Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zintegrowana karta dzwiękowa nie działa mimo że są sterowniki

mechanik14 13 Oct 2014 08:48 2865 18
  • #1
    mechanik14
    Level 8  
    Witam mam taki problem posiadam Płytę główna GIGABYTE GA-G31M-S2L .Na płycie posiadam kartę dźwiękową zintegrowana Realtek,obecnie mam zainstalowany Windows 7 i nie działa mi dźwięk głucho a na xp chodziło przed instalacją Windows 7 co może być przyczyna awarii i jak to ewentualnie naprawić z góry dziękuje :)
  • #2
    technikabasenowa
    Level 33  
    Pokaż menedzer urządzeń.
  • #3
    mechanik14
    Level 8  
    technikabasenowa wrote:
    Pokaż menedżer urządzeń.
    W menadżer jest wszytko ok wszystko jest po instalowane dlatego właśnie nie wiem co robić nie ma żadnych wykrzykników i znaków zapytania wszystkie urządzenia są po instalowane bynajmniej tak pokazuje
  • #4
    technikabasenowa
    Level 33  
    W biosie integry nie wyłączyłeś?
  • #5
    mechanik14
    Level 8  
    Być może przez przypadek a jak ustawić to ?bo ustawiałem bootowanie i przez przypadek może przestawiłem coś
  • #6
    safbot1st
    Level 43  
    W biosie:
    Azalia Codec = Auto/ Enabled
    lub
    Onboard Audio = Enabled
    lub
    Azalia Audio = Enabled

    Zainstalowałeś jako pierwszy sterownik chipsetu?
    Czyli np. po włączeniu winampa nie masz żadnych błędów - widać, że muzyka gra, a nie słychać jej z głośników? Regulację głośności i panele realteka też otwierają się bez błędów?
    Pod XP działało Ci automatyczne wykrywanie jacków?
    Wklej screena z zakładki "Speakers" z panelu realteka przy podłączonych i odłączonych głośnikach.
  • #7
    mechanik14
    Level 8  
    Tak wszystko wykrywane było automatycznie na xp natomiast miałem już 7 na tym komputerze wcześniej i nie instalowałem sterowników do realteka z płyty którą mam bo nie były potrzebne nawet nie da się zainstalować na vista trzeba instalować sterowniki do tej płyty głównej ale nie na 7 ;)

    Dodano po 8 [minuty]:

    safbot1st wrote:
    W biosie:
    Azalia Codec = Auto/ Enabled
    lub
    Onboard Audio = Enabled
    lub
    Azalia Audio = Enabled
    Widzisz niestety u mnie w biosie jest tylko Opcja Auto i Disabled
  • #8
    safbot1st
    Level 43  
    Dlatego napisałem Auto/ Enabled. Auto to właściwe ustawienie i oznacza że układ jest aktywny.

    W biosie F6 masz poprawkę:
    Support new onboard codec code
    Spróbuj.

    W sekcji FAQ na stronie płyty głównej masz obszerny temat pt.
    Why does the onboard HD audio driver not install successfully ?

    sprawdź też ten:
    Why can't sound come from rear audio after front audio is connected?

    Poza tym z trudem zrozumiałem, co napisałeś w poprzednim poście.
    Na jakim systemie występuje problem, bo już o xp, viście 7ce wspomniałeś?
    Nie da się zainstalować sterów realteka pod 7ką, czy nie trzeba? To dlaczego są do pobrania w supportcie?

    Na forum mamy zasadę - ktoś coś proponuje, pyta i prosi:
    safbot1st wrote:
    Zainstalowałeś jako pierwszy sterownik chipsetu?
    Czyli np. po włączeniu winampa nie masz żadnych błędów - widać, że muzyka gra, a nie słychać jej z głośników? Regulację głośności i panele realteka też otwierają się bez błędów?
    safbot1st wrote:
    Wklej screena z zakładki "Speakers" z panelu realteka przy podłączonych i odłączonych głośnikach.

    i czeka na odzew.

    Kluczowe jest zainstalowanie zaraz po instalacji systemu sterów chipsetu. Jeśli tego nie zrobisz możesz tego błędu już nie cofnąć i czeka Cię format.
  • #9
    mechanik14
    Level 8  
    Chipset był instalowany jako pierwszy więc tu jest ok ;)
  • #10
    mechanik14
    Level 8  
    nie dałem screna ale filmik żadnych innych programów nie mam do dźwięku.
  • #12
    mechanik14
    Level 8  
    Pobrałem Sterowniki R2.75 i wyskakuje komunikat "Żaden sterownik nie był obsługiwany przez ten pakiet sterowników" Może potrzeba innego sterownika ? a i czy to jest obojętnie jaki sterownik znaczy chodzi mi o to czy musi być realtek hd audio i czy chodzi tylko o ten numer np R2.75 czy o coś innego np nie wiem 2.90?
  • #14
    safbot1st
    Level 43  
    UP. Poza tym z filmu wynika, że nie odtwarzałeś żadnych dźwięków, bo nie masz żadnych programów które to robią. Odtwórz film, muzykę winampem allplayer, vlc, mediaplayer też nie masz? Cokolwiek. Poza tym widać, że masz z tyłu i z porzodu wetkniętą wtyczkę. Tył Ci może nie zagrać, jak masz włączony przód - jest taka funkcja...
  • #15
    mechanik14
    Level 8  
    Tak bo z przodu peknoł mi jack i nie moge go wyjąć a program do odtwarzania mam WMP a po za tym jest jeszcze YouTube
  • #16
    safbot1st
    Level 43  
    mechanik14 wrote:
    Tak bo z przodu peknoł mi jack

    To masz rozwiązanie tematu:
    Wyłącz funkcję "wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego".
  • #17
    mechanik14
    Level 8  
    ok ale jak bo tu niema takiej oipcji bo ja mam sterownik tylko systemowy
  • #18
    safbot1st
    Level 43  
    ok, dlatego przeczytaj post DriverMSG (innymi słowy "weź Pan zainstaluj w końcu poprawnie ten realtek") lub odłącz FP od płyty skoro masz uszkodzony!
  • #19
    mechanik14
    Level 8  
    Temat uważam za zamknięty Dziękuje za pomoc odłączyłem Azalie od płyty głównej i tyle próbowałem wyjąć tego złamanego jacka ale nie dało się to go odłączyłem dzięki za pomoc ;)