logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować 12kHz z przetwornicy 12V na 19V do laptopa?

viper82 02 Maj 2005 16:34 38236 72
Najlepsze odpowiedzi

Jak zmniejszyć tętnienia 12 kHz na wyjściu przetwornicy 12 V na 19 V do laptopa, żeby napięcie było możliwie stałe i bezpieczne dla laptopa?

Tętnienia w przetwornicy impulsowej są normalne, a jeśli chcesz je zmniejszyć, dołóż filtr wyjściowy: dławik oraz dodatkowy kondensator około 1000 µF, najlepiej low ESR, a równolegle także małe 100 nF ceramiki [#1456540] [#1456931] [#1458477] Sam dławik niewiele daje, dopiero układ dławik + kondensator poprawia wygładzenie [#1458477] W praktyce w tym wątku okazało się jednak, że problem z dużymi tętnieniami wynikał z użytego zasilacza testowego, bo na akumulatorze samochodowym przetwornica pracowała prawie idealnie i laptop działał bez problemu [#1461732] [#1475761]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 1455324
    viper82
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam!
    Zrobiłem sobie przetwornicę do Laptopa. Ale mam problem: na wyjściu jest idealne 19V, ale z częstotliwością 12kHz i nie wiem czy to nie zaszkodzi Laptopowi. Czym wyeliminować tą czestotliwość, żeby napięcie było idealnie stałe czyli 0Hz. Założyłem dławik na wyjściu, ale mało to pomogło. Proszę o pomoc. Pozdrawiam :)

Moderowany przez andre1979:

Przeniesiono z Układy elektroniczne DIY pomysły, problemy

• #2 1455374
    dzemik8
    Poziom 16  
    skoro masz przetwornice to musi byc ona tak towana generatorem z jakiegoś licznika zegara lub generatora wystaczy dobrać odopwiednią czetotliwośc jeżeli reaguje na oba zgbocz - narastające i opadające to wystarczy 50 Hz i problem z glowy dobierzesz elementy ze wzory znajdziesz w aplikacji tego zegara taktujacego i masz problem z głowy
  • #3 1456458
    viper82
    Poziom 15  
    No dobra, ale mam układ zrobiony na UC3843 i on w sobie ma generator. Mnie nie chodzi o zmianię częstotliwości, ale o to aby na wyjsciu mieć idealnie wyprostowane napięcie, a nie jakieś impulsowe. Jeszcze spróbuje dołożyć mostek Greatz'a może on mi załatwi sprawę. No chyba że to nie przeszkadza laptopowi. Pozdr.

