logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vitodens 333 (19kW) - wolne dogrzewanie CWU, temperatura rośnie zbyt powoli

marwoc 23 Paź 2014 19:24 3144 6
REKLAMA
  • #1 14067101
    marwoc
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam następujący problem z kotłem Vitodens 333 (19kW) - o godzinie 18.00 załącza się cykl grzania CWU - temperatura ustawiona na 50 stopni. Po 50 minutach pracy na wyświetlaczu temperatura wody użytkowej ma wartość 34 stopnie. Po dalszych 30 minutach temperatura CWU to 44 stopnie. To chyba jest trochę zbyt powolne podnoszenie? W zasadzie taki objaw wystąpił niemalże z dnia na dzień. Włączyłem kocioł wczoraj wieczorem na ogrzewanie i dzisiaj wieczorem wystąpił problem przy CWU. Póki kocioł obsługiwał tylko CWU było ok.
    Ma ktoś pojęcie co się dzieje?

Aha - kocioł pokazuje, że grzeje z temperaturą 58-68 stopni.
  • REKLAMA
  • #2 14067194
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    Witam,

wygląda na to że trzeba przeczyścić zakamieniały zawór 3-drogowy. Jak będzie grzać c.w.u. sprawdź czy równolegle nie idzie wysoki parametr na ogrzewanie.

Serwisant naprawi to w mig.
  • REKLAMA
  • #3 14068491
    marwoc
    Poziom 10  
    Ok. A mogę Ciebie prosić, żebyś tak bardziej łopatologicznie napisał jak to sprawdzić?

BTW - rozumiem, że chodzi o to by się upewnić, że jak ma grzać CWU to grzeje tylko CWU, a nie przez źle otwarty zawór puszcza część w CO? Dzisiaj po 50 minutach temperatura jest jakieś 35 stopni (CWU), a na początku instalacji CO przy kotle mam ciepłe rury, aczkolwiek kaloryferów nie nagrzewa. Czy tak powinno być?
    Może jest po prostu zakamieniony wymiennik ciepła?
    Albo któryś z czujników temperatury na zasobniku jest uszkodzony i to powoduje problemy z ładowaniem go? Już tak kiedyś się zdarzyło, że ten na dole zasobnika się uszkodził i nie potrafił dogrzać CWU i nie przełączał się na ogrzewanie CO. Teraz jest nieco inna sytuacja, bo dogrzewa jednak CWU, tyle że trwa to dramatycznie długo.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 14071667
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Witam,

instrukcja w ręce i :

- zacznij od diagnostyki kotła i sprawdź czy temperatury zadane pokrywają się z rzeczywistą
    - test przekaźników: wymuś pracę zaworu 3-drogowego i oceń czy płynnie zmienia położenie

Zadaj możliwą maksymalną temperaturę c.w.u. zasobnika- jeżeli będzie wywalać usterkę braku odbioru ciepła to wymiennik do płukania chemicznego.

Oczywiście kocioł 333 jest w wersji z wymiennikiem płytowym lub wężownicą...
  • #5 14097420
    marwoc
    Poziom 10  
    Wygląda na to, że problem sprawiał zawór zwrotny na cyrkulacji. Po odcięciu go i wyłączeniu pompy cyrkulacji kocioł ładuje zasobnik 86 litrowy do 50 stopni (za pomocą wymiennika płytowego) w czasie 30 minut.
    Czy to jest poprawny rezultat?
  • REKLAMA
  • #6 14098984
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Witam,

no proszę... zawór zwrotny na cyrkulacji - zaoszczędziłeś kasę :D. Szkoda że nam nie powiedziałeś o posiadaniu takiej instalacji, myślę że szybciej przyszła by pomoc.

Kocioł 333 26 kW powinien wg producenta przygotować 580l/h grzejąc wodę z 10 na 45 stopni.

Ty posiadasz 19 kW i temperaturę zadaną 50 stopni więc nie jest źle. Na pewno zyskasz kilka minut zlecając płukanie wymiennika w następnym sezonie grzewczym.
  • #7 14897285
    marwoc
    Poziom 10  
    zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kotłem Vitodens 333 (19kW), który zbyt wolno podgrzewa wodę użytkową (CWU). Po 50 minutach pracy temperatura wody osiąga jedynie 34 stopnie, a po kolejnych 30 minutach 44 stopnie, co wydaje się zbyt wolnym procesem. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zaworu 3-drogowego oraz diagnostykę kotła, aby upewnić się, że temperatura zadana pokrywa się z rzeczywistą. Użytkownik zauważył, że problem mógł być spowodowany zakamienionym wymiennikiem ciepła lub uszkodzonym czujnikiem temperatury. Po odcięciu zaworu zwrotnego na cyrkulacji, kocioł zdołał podgrzać zasobnik do 50 stopni w 30 minut, co zostało uznane za poprawny rezultat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA