WITAM1
Masz do wymiany łożyska + pierścień uszczelniający.
Odkręć te śruby które zaznaczyłeś ,wyciągnij łożysko razem z obsadą , wymień je + uszczelniacz i po krzyku.
Nie masz się czego bać , jak napisałem ,śruby wykręć , obsada to metalowa część którą musisz podwadzić z każdej strony i powoli wysunąć z wałka .Wybić łożysko z obsady i wymienić na nowe.
NIE!
Śruby które odkręciłeś mocowały obsadę łożyska.
Czyli podważ ten pierścień metalowy poza obrysem mocowania śrub.
Tym sposobem wyciągniesz obsadę łożyska wraz z łożyskiem (do wymiany) pod spodem będziesz miał uszczelniacz (też do wymiany na nowy).
Załączniki:
2.jpg(568.28 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Jedno lub drugie będzie pasować, a cena jest zależna od sprzedającego. Słowo ORYGINAŁ działa cuda. W tym przypadku jakieś 20 zł.
Dla pocieszenia - U fachowca zapłacił byś jakieś 200zł. z wymianą i materiałem , więc się chyba opłaca ( + satysfakcja).
Witam.
Dziś mam ten sam problem co dwa lata temu (powyższe posty). tylko że teraz z drugiej strony. Czy wymiana łożyska z przeciwnej stronie to ta sama robota.?? Bo odkręciłem wszystkie śrubki i nie mogę zdjąć łożyska.
No niestety cała ta plastikowa oprawa łożyska zniszczona a łożysko nie drgnęło, tak siedzi na wałku. Pralka ma 7 lat a to łożysko od nowości nie było zmieniane. Zastanawiam się nad całkowitym demontażem plastikowej ramki łożyska i podejść do niego ze ściągaczem.
✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Whirlpool, polegający na wycieku brudnej wody oraz rdzy. Po demontażu obudowy zidentyfikowano konieczność wymiany łożysk oraz pierścienia uszczelniającego. Użytkownicy forum doradzili, aby odkręcić śruby mocujące obsadę łożyska, a następnie podważyć metalowy pierścień, aby wyciągnąć łożysko. W przypadku trudności z demontażem, sugerowano użycie ściągacza. Użytkownik uzyskał również informacje o dostępnych częściach zamiennych oraz ich cenach, a także o różnicy między oryginalnymi a nieoryginalnymi komponentami. Na koniec, inny użytkownik zadał pytanie o wymianę łożyska z drugiej strony pralki, co potwierdziło, że proces jest podobny. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.