logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buczenie w głośnikach czego przyczyną jest drugi komputer (?)

anonim0 04 Paź 2014 10:02 2124 9
REKLAMA
  • #1 14013302
    anonim0
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Z dnia na dzień w moich głośnikach podłączonych do laptopa pojawiło się buczenie.

Sprawdziłem, czy to wina głośników - nie, głośniki są ok.
    Podłączyłem do laptopa słuchawki - też buczy.
    Odpiąłem lapka od prądu (pozostał na baterii) - buczenie i w głośnikach i w słuchawkach ustało.

Więc jakiś problem z zasilaniem. Sprawdziłem, czy to może wina akara, po prostu podłączając laptopowy zasilacz bezpośrednio do kontaktu, ale buczy nadal.

Mam w pokoju jeszcze jednego laptopa (co prawda podłączony do innego gniazdka, ale kabel w ścianie ten sam) i tutaj to sedno tematu, dziwna sprawa - po wyłączeniu drugiego laptopa (po prostu wyłączeniu, a nie z gniazdka) buczenie ustaje.

Kurde, no ciekawa sprawa... Ten drugi laptop, to już trochę dziadziuś HP, ma tak ok. 5 lat...

Macie może jakieś pomysły co to może być? :|
  • REKLAMA
  • #2 14013306
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Gniazda i zasilacze z uziemieniem?
  • REKLAMA
  • #3 14013314
    anonim0
    Poziom 9  
    ak6 napisał:
    Gniazda i zasilacze z uziemieniem?

Tak, jest bolec :)
  • #4 14013358
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Bolec może być ale zerowanie nieskuteczne. Potrzebny elektryk aby sprawdził instalację elektryczną.
  • #5 14013366
    anonim0
    Poziom 9  
    tronic1 napisał:
    Bolec może być ale zerowanie nieskuteczne. Potrzebny elektryk aby sprawdził instalację elektryczną.

Można sprawdzić to samodzielnie? Miernikiem czy coś? Myślę, że raczej to zero jest zrobione ok, bo nie robił tego jakiś Janusz spod dwójki :P

W dodatku tak z dnia na dzień by się to zero zepsuło?
  • REKLAMA
  • #6 14013368
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Elektryk sprawdzi uziom i po kłopocie.
  • #7 14013455
    anonim0
    Poziom 9  
    Tak, tylko, że za taką usługę będę musiał zapłacić i zastanawiam się, czy wezwanie elektryka to jest natychmiastowy mus. Może samodzielnie mogę coś sprawdzić i naprawić? Może ktoś ma pomysł gdzie na starcie mogę szukać problemu? (oprócz tego nieszczęsnego zera)
  • #8 14013472
    jack200
    Poziom 14  
    Ocena: 85
    Miałem w PC podobną sytuację jak psuła się karta dźwiękowa. Najpierw było buczenie, a za jakiś czas przestał działać jeden kanał. Wymieniłem kartę i po kłopocie do dziś. Jak masz możliwość to spróbuj na karcie zewnętrznej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 14013504
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Możesz też podłączyć inny zasilacz on też może powodować problem.
  • #10 14016585
    anonim0
    Poziom 9  
    No i mam przyczynę. Zasilacz pierdyknięty. Podpiąłem zastępczy i wszystko gra - bez buczenia. Dzięki chłopaki :)

Poradzicie mi teraz jaki zasilator kupić w zamian za tamten uszkodzony?

Ten wariacik, co chciał popsuć mi krew:
    Buczenie w głośnikach czego przyczyną jest drugi komputer (?) Buczenie w głośnikach czego przyczyną jest drugi komputer (?) Buczenie w głośnikach czego przyczyną jest drugi komputer (?)

To, co znalazłem na alledrogo (któryś z nich wziąć, czy może coś zupełnie innego?):
    http://allegro.pl/zasilacz-do-samsung-19v-3-16a-cpa09-004a-ad-6019r-i4611445747.html
    http://allegro.pl/zasilacz-ladowarka-do-laptopow-samsung-19v-3-16a-i4632016399.html

Zależy mi na bezawaryjnej pracy i żeby sprzętu mi nie popaliło :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z buczeniem w głośnikach podłączonych do laptopa, które ustaje po odłączeniu zasilania. Po sprawdzeniu głośników i słuchawek, oraz podłączeniu laptopa do innego zasilacza, problem nadal występował. Okazało się, że buczenie ustaje po wyłączeniu drugiego laptopa, co sugeruje problem z zasilaniem. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie instalacji elektrycznej oraz wymianę zasilacza, co ostatecznie potwierdziło, że uszkodzony zasilacz był przyczyną problemu. Użytkownik poszukiwał nowego zasilacza, preferując model o wysokiej niezawodności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA