logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewody ze ściany do ogrzewania podłogowego wodnego - jak je wykorzystać?

Bart35 05 Paź 2014 12:47 13932 4
  • #1 14016296
    Bart35
    Poziom 2  
    Witam,
    proszę Was o pomoc w temacie przewodów wystających ze ścian, które są rzekomo do od ogrzewania podłogowego wodnego. Instalator nie bardzo był wylewny na ten temat, wykonał to ponieważ tak standardowo robił i tyle.
    Przewody te są podłączone do ogrzewania podłogowego. Centrum sterowania podłogówką ma główny termostat. Centrum podłączone jest do kotła Vaillanta Eco TEC Plus (kocioł ma czujnik pogodowy).
    W pierwszej chwili uznałem, że są to kable do termostatów które mogę zainstalować w każdym z pokoi/łazienek z osobna i w ten sposób zarządzać temperaturą podlogówki. Jednak nie mam przy tych kablach otworów na puszki i sam przewód składa się z dwóch kabli (brązowy i niebieski). Myślę, że czegoś tu brakuje lub moje rozumowanie jako laika jest po prostu błędne. Za oświecenie będę wdzięczny.

Pozdrawiam
    Bartek
  • #2 14016498
    hobart07
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Przewód 2x1mm stosuje się do układu sterowania(termostat)
  • #3 14018706
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    Instalator twierdzi, że tak jest standardowo wykonywane. To gdzie ten standard, skoro przewody są wyprowadzone w dowolnym miejscu ?

Dopytać się architekta, sprawdzić w dokumentacji.
    Po mojemu na końcach tych przewodów powinny być zamontowane czujki temperatury, a te powinny być chyba na określonej (standardowej) wysokości.
  • #4 14021453
    Pawlo-3102
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    Generalnie wystawia się przewody na wysokości około 150 cm w odpowiednich miejscach (nie narażonych na nasłonecznienie, z dala od okien itp.).Ja stosuję przewody 4-żyłowe (w przyszłości można podłączyć bardziej rozbudowane regulatory).2-żyłowy też się nadaje ale tylko dla podstawowych regulatorów.Zazwyczaj stosuje się regulatory natynkowe więc wystawia się sam przewód nie stosując puszki.
  • #5 14037337
    Bart35
    Poziom 2  
    Witam,
    dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Rozpoznałem sytuacje i instalacja termostatów i siłowników na rozdzielaczu to nie mały koszt więc narazie odpuszczam sobie ten temat.
    Jeszcze raz dzięki.
    Bartek
REKLAMA