• #4 1456540
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Jest to przetwornica impulsowa i tętnienia na wyjściu są normalnym zjawiskiem w takich układach.
  • #5 1456931
    jarek_krakow
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    a dołożyłeś jakiś kondensator małej pojemności na wyjściu ? np 100n
    ten wyjściowy elektrolit to najlepiej jakby był z tych ze złotym paskiem (low esr)
    spróbuj jeszcze dołożyć równolegle jeden kondensator
  • #6 1457078
    viper82
    Poziom 15  
    lechoo napisał:
    Jest to przetwornica impulsowa i tętnienia na wyjściu są normalnym zjawiskiem w takich układach.
    Dobra jeśli to jest normalne zjawisko tętnień, czy one mogę mi uszkodzić Laptopa. Czy śmiało podłączać i nie ma prawa sie nic stać. A co do kondensatora 100n to dołożenie prawie nic nie dało. Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie.
  • #7 1458477
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    Jeśli chcesz zmniejszyć tętnienia na wyjściu, to musisz dołożyć dławik i jeszcze jeden kondensator 1000 uF na wyjściu. Sam dławik nic nie da.
  • #8 1458863
    viper82
    Poziom 15  
    Jutro dołoże dławik i kondensator za nim, zobaczymy czy to coś pomoże. Jak zrobię to napisze czy mi sie udało. Pozdrawiam
  • #9 1460074
    dzemik8
    Poziom 16  
    w mostku rownolegle z diodami prostowniczymi 100n i po przekątnej tez 100 n na wyjściu 100n ceramiki wszystkie i do tego dużego eletrolita 100o powinien wystarczyc
    z tegio co wiem laptopy są zasilane napieciem tetniacym z 50hZ ze wzgledu na to ze jest ladowany akumulator z tego zasilania wiec napiecie teniace jest wskazane , ale skoro chcesz to odfiltrowac to filtruj .
    A i pomiary zasilacza robisz na obciażonym oczywiście;)
  • #10 1461732
    viper82
    Poziom 15  
    Witam ponownie!
    Dziś sprawdzałem tą przetwornice, podłączyłem ją pod laptopa w samochodzie i nic sie nie stało, laptop żyje!! :) Napięcie jest idealne 19V, a tętnienia spadły do kilkuset Hz, nie bede dawał mostka Greatza, bo po co kombinować jeśli jest ok. Okazało się również, że na zasilaczu przetwornica całkiem inaczej się zachowuje niż na akumulatorze w samochodzie. Gdy pracuje w samochodzie tętnienia są o 90% mniejsze niż na zasilaczu. Wydaje mi sie że temat jest już wyczerpany. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i Pozdrawiam ;)
  • #11 1475761
    dzemik8
    Poziom 16  
    kolego skoro zrobiles przetwornice i nie raczyłes nam powiedziec ze testujesz ja na zasilaczu a nie na akumulatorze to jesteś łobuz zawsze testuj urzadzenie w jego wrunkach pracy i z przyszlym zasilaniem --tętnienia braly sie z zasilacza
    .
  • #12 1478016
    viper82
    Poziom 15  
    No widzisz kolego, sam bym nie przypuszczał, że takie jaja mogą się dziać z powodu zasilacza. Jednak człowiek uczy się całe życie. Teraz już będę wiedział na drugi raz. Ważne, że chodzi super i nawet się nie grzeje. Dzięki temu zaoszczędziłem ponad 100zł :) Pozdrawiam
  • #13 1479669
    dzemik8
    Poziom 16  
    Gratuluje masz i urządzeni i zdobyłeś nową wiedze . to się chwali. Powodzenia przy innych projektach . I niech nauka neiidzie w las (z piwem bo szkoda piwa;))
  • #14 1484253
    Likas
    Poziom 10  
    A ja Mam takie wielkie pytanie!!!! Czy da sie tą przetwornice zrobić tak żeby na wyjściu było 16V i mam jeszcze jedno pytanie- jaka wydajnie prądowo jest ta przetwornic i czy jakoś mozna ta wydajność zwiększyć? Myslałem o połączeniu dwuch lub i trzech takich, konkretnie potrzebóje coś około 16V i 15A i jeszcze jedno pytanie - konkretnie robie wzmaka do auta na TDA1562q i w nocie katalogowej jest napisane że przy 16V daje 85W ale jak jade autem to w akusiu jest 14,4V i czy ten układ moge ograniczyć napięcie przez układ LM 317 lub temu podobny - ogólenie to potrzebóje zrobić przetworkie z 12(14,4) na 16V, około 15 - 20A

Dodano po 1 [minuty]:

PS. czy czenstotliwość 12KHz może zasialć TDA1562q czy mu zaszkodzi?

Pozdrawiam Misian@
  • #15 1484625
    jarek_krakow
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    likas nie rób tak jak sobie to opisałeś szkoda czasu . z tda1562 wiele nie nawojujesz. kilkanaście watów różnicy to naprawdę nie jest dużo w głośności
    napięcie wyjściowe możesz zmniejszyć zmniejszając R4.
    ale lepiej zrobić przetwornicę podwyższającą i dać inny scalak
    sam robiłem taką przetwornicę o tej architekturze (boost) tylko ,że na dwóch cewkach i na sg3525 .dawała 50V i jakieś 100 może 150 W .zasilałem tym dwa tda1514
    ale najlepsza przetwornica byłaby na trafku od atx-a.taka jak ze strony mdcs-a + tda7294 w mostku
  • #16 2218857
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Witam,
    mam pytanie: ponieważ chce zbudować taką przetwornicę- gdzie zakupić dławik 30uH??
    pozdrawiam i dziekuje za odpowiedź
    Dawid
  • #17 2219912
    viper82
    Poziom 15  
    Dławik mam ze starego zasilacza AT lub ATX.

Ale....

Można też pokusić się o wykonanie takiego dławika ręcznie.

