziemiające.
    Jeśli masz 2 fazy w domu spróbuj dowiedzieć się co chodzi na jakiej i podłącz komputer do tej z mniejszymi zakłóceniami/spadkami/mniej obciążonej.
    Możesz też spróbować podmienić zailacz na inny - na próbę.
    Jeśli takie "cuda" dzieją się z Twoją instalacją elektr. w domu, być może pomógł by UPS.
  • #6 13990144
    XTeKo
    Poziom 2  
    Podłączyłem żarówkę do kontaktu i delikatnie mignęła.
    Pociągnąłem też komputer przedłużaczem do kontaktu od pralki i problem ten sam.
    Dodam też, że ktokolwiek w domu włączy światło, albo nawet w kuchence elektrycznej włączy iskry do zapalenia gazu, głośniki lekko mi "pykają".
    Jednak takie rzeczy jak "pykanie" głośników, albo miganie światła było u mnie w domu od zawsze (stare komunistyczne bloki), ale reset kompa to nowość.
    Pozdrawiam
  • #7 13990168
    akard
    Poziom 13  
    Może wada instalacji z czasem się pogłębiła. Mignięcie żarówki oznacza chwilowy spadek napięcia w instalacji przy załączaniu urządzenia. Przy pewnej wartości (małości) napięcia lub długości czasu może pojawić się taki problem o którym piszesz. Bezpośrednim dla komputera rozwiązaniem na tego typu bolączkę jest UPS. Może pożycz od kogoś na początek i sprawdź czy załatwi to sprawę.
  • #8 13990180
    safbot1st
    Poziom 43  
    XTeKo napisał:
    Dodam też, że ktokolwiek w domu włączy światło, albo nawet w kuchence elektrycznej włączy iskry do zapalenia gazu, głośniki lekko mi "pykają".

Może to świadczyć, że instalacja elektr. jest mi.in nieprawidłowo uziemiona.
    W gniazdkach masz w ogóle "3-ci bolec"?
    Dlatego zalecam wizytę elekryka z uprawnieniami.
    XTeKo napisał:
    reset kompa to nowość

Jest to czułe urządzenie - w takim stanie inst. elektr. w mieszkaniu możesz nawet uszkodzić sprzęt. :(

Dodano po 2 [minuty]:

akard napisał:
    Może wada instalacji z czasem się pogłębiła.

Miejmy nadzieję, że to nie "pogłębiła się" usterka zasilacza komputera lub innego podzespołu z powodu wadliwej inst. elektr. w mieszkaniu...
  • #9 13990210
    W201
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Masz skąd pożyczyć UPS'a? UPS powinien zatuszować problem.
  • REKLAMA
  • #10 13990243
    XTeKo
    Poziom 2  
    Ah zapomniałem o kolejnej "ciekawostce".
    Ściągnąłem wcześniej program OCCT.
    Odpaliłem test Power Supply i dosłownie sekundę po odpaleniu PC się zresetował.
    Mimo, że w domu nic prądożernego nie jest włączone.
  • #11 13990265
    safbot1st
    Poziom 43  
    XTeKo napisał:
    Odpaliłem test Power Supply i dosłownie sekundę po odpaleniu PC się zresetował.

O tym właśnie pisałem, inst. elektr. w domu mogła doprowadzić do usterki zasilacza lub był on od początku wadliwy.
    Mogło też się "dostać" płycie głównej. Sprawdź, czy nie ma na niej spuchniętych/wylanych kondensatorów.
    Podmień na próbę na inny.

Dodano po 3 [minuty]:

I naprawdę zainteresuj się uziemieniem - nie może być tak, że napięcie "hula" po obudowie.
    3ci raz pytam czy masz bolce w gniazdkach i w przedłużaczach.
  • #12 13990753
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 13991838
    safbot1st
    Poziom 43  
    Christophorus dlatego pisałem
    safbot1st napisał:
    Możesz też spróbować podmienić zailacz na inny - na próbę.

Jest oczywiście szansa, że wymiana psu załatwi sprawę.
  • #14 13991857
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4881
    safbot1st napisał:
    Jest oczywiście szansa, że wymiana psu załatwi sprawę.
    XTeKo napisał:
    Podłączyłem żarówkę do kontaktu i delikatnie mignęła.
    To nie wina wadliwego zasilacza, a nawet jeśli, to i kolejny zostanie uszkodzony z winy wadliwej instalacji elektrycznej.
    Nie ma potrzeby (na tym etapie) szukać problemu w komputerze.
    Proszę wezwać fachowca by sprawdził instalacje w mieszkaniu!

Temat zamykam do czasu, aż autor upora się z powyższym.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z resetowaniem komputera podczas grania w wymagające gry, gdy w domu włączane są urządzenia AGD, takie jak mikrofalówka czy odkurzacz. Reset komputera występuje również w sytuacjach, gdy inne urządzenia elektryczne są uruchamiane, co sugeruje problemy z instalacją elektryczną. Użytkownik nie zauważył spadków napięcia przy użyciu programu ASRock, ale zauważył miganie żarówki przy włączaniu odkurzacza. Wiele odpowiedzi sugeruje, że problem może wynikać z nieprawidłowego uziemienia instalacji elektrycznej lub wadliwego zasilacza. Rekomendowane są testy z użyciem UPS oraz sprawdzenie uziemienia gniazdek. Użytkownik zauważył również, że komputer resetuje się podczas testu zasilacza, co może wskazywać na jego uszkodzenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA