logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell e5430 - Błąd w recovery po zmianie dysku na SSD

theded 27 Wrz 2014 18:46 1548 2
REKLAMA
  • #1 13995930
    theded
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Della e5430 zakupiłem z dyskiem 320gb, zmieniłem na szybki WD Black, potem na jakąś Toschibę i przyszedł czas na Goodram C40 czyli SSD 240GB. Standardowo zrobiłem pełny backup i potem kopię ratunkową na zewnętrzny HDD. Po włożeniu nowego dysku SSD i próbie odtworzenia kopii dostaję komunikat błędu 0x4001100200001005 przy próbie inicjalizacji dysku. Zaktualizowałem program do recovery, zrobiłem kopię od nowa i to samo. Spróbowałem z wypalonych płyt kopii startowej- tym razem komunikat 0x400110020000100A. Dodam że nie dalej niż miesiąc temu elegancko sobie przenosiłem tak system (tyle że na klasyczny dysk), z kopii startowej z tych płyt też korzystałem ze 4 miesiące temu więc zakładam że problemem jest dysk SSD.

Do supportu dodzwonić mogę się dopiero w pon, zmiana trybu pracy z AHCI na IDE nic nie dała. Wygooglałem żeby wyciągnąć baterię i długo przytrzymać włącznik ale brak poprawy. Macie jakieś pomysły co zrobić? Programem do klonowania dysków tego nie przeniosę, bo docelowy jest mniejszy niż źródłowy. Z resztą recovery musi działać w razie kłopotów. Ogólnie to na forach della odsyłają do instrukcji przywracania systemu... Aha, dysk przechodzi test diagnostyczny (F5).
  • REKLAMA
  • #3 13996043
    theded
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Tego dellowego, który wygenerował mi program recovery niestety nie. Mogę podłączyć do stacjonarki i puścić jakiś program diagnostyczyny z HBCD ale dysk nówka z hurtowni prosto...

Edyta: Ogarnąłem to programem EaseUS Todo Backup Free. Ma opcję optymalizacji pod SSD. Wystarczyło podłączyć nowy dysk do kieszeni usb a po migracji włożyć do lapka. Ciekawe jak będzie przy ewentualnym formacie...
REKLAMA