Oto co będzie Ci potrzebne:
    4.5 metra drutu typu DY 1.5mm2.
    Na wałku o średnicy 32mm nawijamy 4 warstwy po 8 zwojów każda, czyli w sumie 32 zwoje. Drut po nawinięciu unieruchamiamy ściskając silnie przynajmniej 4
    opaskami. Tak wykonana cewka powietrzna powinna mieć zewnętrzną średnicę około 52mm i szerokość 25mm.
    Indukcyjność powinna wynosić około 30uH.
  • #18 2221160
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Witam,
    Więc układ wykonany przez Ciebie viper82 bez żadnych modyfikacji nada się do laptopa? Na zasilaczu fabrycznym do niego pisze 20V 3,25A- czy coś sie stanie jak zasile go z twojej przetwornicy?
    Mam kilka starych zasilaczy ATX. Czy chodzi ci o ten największy dławik o śr wew. rdzenia ok 1,6mm nawinięty kilkoma drutami na raz? (dwa grube w czerwonej emalii, jeten druby w złotej emalii jeden cieńki w czerwonej i jeden cieńki w złotej )?
    pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
  • #19 2223748
    viper82
    Poziom 15  
    Tak, ten układ beż żadnych modyfikacji nadaje sie do laptopa, przymajmniej ja go do tego używałem. Teraz mam innego laptopa i nie mogę znaleźć odpowiedniej końcówki do niego (Dell Latitude D600) no i przetwornica leży na półce :)
    Co do wydajności prądowej to wszystko zależy jaką cewke użyjesz, ja przy uruchamianiu układu spaliłem żarówkę 12V 55W. W momencie sie spaliła :) Musze przyznać, ze ciekawe efekty dawała przed końcem życia :)

Napięcie wyjściowe można zmieniać w niewielkich granicach: zmieniając rezystory R3 i R4

Co do dławika z zasilacza to mój miał tylko jedno uzwojenie. Ten co piszesz, może sie nie nadac, ponieważ ma za mało zwoi, no i za grubym drutem są nawinięte. No chyba, ze wykorzystasz sam rdzeń i nawiniesz sobie nową cewke.

Jak już zrobisz to sprawdz jakie napięcie daje, bo moja daje ok 19,5V, a drugą którą robiłem dla kumpla dawała prawie 20V. Więc bez problemu możesz zasilić laptopa. Tylko uwaga!! Kiedyś czekająć w aucie oglądałem film przez prawie 2h i wyczerpałem sobie akumulator :|

Pozdrawiam
  • #20 2362711
    aatoms
    Poziom 11  
    Tylko uwaga!! Kiedyś czekająć w aucie oglądałem film przez prawie 2h i wyczerpałem sobie akumulator :|

Niestety, podwyższone napiecie nie bierze sie znikąd, straty mocy w przetwornicy takze sa, poza mocą odebraną ... wiec troche tego jest pożerane przez DODATKOWE urządzenie;)

Niezależnie , jaki był stan akumulatora w pojeździe, to watro mieć tez swiadomość sporego obciążenia akumulatora i alternatora ( w czasie jazdy )... i nie dać sobie zrobić , po przyjemnosci , przykrego kawału:)

pozdrawiam, sam skorzystam z info i doświadczeń, dzieki
  • #21 2363220
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Witam,
    Tym razem po prostu realizuję zamówienie;) Ale to że jest znaczne obciążenie to wiem;)
  • #22 2409148
    papisp
    Poziom 15  
    Ocena: 69
    Potrzebuję coś takiego na 19v też do laptopa lecz zasilane w ciężarówce 24-28 v
  • #23 4622217
    viper82
    Poziom 15  
    Dodam schemat płytki, może się komuś przydać :)
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować 12kHz z przetwornicy 12V na 19V do laptopa? montaz.gif (13.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować 12kHz z przetwornicy 12V na 19V do laptopa? plytka.gif (12.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 4697733
    woszu
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    viper82 - Czy w ostatecznej wersji Twojej przetwornicy zaszły w końcu jakieś zmiany względem zamieszczonego schematu? Dawałeś te dodatkowe kondensatory i dławik, czy wszystko zostało po staremu, a problem leżał tylko po stronie zasilacza?
    Z tego co widzę, to ten schemat jest na 20V/4A. Jeżeli mój laptop potrzebuje 19V, to mogę zrobić ten na 20, czy muszę coś zmodyfikować (dzielnik napięcia)??
    Pozdrawiam
  • #25 4697967
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Tylko dzielnik. Poza tym - laptopowi 1V więcej nie zaszkodzi.
  • #26 4698796
    viper82
    Poziom 15  
    woszu Nic juz nie dokładałem do tego, problem był od zasilacza, przetwornica na akumulatorze działała idealnie, robiłem trzy takie przetwornice, jedna z nich dawała 19,5V a te dwie nie pamiętam, ale też coś ok 19V. Napięcie wyjściowe można to zmieniać, tak jak napisał -RoMan- wystarczy zmienić wartość rezystora przy scalaku, ale nie pamiętam dokładnie który to bym opór. Ja to dość dawno temu robiłem... :)
    Pozdrawiam wszystkich!!
  • #27 4700366
    woszu
    Poziom 15  
    OK. Super. A teraz kto mi napisze co sie stanie jak wsadzę tam nie 30uH a np 37uH?
  • #28 4700761
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Nic się nie stanie o ile to będzie dławik o dopuszczalnym prądzie szczytowym co najmniej 10A.
  • #29 4701787
    woszu
    Poziom 15  
    Mam coś takiego jak ten w tym układzie, ale jest czymś zalany (powleczony). Wiem że ma 37uH, ale skąd mam wiedzieć jaki prąd??
    I co może się stać, jak ten prąd nie będzie miał 10 tylko mniej?

• #30 4701857
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Przetwornica nie będzie działać poprawnie. Pytanie jest na poziomie pokazywania zdjęcia jakiegoś przypadkowego kondensatora elektrolitycznego bez oznaczeń i żądanie odpowiedzi, czy będzie działał przy 400V.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu tętnień o częstotliwości około 12 kHz na wyjściu przetwornicy impulsowej 12V/19V zbudowanej na układzie UC3843, stosowanej do zasilania laptopa. Tętnienia są naturalnym zjawiskiem w przetwornicach impulsowych i nie powinny uszkodzić laptopa. Zalecane jest stosowanie filtrów LC, czyli dławika oraz kondensatorów elektrolitycznych o niskim ESR (np. 1000 µF) i kondensatorów ceramicznych (np. 100 nF) równolegle na wyjściu, co skutecznie zmniejsza tętnienia. W praktyce okazało się, że zasilanie z akumulatora samochodowego znacząco redukuje tętnienia w porównaniu do zasilacza laboratoryjnego. Napięcie wyjściowe można regulować przez zmianę rezystorów w dzielniku napięcia przy układzie UC3843. W przypadku problemów z elementami, takimi jak tranzystor BUZ10 czy dioda prostownicza BY500-100, zaleca się stosowanie lepszych komponentów, np. tranzystora IRFZ44N i diody Schottky, aby zmniejszyć straty i nagrzewanie. Dławiki o indukcyjności około 30 µH można wykonać samodzielnie lub pozyskać z zasilaczy AT/ATX, jednak ważne jest, aby rdzeń miał szczelinę magnetyczną i odpowiednie parametry. Przy doborze dławika należy zwrócić uwagę na dopuszczalny prąd szczytowy (minimum 10A). W przypadku uszkodzeń przetwornicy, np. zwarcia nóżki układu UC3843 lub uszkodzenia tranzystora, napięcie wyjściowe spada, co może wskazywać na problemy z elementami lub zwarcia na płytce. Testy i pomiary powinny być wykonywane pod obciążeniem i w warunkach rzeczywistego zasilania (akumulator samochodowy). W dyskusji poruszono także kwestie dotyczące zwiększenia wydajności prądowej przetwornicy, zastosowania topologii dwufazowej dla lepszej stabilności i mniejszych tętnień oraz regulacji napięcia wyjściowego dla różnych zastosowań, np. wzmacniaczy samochodowych na układzie TDA1562Q. Wskazano, że napięcie wyjściowe o 1V wyższe niż nominalne dla laptopa jest zazwyczaj bezpieczne. Omówiono również praktyczne aspekty chłodzenia elementów mocy i wpływ jakości zasilania na stabilność pracy przetwornicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA