logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prostownik z regulacją napięcia - wzrost napięcia po podłączeniu akumulatora

jacek705 05 Paź 2014 23:49 1629 3
REKLAMA
  • #1 14018460
    jacek705
    Poziom 2  
    Witam,
    zrobiłem sobie taki najprostszy prostownik, na prawdę prosty, z odzyskanego trafo, dodałem mostek i regulację napięcia.

czyli tak:
    mam trafo, które normalnie daje ok. 25V na wyjściu, więc zrobiłem regulację napięcia wejściowego na trafo praktycznie od 0 do max.

za trafo jest tylko mostek 20A i do akumulatora.

co mnie dziwi, to jak podłączę voltomierz:
    pod akumulator to daje np. 12,5 V
    pod prostownik to daje 13, 5 V

a jak podłączę prostownik z aku to pokazuje 15,5 - 16 V

normalnie moim zdaniem napięcie na prostowniku powinno spaść po podłączeniu aku, a tutaj wzrasta :/

dodam, że prostownik ładuje, tylko nie wiem, czy mi aku nie rozwali.

poza tym mostek 20A przy ładowaniu 4-6A strasznie się grzeje, może to być wina mostka?

co Wy na to?
  • REKLAMA
  • #2 14018503
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Jak zrobiłeś regulację napięcia wejściowego na trafo ?
  • REKLAMA
  • #3 14018539
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 556
    Zapewne zrobił to na zasadzie ściemniacza, który nieźle zniekształca sinusoidę powodując buczenie transformatora i jego mocne nagrzewanie się. Po dłuższej pracy z takim regulatorem transformator się podda.
    Taka regulacja nic Ci nie da, musisz odwinąć uzwojenia na tyle, by zejść do 15V z napięciem po stronie wtórnej. Wtedy z ładowaniem nie będzie problemu.
  • #4 14018678
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Wyniki pomiarów są takie a nie inne ponieważ wskazuja napięcie średnie pełnookresowego prostownika.
    Po dołączeniu aku oczywiście podnosi się.
    Możesz sprawdzić napięcie szczytowe bez obciążenia mierząc z kondensatorem np 470-1000uf/25V.
    Jeśli z aku jest 15,5-16V to w rzeczywistości szczyty sinusoidu sięgają jeszcze z 1-3V więcej w zależności od jakości akumulatora.
    O wiele za dużo.
REKLAMA