logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy młotek do zbicia szybki jest wymagany przy ROP, RPO i wyłącznikach prądu?

Sourander1 18 Paź 2014 19:07 4263 8
REKLAMA
  • #1 14052713
    Sourander1
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie

Mam taki problem. Jestem administratorem kilku obiektów (sklepów). Dostałem nakaz/przykaz od strażaka, że niby wszystkie Przeciwpożarowe Wyłączniki Prądu, Ręczne Ostrzegacze Pożarowe (ROP), oraz Ręczne Przyciski Oddymiania (RPO) powinny posiadać młotek do zbicia szybki w celu ich wciśnięcia. Wiem że takiego obowiązku nie ma ale...Czy ktoś z szanownych kolegów natknął się kiedyś może na jakiś przepis, normę lub jakieś wytyczne na ten temat. Generalnie szukam dokumentu w którym było by napisane że taki młotek nie jest wymagany. Znalazłem ustawę o przeciwpożarowych wyłącznikach napięcia (prądu) w której nie ma wzmianki o młotku. Ale jeśli ktoś zna coś co by konkretnie wskazywało na brak takiego obowiązku to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam - SOURANDER

Dodano po 13 [minuty]:

Aha Jeszcze jedna sprawa. Słyszałem że są jakieś przepisy które mówią że przy oddymianiu grawitacyjnym, jest wymagane że Ręczne Przyciski Oddymiania (RPO) rozmieszane były według zasady: Jeden na ostatniej kondygnacji, jeden na pierwszej (wejście (bez podziemnych)) i przez dwie kondygnacje. Czyli np. Parter (RPO), potem 1 i 2 nie i piętro 3 (RPO) itd. Jeśli budynek 5 pięter (6 kondygnacji) - (bo wtedy wymaga się oddymiania) to: parter, 5 piętro i 2 lub 3.
    Wiem ze tak jest bo sam takie systemy robiłem ale w/g projektu lub nakazu straży pożarnej. Potrzebuje podstawy prawnej. Ustawy/ rozporządzenia/ normy/ wytycznych.

Z góry dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 14053638
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    Proponuję zadać to pytanie na forum strazak.pl .
  • REKLAMA
  • #3 14053652
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    Najpierw Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690, https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1663277.html
    potem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1663309.html
    i
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1663312.html
  • #4 14055988
    Guferowaty
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Odnośnie pierwszego to jakiś dziwny wymysł . W blokach nigdzie nie montowałem takich młoteczków a troszkę tych instalacji mam za sobą . Pomijam że po 24 godzinach wszystkie zostaną skradzione .

Odnośnie drugiego to tak się przyciski RPO właśnie montuje ale normy teraz nie podam . Wiem że tak ma być a te numerki to mnie średnio interesują . To dla biurokratów jest żywioł .

Dodam że szybki fabryczne w RPO i głównych wyłącznikach prądu są z takiego szkła że niewiele trzeba aby ją zbić .
  • REKLAMA
  • #5 14056185
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    witam,
    Montowali u nas w firmie ROP'y i w dokumentacji powykonawczej była specyfikacja takiego przycisku (certyfikat),gdzie zawarta była maksymalna i minimalna siła potrzebna do zbicia szybki .Przyjął to kierownik budowy ,w nadzorze budowlanym też nie mieli nic przeciwko.Podczas kontroli p-poż przeprowadzanej przez strażaka ten się też podpisał.
  • REKLAMA
  • #6 14066868
    Guferowaty
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Bo właśnie szybka jest tak dobrana że można ją zbić bez dodatkowych narzędzi . Taki jest wymóg a niestety czasem spotykam się z zamontowaną wyciętą szybką okienną którą i młoteczkiem nie stłuczesz .
  • #7 14067938
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Sourander1 napisał:
    Dostałem nakaz/przykaz od strażaka,
    Niech twój strażak poda podstawę prawną takiego nakazu, mój zakładowy wycofał się z 15 na 19 nakazów, po zapytaniu o podstawę prawną.
  • #8 14107592
    Sourander1
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie po dłuższej przerwie

Wiem że jeżeli nie ma mowy w żadnym przepisie o tych młotkach to znaczy że nie są wymagane, jednak mi chodziło że może ktoś gdzieś przypadkiem wpadł na dosłowny zapis ze np. "młotki przy przeciwpożarowych wyłącznikach prądu nie są wymagane" lub coś w tym stylu.
    Ze strażakiem nie chce się niepotrzebnie spierać zadając takie pytania w stylu niech to pan poda mi podstawę ble ble itp itd.

Dziękuje za odpowiedzi ale jeśli nikt nie wpadł kiedyś przypadkiem na taki zapis to temat do zamknięcia.

Pozdrawiam
  • #9 14109121
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Sourander1 Takie zapisy nie istnieją.

Czy jest to niepotrzebne spieranie się ...

To płać i płacz, bo zgodzisz się teraz, to następnym razem dostaniesz jeszcze coś do zrobienia, poprawienia, dołożenia itd. itp.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymogu posiadania młotka do zbicia szybki przy Przeciwpożarowych Wyłącznikach Prądu (PWP), Ręcznych Ostrzegaczach Pożarowych (ROP) oraz Ręcznych Przyciski Oddymiania (RPO). Użytkownik, będący administratorem obiektów, poszukiwał przepisów lub norm, które potwierdzałyby, że młotek nie jest wymagany. Odpowiedzi wskazywały, że nie ma formalnego wymogu posiadania młotka, a szybki w RPO i PWP są zaprojektowane tak, aby można je było zbić bez dodatkowych narzędzi. Użytkownicy sugerowali również, aby skontaktować się z odpowiednimi instytucjami w celu uzyskania jasnych informacji prawnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA