logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie działający sprzęt po usunięciu klucza rejestru Windows

TomsonBDG 04 Paź 2014 19:53 1797 11
REKLAMA
  • #1 14014809
    TomsonBDG
    Poziom 9  
    Witam :)
    Mam pewien problem. Mianowicie dzisiaj usuwałem kilka programów z mojego komputera, i przy jednym z nich pojawił się problem - trzeba było usunąć klucz z rejestru. Zrobiłem to, po czym korzystałem dalej z komputera. Problem pojawił się po jego ponownym uruchomieniu - żadne z podłączonych urządzeń usb (czyli głównie myszka oraz klawiatura) nie chcą działać. System uruchamia się normalnie tak jak należy, ale nie mogę kompletnie nic zrobić. Podłączyłem klawiaturę na standardowym wejściu i również nie chce działać. Komputer rozpoznaje urządzenia (pojawia się dymek "znaleziono nowy sprzęt") ale nie instaluje go ani nic. Klawiaturą mogę wejść do BIOSu ale jak tylko ładuje się system nie da się nic zrobić (komtrolka od num locka na klawiaturze oraz myszka cały czas świecą). Wie ktoś może w czym problem i jak go naprawić?
    Windowsa mam XP Home Edition.
    Jestem raczej pewiem że to wina softu, bo wcześniej wszystko działało bez zarzutów.
    Warto chyba jeszcze wspomnieć, że mam problemy z napędem dvd i co jakiś czas "naprawiam go" usunięciem odpowiedniego klucza z rejestru.
    Z góry dzięki za pomoc ;)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14014869
    TomsonBDG
    Poziom 9  
    Problem polega na tym, że nie jestem w stanie w żaden sposób poruszać się po windowsie... Zostaje mi jedynie BIOS i ew hardware jakby to jednak nie soft był winien :/
  • REKLAMA
  • #4 14014937
    mi14chal
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    W takim razie musisz przywrócić ostatnią wersję rejestru.
  • #5 14014989
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Proponuję awaryjne przywracanie systemu z oryginalnej płyty z systemem. Znajdziesz to w instrukcji załączonej do komputera.
  • REKLAMA
  • #6 14014996
    TomsonBDG
    Poziom 9  
    A w jaki sposób? Komputer jako "ostatnia działająca konfiguracja" traktuje tą, w której już klawiatura i myszka nie działają :/
  • #7 14015052
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
  • #8 14015639
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 278
    W trybie awaryjnym klawiatura i myszka działa? Jeśli tak to spróbuj sfc /scannow.
  • #9 14015676
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Chwila.
    Czy i umknęło czy nie było próby z przywracaniem z punktu sprzed "awarii"?

Co do wyżej postulowanych rozwiązań mam wątpliwości:
    1. rejestr - kopia może być tak stara, iż zawiera - w stosunku do stanu obecnego - więcej braków niż istotnych wpisów;
    2. sfc - nie jestem przekonany - nigdy pod tym kątem na to nie patrzyłem - czy ta procedura spowoduje wykrycie i uzupełnienie brakujących wpisów w rejestrze.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #10 14016150
    TomsonBDG
    Poziom 9  
    W trybie awaryjnym myszka i klawiatura również nie działają, mogę tak właściwie poruszać się tylko po BIOSie.
    "Ostatnie działające ustawienia" to te, na których już nic nie działa :/
    Jakieś pomysły? Czy zostaje reinstall systemu?
  • #11 14016169
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    Zostaje przywrocenie starej kopii rejestru (http://support2.microsoft.com/kb/307545/pl) ewentualnie z jakiegos punktu przywracania systemu o ile masz albo instalacja nakladkowa (naprawa - druga opcja R w instalatorze).
  • #12 14023284
    TomsonBDG
    Poziom 9  
    Temat do zamknięcia :)
    Musiałem zbootować Ubuntu (pożyczone od kumpla), i tam podmienić pliki z kopii zapasowych rejestru tworzonych przez Windowsa do folderu system32 (poradnik znalazłem w necie).
    Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z działaniem urządzeń USB (myszka, klawiatura) po usunięciu klucza rejestru w systemie Windows XP Home Edition. Po restarcie komputera urządzenia nie były rozpoznawane, mimo że system uruchamiał się normalnie. Użytkownik nie mógł poruszać się po systemie, a jedynie w BIOSie. W odpowiedziach zaproponowano przywrócenie ostatniej wersji rejestru, awaryjne przywracanie systemu z płyty instalacyjnej oraz użycie trybu awaryjnego. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem, bootując z Ubuntu i przywracając pliki rejestru z kopii zapasowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA