Mam pytanie odnośnie nagrywania seta a raczej jego obróbce po- czy robić normalizację i kompresję oraz dlaczego jeśli ustawiam poziom głośności na 0 decybeli set w porównaniu z innymi utworami brzmi cicho?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamalojzy7719 napisał:Zamiast kompresji musisz podnieść poziom średni (RMS) za pomocą limitera do max. - 12 dB
kerders napisał:czy robić normalizację i kompresję
adambyw napisał:najprościej będzie Ci zacząć z pluginem W1.
adambyw napisał:Moim zdaniem kompresja przed W1 jest wskazana.
b00l3r napisał:Z punktu widzenia emisyjnego i przygotowania miksu do dalszych działań jest to totalna bzdura.
b00l3r napisał:Limiter to 'funkcja' kompresora, nie wiem czemu rozdzielone tu są te dwa pojęcia. ?
b00l3r napisał:Przeczytaj, wytłumaczyłem. Tu mówimy już nie tyle o miksie co bardziej o masteringu. Jak pisałem na tanich kartacz czasami pojawia się przester. te 0.3dB to żadna strata a masz przynajmniej pewność że nie będzie clipa. Kilka razy się na tym przejechałem to wolę też uczulać innych na to. Wcześniej wspomniane wtyczki też nie są doskonałe i potrafią czasami przepuścić więcej. Dodatkowo pod uwagę trzeba wziąć prawa elektryki które dzieją się na wyjściu przetwornika A/C to wtedy sprawia że to co piszę ma sens.Nie mam również pojęcia dlaczego proponujecie koledze zachowanie "0,3" dB headroomu.