logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zintegrowana karta dzwiękowa nie działa mimo że są sterowniki

mechanik14 13 Paź 2014 08:48 3255 18
REKLAMA
  • #1 14037254
    mechanik14
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam mam taki problem posiadam Płytę główna GIGABYTE GA-G31M-S2L .Na płycie posiadam kartę dźwiękową zintegrowana Realtek,obecnie mam zainstalowany Windows 7 i nie działa mi dźwięk głucho a na xp chodziło przed instalacją Windows 7 co może być przyczyna awarii i jak to ewentualnie naprawić z góry dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #2 14037291
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 444
    Pokaż menedzer urządzeń.
  • #3 14037300
    mechanik14
    Poziom 9  
    technikabasenowa napisał:
    Pokaż menedżer urządzeń.
    W menadżer jest wszytko ok wszystko jest po instalowane dlatego właśnie nie wiem co robić nie ma żadnych wykrzykników i znaków zapytania wszystkie urządzenia są po instalowane bynajmniej tak pokazuje
  • #4 14037326
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 444
    W biosie integry nie wyłączyłeś?
  • REKLAMA
  • #5 14037488
    mechanik14
    Poziom 9  
    Być może przez przypadek a jak ustawić to ?bo ustawiałem bootowanie i przez przypadek może przestawiłem coś
  • #6 14037675
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    W biosie:
    Azalia Codec = Auto/ Enabled
    lub
    Onboard Audio = Enabled
    lub
    Azalia Audio = Enabled

Zainstalowałeś jako pierwszy sterownik chipsetu?
    Czyli np. po włączeniu winampa nie masz żadnych błędów - widać, że muzyka gra, a nie słychać jej z głośników? Regulację głośności i panele realteka też otwierają się bez błędów?
    Pod XP działało Ci automatyczne wykrywanie jacków?
    Wklej screena z zakładki "Speakers" z panelu realteka przy podłączonych i odłączonych głośnikach.
  • REKLAMA
  • #7 14037900
    mechanik14
    Poziom 9  
    Tak wszystko wykrywane było automatycznie na xp natomiast miałem już 7 na tym komputerze wcześniej i nie instalowałem sterowników do realteka z płyty którą mam bo nie były potrzebne nawet nie da się zainstalować na vista trzeba instalować sterowniki do tej płyty głównej ale nie na 7 ;)

Dodano po 8 [minuty]:

safbot1st napisał:
    W biosie:
    Azalia Codec = Auto/ Enabled
    lub
    Onboard Audio = Enabled
    lub
    Azalia Audio = Enabled
    Widzisz niestety u mnie w biosie jest tylko Opcja Auto i Disabled
  • REKLAMA
  • #8 14038460
    safbot1st
    Poziom 43  
    Dlatego napisałem Auto/ Enabled. Auto to właściwe ustawienie i oznacza że układ jest aktywny.

W biosie F6 masz poprawkę:
    Support new onboard codec code
    Spróbuj.

W sekcji FAQ na stronie płyty głównej masz obszerny temat pt.
    Why does the onboard HD audio driver not install successfully ?

sprawdź też ten:
    Why can't sound come from rear audio after front audio is connected?

Poza tym z trudem zrozumiałem, co napisałeś w poprzednim poście.
    Na jakim systemie występuje problem, bo już o xp, viście 7ce wspomniałeś?
    Nie da się zainstalować sterów realteka pod 7ką, czy nie trzeba? To dlaczego są do pobrania w supportcie?

Na forum mamy zasadę - ktoś coś proponuje, pyta i prosi:
    safbot1st napisał:
    Zainstalowałeś jako pierwszy sterownik chipsetu?
    Czyli np. po włączeniu winampa nie masz żadnych błędów - widać, że muzyka gra, a nie słychać jej z głośników? Regulację głośności i panele realteka też otwierają się bez błędów?
    safbot1st napisał:
    Wklej screena z zakładki "Speakers" z panelu realteka przy podłączonych i odłączonych głośnikach.

i czeka na odzew.

Kluczowe jest zainstalowanie zaraz po instalacji systemu sterów chipsetu. Jeśli tego nie zrobisz możesz tego błędu już nie cofnąć i czeka Cię format.
  • #9 14038739
    mechanik14
    Poziom 9  
    Chipset był instalowany jako pierwszy więc tu jest ok ;)
  • #10 14039960
    mechanik14
    Poziom 9  

nie dałem screna ale filmik żadnych innych programów nie mam do dźwięku.
  • #12 14039997
    mechanik14
    Poziom 9  
    Pobrałem Sterowniki R2.75 i wyskakuje komunikat "Żaden sterownik nie był obsługiwany przez ten pakiet sterowników" Może potrzeba innego sterownika ? a i czy to jest obojętnie jaki sterownik znaczy chodzi mi o to czy musi być realtek hd audio i czy chodzi tylko o ten numer np R2.75 czy o coś innego np nie wiem 2.90?
  • #14 14041610
    safbot1st
    Poziom 43  
    UP. Poza tym z filmu wynika, że nie odtwarzałeś żadnych dźwięków, bo nie masz żadnych programów które to robią. Odtwórz film, muzykę winampem allplayer, vlc, mediaplayer też nie masz? Cokolwiek. Poza tym widać, że masz z tyłu i z porzodu wetkniętą wtyczkę. Tył Ci może nie zagrać, jak masz włączony przód - jest taka funkcja...
  • #15 14042759
    mechanik14
    Poziom 9  
    Tak bo z przodu peknoł mi jack i nie moge go wyjąć a program do odtwarzania mam WMP a po za tym jest jeszcze YouTube
  • #16 14042969
    safbot1st
    Poziom 43  
    mechanik14 napisał:
    Tak bo z przodu peknoł mi jack

To masz rozwiązanie tematu:
    Wyłącz funkcję "wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego".
  • #17 14043434
    mechanik14
    Poziom 9  
    ok ale jak bo tu niema takiej oipcji bo ja mam sterownik tylko systemowy
  • #18 14043445
    safbot1st
    Poziom 43  
    ok, dlatego przeczytaj post DriverMSG (innymi słowy "weź Pan zainstaluj w końcu poprawnie ten realtek") lub odłącz FP od płyty skoro masz uszkodzony!
  • #19 14046155
    mechanik14
    Poziom 9  
    Temat uważam za zamknięty Dziękuje za pomoc odłączyłem Azalie od płyty głównej i tyle próbowałem wyjąć tego złamanego jacka ale nie dało się to go odłączyłem dzięki za pomoc ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek na płycie głównej GIGABYTE GA-G31M-S2L po zainstalowaniu systemu Windows 7, podczas gdy wcześniej działała poprawnie na Windows XP. Pomimo zainstalowanych sterowników, dźwięk nie działał. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie ustawień BIOS, w tym opcji dotyczących Azalia Codec oraz zainstalowanie odpowiednich sterowników Realtek. Po kilku próbach i wskazówkach, użytkownik odłączył uszkodzony jack z panelu przedniego, co rozwiązało problem z dźwiękiem.
REKLAMA