logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zaciskarki konektorów do użytku amatorskiego - opinie o Energotytan Z-001

Audia42 08 Paź 2014 13:41 3894 11
REKLAMA
  • #1 14025026
    Audia42
    Poziom 10  
    Ocena: 49
    Witam, przyszedł czas na zakup zaciskarki do użytku w pełni amatorskiego. Chciałbym nią zaciskać możliwie wszystko (konektory samochodowe, konektory izolowane i nieizolowane, tulejki). Zdaję sobie sprawę że nie ma jednego takiego narzędzia, ale są zestawy z wymiennymi matrycami. W oko wpadł mi zestaw
    Energotytan Z-001 Link
    Co o niej sądzicie? Dziwi mnie tylko, że stosunek ceny do możliwości jest bardzo dobry (ok 220zł), a nie mogę znaleźć o niej opinii. Jak radzi sobie z prasowaniem tulejek? Dużo czasu zajmuje wymiana matrycy?
    Czy lepiej jest jednak kompletować sobie osobną zaciskarkę do każdego typu konektorów? A może znajdę jakiś lepszy zestaw w podobnej cenie?
  • REKLAMA
  • #2 14025196
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Audia42 napisał:
    Dużo czasu zajmuje wymiana matrycy?

Zależy jak szybko będziesz kręcił kluczykiem imbusowym. Jak widać na zdjęciu, każda matryca jest mocowana jedną śrubą.
  • REKLAMA
  • #3 14025383
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1249
    Praska jak każda inna i kto wie czy nie w chinach składana. Energotytan ma wielką ofertę wiec podejrzewam że to tylko nazwa a reszta podwykonawcy.
    Zwykła praska to ok 60zł więc cena w miarę konkretna.
    Tania praska a droga to różnica wykonania i wpasowania mam jedną tanią i drogą tania to taki klekot z luzami zaś droga to już widać wpasowania a raczej czuć.
    Kup i się ciesz tylko daj recenzję jej dla potomnych. Zaś wymiana matryc to nic trudnego tylko by klucza imbusa nie zgubić :D
  • #4 14025556
    Audia42
    Poziom 10  
    Ocena: 49
    A może jest ktoś, kto jest w posiadaniu tego modelu i mógłby coś o niej powiedzieć?
  • #5 14026211
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Ocena: 265
    Używana knipex - zdecydowanie warta swej ceny, szczególnie jak ma do pracy służyć.
  • REKLAMA
  • #6 14404352
    genuinejanbar
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Ale, który Knipex? Widziałem taką, która jak zacisnęła trochę wystającej miedzi, to tak się zablokowała, że tylko wiercenie pomogło... ;] To była ta z czterema kamieniami zaciskającymi na kwadrat.
  • #7 14404423
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    Kiedyś czytałem o tym Energotytanie tylko konkretnie o zaciskarce konektorów. Z tego co pamiętam to zwykły chinol bez szału, coś tam zaciskał ale fantazji nie było
  • #8 14404916
    paluszasty
    Poziom 25  
    Ocena: 267
    Ja mam taka, używam tylko do zaciskania konektorów nieizolowanych, do innych mam inną. . Jednak nie żałuje zakupu.
  • #9 14407688
    genuinejanbar
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    A czego używasz do konektorów izolowanych? Jakie masz z tym narzędziem doświadczenia?
    Chcę kupić jedną lub dwie zaciskarki i zastanawiam się nad tym problemem....
  • REKLAMA
  • #11 14407935
    paluszasty
    Poziom 25  
    Ocena: 267
    Do izolowanych mam inna praskę z energotytanu taką:
    http://www.energotytan.pl/?311,zaciskarki-z
    Tą niebieską kupiłem z myślą o zaciskaniu tulejek 10mm2 i właśnie konektorów nieizolowanych. Do tulejek jednak po jakimś czasie kupiłem inną bo 16mm2 było potrzebne.

Nie wiem czemu kolega nie lubi energotytanu. Może część chińska jak ta niebieska ale nie czuć żadnych luzów itp. Mam od nich jeszcze zaciskarke do tulejek do 6mm2 i praską do złącz RJ i ze wszystkich jestem zadowolony. Te dwie ostatnie bardzo przypominają analogi knipexa, nawet waga się zgadza. Ktoś kiedyś pisał ze możliwe że część z tych narzędzi w tych samych fabrykach jest robione. Nie wiem czy to prawda czy nie.
  • #12 14408818
    MietekFighter
    Poziom 20  
    Ocena: 66
    No ja niestety miałem przyjemność, wątpliwą zresztą użytkować tego energotytana do konektorów nieizolowanych i luzy były ogromne, wyglądała jakby już była używana, dostałem ją bez opakowania poza tym zaciskała do dupy i zwróciłem ten szmelc czym prędzej.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat zaciskarki konektorów Energotytan Z-001 użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami i opiniami. Wiele osób zauważa, że narzędzie jest w miarę dobre do amatorskiego użytku, jednak niektórzy wskazują na problemy z jakością wykonania, porównując je do droższych modeli, takich jak Knipex. Wymiana matryc w Energotytanie Z-001 nie jest skomplikowana, ale niektórzy użytkownicy skarżą się na luzy i ogólną jakość zaciskania. Wskazano również, że dla różnych typów konektorów lepiej jest mieć dedykowane narzędzia. Użytkownicy sugerują, że Energotytan może być produktem chińskim, co wpływa na jego jakość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA