logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przykleić styropian do falistej blachy w blaszakach?

DecoDominik 05 Paź 2014 21:46 35976 12
REKLAMA
  • #1 14018079
    DecoDominik
    Poziom 14  
    Ocena: 96
    Witam.

Zamierzam w przyszłości ocieplić blaszaka.

Jedno wiem ociepla się tylko na zewnątrz żeby nie było imprezy ze zbierającą się wilgocią.

Tylko jak teraz przykleić styropian do blachy falistej czymś tam pomalowanej (czyli nie wiem czym).

Normalnie przy zwykłej budowlance każą oczyścić ściany i zagruntować.

Tylko jak się to robi w przypadku blachy ?

Myślałem żeby przyczepić siatkę tynkarską do blachy na krótkich wkrętach.
    Pozostaje teraz tylko problem zagruntowania i kleju oraz kołków do styropianu.
  • REKLAMA
  • #2 14018140
    krzysiek12sos
    Poziom 27  
    Ocena: 84
    Przykleisz styropian do blachy.
    To klej poliuretanowy, dwukomponentowy.
    Przykleja się nim panele - wypełnienie styropianowe wewnątrz blachy.
    Technologia stosowana na skalę przemysłową.
    Producenci kleju - Alfa Systems Brzeg , Polychem Poznań, Interchemoll Oborniki
  • REKLAMA
  • #3 14018336
    macha
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Witam.
    Posiadam garaż z blachy falistej i ociepliłem go od wewnątrz styropianem, który pozostał mi po dociepleniu domu.
    Styropian przykleiłem pianką montażową bezpośrednio do blachy i mimo przyklejenia od wewnątrz nie mam problemu z wodą, bo blacha jest falista, więc jest przepływ powietrza między styropianem, a blachą.
  • #4 14018594
    jas67
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    A kolega ogrzewa ten garaż? Bo przy nie ogrzewanym ocieplenie daje efekt odwrotny do zamierzanego.
  • #5 14018897
    DecoDominik
    Poziom 14  
    Ocena: 96
    U mnie będzie tak że to będzie kompletnie zamknięte "szczelne" pomieszczenie.
    Jak przykleić styropian do falistej blachy w blaszakach?

Tylko moje jest dużo brzydsze więc na wiosnę planuję to oblepić styropianem i dać tynk.

Ogrzewanie będzie to jest prawie 40m^2 a wysokość chyba 2-2,5m.
  • #6 14019721
    perch
    Poziom 27  
    Ocena: 257
    jas67 napisał:
    A kolega ogrzewa ten garaż? Bo przy nie ogrzewanym ocieplenie daje efekt odwrotny do zamierzanego.

A to ciekawe, bo styropian stanowi warstwę izolującą także przed napływem zimna z zewnątrz. Więc może kolega wyjaśnić ten efekt odwrotny od zamierzonego?
  • REKLAMA
  • #7 14020074
    jas67
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    Cytat:
    A to ciekawe, bo styropian stanowi warstwę izolującą także przed napływem zimna z zewnątrz. Więc może kolega wyjaśnić ten efekt odwrotny od zamierzonego?

Ano jest to tak że stanowi warstwę izolującą przed napływem nie tylko zimna ale też ciepła.
  • REKLAMA
  • #8 14020286
    perch
    Poziom 27  
    Ocena: 257
    jas67 napisał:

Ano jest to tak że stanowi warstwę izolującą przed napływem nie tylko zimna ale też ciepła.

To chyba zaleta gdy na dworze 40°C w słońcu. :)
  • #9 14020445
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    perch napisał:
    jas67 napisał:

To chyba zaleta gdy na dworze 40°C w słońcu. :)

Izolacja bedzie działała w obie strony, a kol. jas 67 pewnie chodziło o to że z uwagi na rożne cieplo właściwe stali i styropianu, stopień izolacji bedzie sie różnił nieznacznie między tymi dwoma kierunkami.
  • #11 14023427
    macha
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    DecoDominik napisał:
    Dobra klej jest ale co z kotwami ?

Witam.
    Jak już pisałem przykleiłem styropian tylko pianką montażową, a było to trzy lata temu i do dnia dzisiejszego trzyma dobrze.
  • #12 14023493
    zpx
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Dla takich wysokości (2-3m) nie trzeba żadnych innych mocowań poza klejem. Klej poliuretanowy do styropianu w piance jest jak w sam raz.

Względy formalne - chyba trzeba zgłosić roboty budowlane w Starostwie, a przy grubszym styropianie - wręcz wystąpić o pozwolenie na budowę!

Do jas67: w takich zwykłych nieocieplonych blaszakach występuje np. śmieszne zjawisko skraplania się wody na suficie (o ile można to tak nazwać), zwłaszcza późną jesienią. Za jeden wieczór może być kilkadziesiąt litrów wody - która niekoniecznie spłynie poza taki garaż. W lecie za to świetny klimat w południe przy słonecznej pogodzie!
  • #13 14667448
    Lopez07
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam serdecznie.

Pozwolę sobie odświeżyć temat, gdyż nie widze sensu zakladania kolejnego w podobnej tematyce. Mam garaż blaszany 6x4m, oryginalnie pomalowany (nie jest to goła blacha ocynk) i zamierzam ocieplić go styropianem ktory mi został po budowie. Mam do dyspozycji XPS 2cm i 4cm, płyty Kingspan 3cm a także płyty EPS grubości od 5cm do 15cm oraz jakieś docinki różnych materiałów.
    I teraz moje pytania,
    1. Czy miałoby sens ocieplenie go od wewnątrz tzn. ściany płytami Kingspan 30mm oraz XPS'em 40mm (ponieważ nie wystarczy mi tych pierwszych na całość), a dach styropianem EPS 5cm?
    2.Jakim klejem to przykleić, czytałem o jakiś dwuskładnikowych poliuretanowych, konieczny jest taki czy wystarczy zwykły poliuretanowy w piance?
    3.Czy mam dawać jakąś folię między styropian a blache?
    4.Czy wypełniać szpary w blasze falistej pianką rozprężną? W dachu oraz ścianach? Czy jednak zostawić je dla cyrkulacji powietrza?
    5. Jak wiadomo w blaszaku występuje zjawisko skraplania się pary wodnej szczególnie na "suficie", czy po ociepleniu nadal będzię to wystepowac? Nie chciałbym aby blacha zaczęła korodować przez to.

Pod płyta betonową jest izolacja styropianem bodajże 5cm, garaż zamierzam w zimę ogrzewać piecykiem na drewno opałowe

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat przyklejania styropianu do falistej blachy w garażach blaszanych. Użytkownicy zalecają stosowanie kleju poliuretanowego, najlepiej dwuskładnikowego, do mocowania styropianu. Wskazano również, że pianka montażowa może być skuteczna, co potwierdzono przez jednego z użytkowników, który ocieplił swój garaż w ten sposób. Pojawiły się pytania dotyczące konieczności stosowania kotew oraz folii między styropianem a blachą, a także o wypełnianie szpar w blasze pianką rozprężną. Wskazano na problem skraplania się wody w nieocieplonych garażach oraz na potrzebę zgłoszenia robót budowlanych w odpowiednich urzędach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA