logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy Junkers WRDP 112G z Niemiec zadziała w polskiej instalacji gazowej?

zuber2007z 15 Paź 2014 22:17 1704 21
REKLAMA
  • #1 14045049
    zuber2007z
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Chciałbym założyć taki Junkers
    http://www.junkers-sklep.pl/gazowe_podgrzewac...cze_przeplywowe/junkers_wrdp_112g,p1228739083
    Przywiozłem go z Niemiec.
    Jednak panowie przy montażu nie mogli go w ogóle odpalić.
    Powiedzieli, że nie mogę mieć takiego bo instalacja mojego gazu w moim domu nie wytrzyma, bo tak twierdzi jakiś majster od gazu.
    Czy w Niemczech są inne Junkersy?
    Moje pytanie brzmi, czy oni nie chcą mnie zrobić w balona?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14045075
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Nie napisałeś co to za gaz masz i na jaki gaz jest przeznaczony ten Junkers.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14045481
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 539
    Jest to możliwe co powiedzieli Panowie przy montażu. Poza tym części zamienne kupione w Polsce mogą nie wszystkie pasować.
  • Pomocny post
    #4 14045664
    biniu292
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Coś mi się kołacze że tam używają GZ-35 a nie GZ-50 ,to stare oznaczenia,ale nie chce mi się pamiętać nowych
    Powoduje to że jest inna średnica dysz oraz inne nastawy, bo gaz jest mniej kaloryczny
  • Pomocny post
    #5 14046905
    000andrzej
    Poziom 37  
    Jeśli masz w sieci gaz ziemny i piecyk też na gaz ziemny to powinien zapalić. Więcej lub mniej kaloryczny nie powinien wpływać na działanie. Co innego na nieprawidłowe spalanie. Nie wiem jakie tam ciśnienia panują, ale chyba drastycznie się nie różnią.
    Coś się chyba montażowcom nie udało wskrzesić i szukają dziury w całym. Takie jest moje zdanie.
  • Pomocny post
    #6 14047340
    biniu292
    Poziom 18  
    Jeśli jest tak jak mówię, to automatycznie otwory w dyszach są większe i może się zdarzyć że zbyt duża ilość gazu nie pozwala na uzyskanie dobrej mieszanki , zespół gazowy może też być przestawiony .
    Pytanie tylko czy i jak próbowali go odpalić
    Zwyczajnie potrzebujemy więcej informacji
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 14047879
    Bobbo
    Poziom 22  
    Ocena: 291
    Może uszkodzone żródło prądu/hydrogenerator/?
  • Pomocny post
    #8 14047939
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Ocena: 159
    grzesiek234 napisał:
    Jest to możliwe co powiedzieli Panowie przy montażu. Poza tym części zamienne kupione w Polsce mogą nie wszystkie pasować.

Pitolenie

Jeśli ten sam typ to będziewszystko pasować, kwestia wymiany dysz na odpowiedni gaz. Koszt dyszy ok 3zł
  • Pomocny post
    #9 14048023
    biniu292
    Poziom 18  
    Na razie to my mamy burze mózgów, a autor wątku milczy .
    Autor odezwij się i powiedz jak próbowali , bo może tylko baterie do dupy, iskrę dają a cewki martwe
    A może odwrotnie wężyki podłączyli

Dodano po 6 [minuty]:

Sorry to jest G więc hydrogenerator , baterie odpadają
  • Pomocny post
    #10 14048359
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 539
    olejopalacz2 napisał:
    grzesiek234 napisał:

Pitolenie

Jeśli ten sam typ to będziewszystko pasować, kwestia wymiany dysz na odpowiedni gaz. Koszt dyszy ok 3zł

Jeżeli nie masz wiedzy co należy zrobić przy przezbrojeniu owego podgrzewacza to się nie wypowiadaj. Nie same dysze się wymienia. Zestaw przezbrojeniowy kosztuje około 100-120 zł plus usługa. Poza tym urządzenie należy wyregulować aby poprawnie działało.
  • Pomocny post
    #11 14049966
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Ocena: 159
    Napisałeś że części zamiennie nie bedą pasować jesli dany kocioł jest sprzedawany w różnych krajach co jest kompletna bzdurą
  • Pomocny post
    #12 14050000
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1539
    Ważne jest sprawdzenie, na jaki rodzaj gazu był przewidziany ten przywieziony z Niemiec piecyk. Jeśli rodzaj gazu jest ten sam (w Polsce najczęściej jest to gaz ziemny wysokometanowy, czyli GZ-50), to nic nie trzeba zmieniać. Jeśli jest od dostosowany na gaz o niższej kaloryczności (ziemny zaazotowany), to potrzebne jest przezbrojenie. Powinien to zrobić autoryzowany serwis (najlepiej) lub fachowiec od gazu. Oprócz wymiany dysz konieczna będzie regulacja. Inaczej by się przedstawiała sprawa, gdyby ten piecyk był przeznaczony na gaz miejski (koksowniczy) - dawno niestosowany w Polsce z uwagi na bardzo dużą toksyczność i niską wartość opałową (ale był 3-krotnie tańszy niż ziemny). Wtedy konieczna byłaby wymiana całego palnika głównego i pilota, gdyż palniki na gaz miejski miały zupełnie inną budowę. Warto zajrzeć do instrukcji i na tabliczkę znamionową konkretnego piecyka (tam będzie podane, do jakiego gazu został fabrycznie przystosowany).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 14050107
    000andrzej
    Poziom 37  
    My tu dywagujemy jaki gaz itp, ale chyba umknęło nam sedno:
    zuber2007z napisał:
    nie mogli go w ogóle odpalić powiedzieli że nie mogę mieć takiego bo instalacja mojego gazu w moim domu nie wytrzyma bo tak twierdzi jakiś majster od gazu

Czyli majster wątpi, czy instalacja gazowa wytrzyma, jak się ten piecyk podłączy :)
    Autor... Jesteś?...
  • Pomocny post
    #14 14050144
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    000andrzej napisał:
    Autor... Jesteś?.

Właśnie... Albo znalazł rozwiązanie albo stracił zainteresowanie tematem.
  • #15 14050767
    zuber2007z
    Poziom 10  
    Witam interesuje mnie ten temat nadal niestety nie wiem jaki typ gazu jest u mnie ale gaz ziemny mam od roku.Chodzi o to że panowie nie mogli go odpalić nie wiem czemu nie znam się i przyjechał jakiś koleś (gazownik od podbicia tego wszystkiego) i powiedział że w rysunku od gazu mam wpisany bojler gazowy i musi być bojler bo instalacja naszego gazu nie jest przewidziana dla junkersa-podobno ten junkers ma takie duże zapotrzebowanie na gaz.Mówili że gdyby wiedzieli że jest z Niemiec w ogóle by go nie montowali dla mnie jest to dziwne skoro widzę taki sam model w polskich sklepach
  • #16 14050993
    biniu292
    Poziom 18  
    Trochę więcej przecinków i kropek by się przydało, bo taki chaos że trzy razy czytać musiałem.
    A dowiedziałeś się na jaki to jest niby gaz, jaka ma moc?
    Zrób zdjęcie tabliczki znamionowej i wstaw.
    Takiej historii jeszcze nie słyszałem...a Ty masz pewnie gaz ziemny gz-50, dziś to się chyba nazywa 2eg 20 czy jakoś tak
  • #17 14051434
    000andrzej
    Poziom 37  
    zuber2007z napisał:
    w rysunku od gazu mam wpisany bojler gazowy i musi być bojler bo instalacja naszego gazu nie jest przewidziana dla junkersa-podobno ten junkers ma takie duże zapotrzebowanie na gaz

No to, jak masz takie plany to Ci gazownik nie podbije. Być może rzeczywiście za mała średnica rury, za mały odciąg spalin itp. Jednak trzeba to zrobić po Bożemu, jak instalacja została zaprojektowana. Co do gazu, regulacji piecyka, dysz itp - myślę, że to sprawa drugorzędna.
  • #18 14053989
    zuber2007z
    Poziom 10  
    chodzi o to ze moje zawory czy coś tam maja za mala moc gazu na junkers.Przerobienie tego za dużo kosztuje.Podobno bojler na gaz mniej bierze wiec założę bojler a ten junkers sprzedam (dostałem go od kogoś z Niemiec za darmo) temat można zamknąć
  • Pomocny post
    #19 14054222
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1539
    Może to oznacza, że instalacja gazowa w ogóle nie została przystosowana do montażu Junkersa (pewnie rura gazowa ma średnicę 1/2'' zamiast 3/4 - jak jest do większości piecyków łazienkowych). Bojler gazowy ma zawsze mniejszą moc palnika, ponieważ podgrzewa wodę w zbiorniku a nie przepływowo (podgrzanie przepływającej wody wymaga sporo mocy cieplnej).
  • #20 14054255
    zuber2007z
    Poziom 10  
    Panie Zbigniewie prawdopodobnie tak dzięki za odpowiedzi
  • #21 14054259
    biniu292
    Poziom 18  
    zuber2007z napisał:
    chodzi o to ze moje zawory czy coś tam maja za mala moc gazu na junkers.Przerobienie tego za dużo kosztuje.Podobno bojler na gaz mniej bierze wiec założę bojler a ten junkers sprzedam (dostałem go od kogoś z Niemiec za darmo) temat można zamknąć

To Ty masz kocioł dwufunkcyjny czy piecyk tylko do wody?
    Tak czy tak, dla mnie głupoty Ci gadają , bo jeśli nawet masz kocioł , to pewnie ma on 23 kw a piecyk ma 19,w jednym i drugim przypadku średnica instalacji jest taka sama, lub bardzo zbliżona, nie na tyle jednak różna , żeby kocioł nie chciał nawet odpalić.
    Mam wrażenie że mamy nadal wszystkich ważnych informacji

Dodano po 48 [minuty]:

Czy mam rozumieć że kolega miał mieć coś tego typu ?

http://www.bojlery.pl/pojemnosciowy-gazowy-podgrzewacz-wody-termica-p100wc.html

Wiszący lub stojący?

Dodano po 1 [minuty]:

Czy mam rozumieć że kolega miał mieć coś tego typu ?

http://www.bojlery.pl/pojemnosciowy-gazowy-podgrzewacz-wody-termica-p100wc.html

Wiszący lub stojący?
  • #22 20766562
    zuber2007z
    Poziom 10  
    Złożyłem wniosek o większą moc do PGNiG

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące montażu podgrzewacza wody Junkers WRDP 112G, przywiezionego z Niemiec, w polskiej instalacji gazowej. Podczas próby uruchomienia urządzenia, instalatorzy stwierdzili, że instalacja gazowa nie jest przystosowana do tego modelu, co może być związane z różnicami w kaloryczności gazu oraz wymaganiami dotyczącymi ciśnienia. W dyskusji poruszono kwestie związane z koniecznością wymiany dysz na odpowiednie do polskiego gazu ziemnego (GZ-50) oraz regulacji urządzenia. Użytkownik rozważał również możliwość zamiany Junkersa na bojler gazowy, który ma mniejsze zapotrzebowanie na gaz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA