logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio First CR-4102-CD i wzmacniacz Pioneer 2x70W - problem z akumulatorem i dźwiękiem

wachu32 01 Maj 2005 13:08 1532 14
REKLAMA
  • #1 1452434
    wachu32
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam!! Miałem podłączone radyjko (First CR-4102-CD) i wzmacniacz (pioneer 2x70W) w samochodzie. Ciągle miałem rozładowany akumlator - to wina wzmacniacza bo jak go odpiołem to wszysko było OK!
    Radio niechce działać bez wzmacniacza ... moim zdaniem poszły końcówki mocy (przez wade we zm.) ...
    Co wy o tym sądzicie??
    Co może być z radiem i ze wzmacniaczem?
    Pozdrawiam
    WACHU®
  • REKLAMA
  • #2 1452545
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    Witam
    Prawdopodobnie wzmacniacz nie wchodzi w stan stand-by i cały czas idzie na niego pełne zasilanie i doi akumulator .Sprawdz czy po wyłączeniu radia wzmacniacz tez się wył.
    Pozdrawiam
  • #3 1453831
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Zrób jak radzi kolega powyżej a potem pomierz prądy jakie ciagną oba te urządzenia wyłączone i dopiero potem pomyślimy gdzie szukać bo nikt nie jest jasnowidzem.
    Tylko jak słyszę First, Veconic, Thomsonic to ręce mi opadają...

SławeK
  • REKLAMA
  • #4 1454432
    wachu32
    Poziom 14  
    Cytat:
    Witam
    Prawdopodobnie wzmacniacz nie wchodzi w stan stand-by i cały czas idzie na niego pełne zasilanie i doi akumulator .Sprawdz czy po wyłączeniu radia wzmacniacz tez się wył.
    Pozdrawiam

Wzmacniacz wyłączałem osobnym przyciskiem ... Rozładowywać akumlator musiał w czasie gdy muzyczka grała !!
  • REKLAMA
  • #5 1454476
    SlaweK
    Poziom 43  
    A to normalne ;) przecież jak gra to musi brać prąd ! Wygląda na to że dość dużo i masz słaby akumulator lub złe ładownie. Niestety ale podłączanie dodatkowych urządzeń wymaga często przebudowanie (wzmocnienia) układów zasilania lub chociaż sprawdzenia ich.

Wczoraj byłem świadkiem jak pod giełdą jeden taki urządził sobie koncert niemieckiego rapu a potem nie mógł odpalić samochodu. Ku mojej radości bo katował wszystkich w około aż nawet jak moja stwierdziła że nawet jego samochód też tego nie wytrzymał. ;)

SławeK
  • #6 1454747
    wachu32
    Poziom 14  
    no ale robiłem testy - np. niejeździłęm kilka dni wogóle i akumulator "siadł" ... odkąd wyciągnołem wzmacniacz to niema możliwości żeby mi niezapalił :) ... no i problem tego radia które niechce działać bez wzmacniacza :|
  • REKLAMA
  • #7 1454758
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ale to nadal gdybanie i bujanie w obłokach a żadnych konkretnych danych. Zmierz prądy !

SławeK
  • #8 1454793
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Już wiemy jakim sprzętem dysponujesz. Teraz napisz w jakim aucie to grało, jak masz zrobioną instalację i jak było połączone to radio ze wzmacniaczem. Bo wróżkami nie jesteśmy. Ważny jest każdy szczegół: przekroje przewodów, do którego złącza we wzmaku miałeś podpięty ten wyłącznik, jak spiąłeś radio ze wzmacniaczem, a jak teraz próbujesz je połączyć z głośnikami...
  • #9 1455803
    wachu32
    Poziom 14  
    Auto to : Citren AX
    Radio podłączyłem przewodami głośnikowymi o przekroju 0,5 ... z radia są odpowiednie wyjścia (cinch) więc dużo niekombinowałem ... podpiołem do wzmacniacza do wejść cinch (tak aby pracował jako stereo) i ze wzmacniacza do głośników!! Wzmacniacz posiada dodatkowe wjście gdzie podpiołem przełącznik wyłączający wzm. ...

Po odpięciu wzm. próbowałem podpiąć głośniki do kabli wyprowadzonych z radio i nic niedziała ...

PS. dzięki za odpowiedzi :)
  • #10 1455833
    Błażej
    A jakie kable zasilające do wzmacniacza? Jak podpiąłeś ten wzmacniacz?Do czego? Do którego wyjścia podpiety ten wyłącznik? Jak jest oznaczone? Skąd masz to radio? Kupiłeś jako używkę? Czy ma kostkę ISO z tyłu?
  • #11 1456026
    wachu32
    Poziom 14  
    kable zasilające to zwykły kabel sieciowy ... wzm. podpięty jest do kabli zasilających radio ... ze wzmacniacza wychodzą 3 kable - połączenie dwóch z nich powoduje wyłączenie wmacniacza ... radio kupiłem nowe jakieś 2 lata temu - niema gniazda ISO z tyłu - tylko luźne kable!
  • #12 1456078
    SlaweK
    Poziom 43  
    Czyli mniej więcej dobrze, pomijając przekroje kabli, wypadało by dać porządne, nieco grubsze, tak min 1,5mm2 oczywiście w porządnej izolacji by nie przetarły się i oczywiście bezpiecznik przy akumulatorze dla bezpieczeństwa (aby nie spalił Ci się samochód jak zrobi się zwarcie)

Pozostaje o co z uporem maniaka pytam, jaki prąd bierze wzmacniacz w czasie pracy i wyłączony ? Przecież to tylko chwila by zmierzyć to prostym miernikiem uniwersalnym i będzie wszystko jasne.

SławeK
  • #13 1456090
    Błażej
    Wzmacniacz podpięty zwykłą sieciówką o przekroju coś około 2 mm kwadrat do zasilania radia? Czyś ty chłopie się mocno w głowę trzepnął? To po co te wszystkie przewody o dużych przekrojach i cały osprzęt są??? Po pierwsze. Jak już masz wzmacniacz, to zasilanie do niego OBOWIĄZKOWO ciągniesz od akumulatora (+, masa może być z karoserii) przewodem o przekroju minimum 6 mm kwadrat. OBOWIĄZKOWO przy akumulatorze dajesz bezpiecznik w oprawie (zabezpiecza on nie wzmacniacz, a auto przed pożarem w wypadku zwarcia przewodu zasilającego do karoserii).
    Połączenie jakich dwóch kabli powoduje wyłaczenie wzmacniacza? Na wzacniaczu masz szynę zasilającą oznaczoną +, - i REM(OTE)/ON. Zasilanie chyba już wyjaśniłem. Acha. Przewody zasilający i masowy o tych samych przekrojach!!! Do złącza REM podpinasz wyjście do sterowania elektryczną anteną z radia (ten przewód, na którym pojawia się +12 V po włączeniu radia). Załatwia on załączanie wzmacniacza wraz z radiem. Najpierw podłącz wszystko prawidłow, a potem daj znać czy dalej coś się dzieje z elektryką.
  • #14 1459093
    freddd
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    popieram przedmówce. Lepiej poświęcić parę dni na instalację i nie od*****ć fuszerki.
    Ilość czasu, to zależy oczywiście od samochodu. Najgorzej u mnie było z przebiciem się z komory silnikowej do kabiny i póżniej układanie kabli. Musiałem odkręcać nawet fotele!

W załączniku zapodaje artykuł o okablowaniu car-audio.

Proszę o bardziej cenzuralne wyrażanie się.
    ankuch.
    Załączniki:
    • okablowanie.doc (148 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1459157
    henryk61
    Poziom 21  
    Ocena: 57
    Do rozładowania akumulatora przewoydy i ich przekrój nic nie mają , do odtwarzania owszem, jesli po odpięciu REM wzmacniacz pobiera prad tzn. jest uszkodzony . Sprawdż pobór pradu po odpięciu REM

Pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji car-audio w Citroenie AX, gdzie radio First CR-4102-CD współpracuje ze wzmacniaczem Pioneer 2x70W. Akumulator samochodowy stale się rozładowuje, co ustaje po odłączeniu wzmacniacza. Radio nie działa samodzielnie bez wzmacniacza, a podejrzenie pada na uszkodzenie końcówek mocy wzmacniacza. Wzmacniacz może nie przechodzić w tryb stand-by i ciągle pobierać prąd, co powoduje rozładowanie akumulatora. Zalecane jest zmierzenie prądu pobieranego przez radio i wzmacniacz zarówno podczas pracy, jak i po wyłączeniu. Instalacja zasilająca wzmacniacz jest niewłaściwa – użyto zwykłego kabla sieciowego o niewystarczającym przekroju (około 0,5-2 mm²), podczas gdy do wzmacniacza powinno się stosować przewody o przekroju minimum 6 mm² z bezpiecznikiem przy akumulatorze. Sterowanie włączaniem wzmacniacza powinno odbywać się przez przewód REM (remote) podłączony do radia, który załącza wzmacniacz wraz z radiem. Połączenia audio wykonano prawidłowo kablem cinch ze źródła do wzmacniacza i dalej do głośników. Problem z brakiem dźwięku po odłączeniu wzmacniacza wynika z braku wzmacniania sygnału przez radio. Zaleca się poprawę instalacji zasilającej, pomiar poboru prądu oraz sprawdzenie stanu wzmacniacza pod kątem uszkodzeń końcówek mocy i prawidłowego działania układu włączania/wyłączania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA