Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HDD Samsung 500GB - Trzaski i blue screen przy starcie

Orka96 28 Kwi 2014 21:50 1377 20
  • #1 28 Kwi 2014 21:50
    Orka96
    Poziom 6  

    Witam
    Dzisiaj przyszedł mi nowy dysk twardy pocztą. Chodził cały dzien szybko i bez zadnego problemu. Pół godziny temu gdy przechylilem komputer o jakies 30-40 stopni zaczał robic starszny hałas. Wyłaczyłem szybko komputer z gniazdka, zaglądnałem do środka obudowy i wszystko wyglądało w porządku, lecz przy starcie wyskakuje blue screen. Probowałem naprawy, trybu awaryjnego lecz niestety nic nie pomaga
    Teraz pisze ze starego dysku. O dziwo, jesli podlacze obydwa dyski to mam normalny dostep do plikow z nowego dysku. Wszystko ładnie chodzi, program HD Tune nie wykrył zadnych błedow, bad sektorów czy innych takich.

    Komputer:
    Płyta: MSI-7592
    Ram: 6GB DRR III
    Procesor: Intel core 2 duo E6750
    Zasilacz: Take Me 400 watt ( tak wiem :( )
    Grafika: Nvidia geforce 210
    Dyski:
    1) Nowy, niedziałajacy: Samsung 500 GB ST500DM005
    2) Stary, działajacy: Seagate 320GB
    System: Windows 7 64 bit Profesional

    Nie chce robic formata ponieważ na nowym dysku mam juz wszystkie programy, ponad 200 GB plików osobistych i wolałbym załatwic to inaczej, czy jest to mozliwe?

    Niżej zdjecie blue screena, robione telefonem, lecz mimo tego mam nadzieje ze czytelne.

    HDD Samsung 500GB - Trzaski i blue screen przy starcie

    Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

    0 20
  • Pomocny post
    #3 28 Kwi 2014 21:57
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Orka96 napisał:
    Zasilacz: Take Me 400 watt ( tak wiem )


    Tak, wiesz, a go używasz:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    Zmierz napięcia, jakie daje, wg tego kanonu Elektrody:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

    Orka96 napisał:
    Pół godziny temu gdy przechylilem komputer o jakies 30-40 stopni zaczał robic starszny hałas


    W jakim celu?

    Ściągnij MHDD i wystartuj PCta z pendrive lub CD i wrzuć SMART problematycznego dysku:
    http://netdiag.pl/artykuly/mhdd/
    http://hddguru.com/software/2005.10.02-MHDD/
    http://nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html

    0
  • #4 28 Kwi 2014 21:58
    Orka96
    Poziom 6  

    HD Tune: ST500DM005 HD502HJ Health

    Spoiler:

    ID Current Worst ThresholdData Status
    (01) Raw Read Error Rate 100 100 51 12 Ok
    (02) Throughput Performance 252 252 0 0 Ok
    (03) Spin Up Time 83 83 25 5258 Ok
    (04) Start/Stop Count 100 100 0 24 Ok
    (05) Reallocated Sector Count 252 252 10 0 Ok
    (07) Seek Error Rate 252 252 51 0 Ok
    (08) Seek Time Performance 252 252 15 0 Ok
    (09) Power On Hours Count 100 100 0 10 Ok
    (0A) Spin Retry Count 252 252 51 0 Ok
    (0B) Calibration Retry Count 252 252 0 0 Ok
    (0C) Power Cycle Count 100 100 0 25 Ok
    (BF) G-sense Error Rate 100 100 0 12 Ok
    (C0) Power Off Retract Count 252 252 0 0 Ok
    (C2) Temperature 64 64 0 1441825 Ok
    (C3) Hardware ECC Recovered 100 100 0 0 Ok
    (C4) Reallocated Event Count 252 252 0 0 Ok
    (C5) Current Pending Sector 100 100 0 1 Ok
    (C6) Offline Uncorrectable 252 252 0 0 Ok
    (C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 200 0 0 Ok
    (C8) Write Error Rate 100 100 0 5 Ok
    (DF) Load/Unload Retry Count 252 252 0 0 Ok
    (E1) Load/Unload Cycle Count 100 100 0 32 Ok

    Power On Time : 10
    Health Status : Ok


    HD Tune: ST3320820AS Health

    Spoiler:
    ID Current Worst ThresholdData Status
    (01) Raw Read Error Rate 118 95 6 178664146 Ok
    (03) Spin Up Time 97 96 0 0 Ok
    (04) Start/Stop Count 97 97 20 3718 Ok
    (05) Reallocated Sector Count 100 100 36 0 Ok
    (07) Seek Error Rate 87 60 30 515211276 Ok
    (09) Power On Hours Count 89 89 0 9864 Ok
    (0A) Spin Retry Count 100 100 97 0 Ok
    (0C) Power Cycle Count 97 97 20 3475 Ok
    (BB) (unknown attribute) 6 6 0 94 Ok
    (BD) (unknown attribute) 100 100 0 0 Ok
    (BE) Airflow Temperature 59 48 45 689897513 Ok
    (C2) Temperature 41 52 0 41 Ok
    (C3) Hardware ECC Recovered 73 60 0 203198755 Ok
    (C5) Current Pending Sector 100 100 0 0 Ok
    (C6) Offline Uncorrectable 100 100 0 0 Ok
    (C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 200 0 0 Ok
    (C8) Write Error Rate 100 253 0 0 Ok
    (CA) TA Counter Increased 100 253 0 0 Ok

    Power On Time : 9864
    Health Status : Ok

    0
  • #5 28 Kwi 2014 22:02
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Orka96 napisał:
    HD Tune nie wykrył zadnych błedow, bad sektorów czy innych takich.


    Jeśli tak, daj screen z zakładki Health.

    Orka96 napisał:
    HD Tune: ST500DM005 HD502HJ Health


    Dysk na procedurę naprawczą.
    Niestety, wszystkie dane utracisz:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    Parametr C5.
    Nie podoba mi się parametr 01. Za duży jak dla tego typu dysku. Powinien być równy 0.
    Orka96 napisał:
    (BF) G-sense Error Rate 100 100 0 12 Ok

    Efekt uderzenia.

    0
  • #6 28 Kwi 2014 22:02
    Orka96
    Poziom 6  

    Co do zasilacza, mimo tego ze to chyba najnizsza klasa do tej pory nie było potrzeby go wymieniac.

    Komputer przechyliłem ponieważ kabel od ładowarki znajdował sie pod obudową i chciałem go wyciagnac.

    A Health z HD tune masz post wyżej.

    0
  • #7 28 Kwi 2014 22:03
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Orka96 napisał:
    Pół godziny temu gdy przechylilem komputer o jakies 30-40 stopni zaczał robic starszny hałas


    Myślę, że to któryś z wentylatorów narobił hałasu. Dysk może pracować w różnych pozycjach, ale stałych, bez przemieszczania podacza pracy.

    0
  • #8 28 Kwi 2014 22:04
    Orka96
    Poziom 6  

    Hmmmm, mi te cyferki nic nie mowia wiec wierze ci na słowo. Ale teraz pytanie czy ten dysk po formacie bedzie nadawał sie jeszcze do użytku?

    0
  • #9 28 Kwi 2014 22:06
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Orka96 napisał:
    Hmmmm, mi te cyferki nic nie mowia wiec wierze ci na słowo

    Nie musisz.
    Poczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
    Orka96 napisał:
    Co do zasilacza, mimo tego ze to chyba najnizsza klasa do tej pory nie było potrzeby go wymieniac.

    To nie jest zasilacz, tylko atrapa - pudełko z kabelkami - daleko mu do zasilacza.;)

    Orka96 napisał:
    Ale teraz pytanie czy ten dysk po formacie bedzie nadawał sie jeszcze do użytku?


    To nie jest zwykły format.;)
    swiercm napisał:
    Dysk na procedurę naprawczą.
    Niestety, wszystkie dane utracisz:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html

    Uwaga! Dotyczy Zasilania .
    Operację remapu/zerowania za pomocą poniższego sposobu, należy przeprowadzać na platformie wyposażonej w markowy, sprawny 100% zasilacz, z listy polecanej Elektrody:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    W innym przypadku, tj na pseudo-zasilaczach, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, iż poniższa operacja może doprowadzić do bezpowrotnego uszkodzenia dysku, powodując relokowanie sektorów niestabilnych. Nic nie zwalnia od logicznego myślenia.

    0
  • #10 28 Kwi 2014 22:09
    Orka96
    Poziom 6  

    Teraz jestem zdenerowany i nie chce mi sie tego robic, moze zrobie to jutro. Dysk ma 12 miesieczną gwarancje, moge z niej korzystac czy to ewidentnie moja wina?

    Dodano po 51 [sekundy]:

    Tym bardziej, że nie posiadam dobrego zasilacza.

    0
  • Pomocny post
    #11 28 Kwi 2014 22:13
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Jak zapewnisz mu dobre zasilanie, to jest bardzo duża szansa na to, że będzie działał poprawnie po Procedurze Naprawczej.

    Takie uszkodzenie, to jeszcze nic strasznego, ale musisz z tym zacząć działać i nie zostawiać go w tym stanie, a tym bardziej używać.

    Nie ma co się denerwować.
    Nie wolno przemieszczać PCta podczas pracy.;)

    Orka96 napisał:
    Dysk ma 12 miesieczną gwarancje, moge z niej korzystac czy to ewidentnie moja wina?


    Twoja wina.
    G-sense świadczy o nieostrożnym obchodzeniem się z dyskiem, a tego gwarancja nie obejmuje, ale czytaj wyżej.

    0
  • #12 28 Kwi 2014 22:16
    Orka96
    Poziom 6  

    OK, więc chyba wszystko już wiem.
    Jutro coś bede z tym robił, a na chwile obecną bardzo Ci dziękuje za pomoc ;) .

    0
  • #13 28 Kwi 2014 22:17
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Orka96 napisał:
    Jutro coś bede z tym robił


    Po procedurze, przeprowadź jeszcze skan powierzchni i zamieść zdjęcie z tego, co MHDD wykazał na koniec, oraz ponownie SMART dysku z MHDD lub innego programu.

    0
  • #14 17 Maj 2014 17:05
    Orka96
    Poziom 6  

    Dopiero teraz sie do tego zabrałem. Do tej pory komputer działał na starym dysku.

    W załączniku porównanie przed i po procedurze naprawczej.
    Po remapie zrobiłem Screenshot, lecz nie mogę go teraz nigdzie znaleźć. Ale wynik był mniej wiecej taki ze:
    50 sektorów bylo <50ms,
    lekko ponad 200 bylo <10ms,
    a reszta czyli te kilkaset tysiecy bylo <3ms.

    Ani jednego <150ms.

    Czy z dyskiem wszystko jest OK?






    HDD Samsung 500GB - Trzaski i blue screen przy starcie

    0
  • Pomocny post
    #15 17 Maj 2014 17:17
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Atrybut ID 200 ( C8 )
    Write Error Rate (Multi Zone Error Rate)
    Częstość błędów zapisu. Atrybut ten wskazuje na łączną ilość błędów zapisu podczas zapisywania sektora. Im wyższa wartość RAW, tym gorszy stan powierzchni dysku i/lub mechanicznego podsystemu.
    Krytyczny: Nie (Im niższa wartość tym lepiej)


    Wzrosło, jednak nie o jakąś kosmiczną wartość.
    Ale i..

    Atrybut ID 191 ( BF )
    G-sense error rate
    Częstotliwość błędów w wyniku oddziaływania przeciążenia. Atrybut ten informuje o błędach pracy dysku w wyniku drastycznego przeciążenia (np. Upadek).
    Krytyczny: Nie (Im niższa wartość tym lepiej)


    Znów puknąłeś w dysk (budowę) podczas pracy.;)

    Poza tym, SMART wygląda całkiem przyzwoicie. Kontroluj SMART na bieżąco., ze względu na powyższe.

    Orka96 napisał:
    50 sektorów bylo <50ms,
    lekko ponad 200 bylo <10ms,
    a reszta czyli te kilkaset tysiecy bylo <3ms.


    Szkoda, że nie wszystkie były w zakresie <3ms i <10ms, ale nie jest źle.

    Wg mnie dysk jest sprawny.
    Wrzuć SMART za jakiś czas w celu porównania i uważaj na wstrząsy podczas pracy PCta.;)

    Zasilacz wymieniłeś?;)

    0
  • #16 17 Maj 2014 17:23
    Orka96
    Poziom 6  

    Niestety nie, chwilowo po prostu nie mam pieniędzy na wymianę zasilacza.
    Bardzo dziekuje za pomoc, za jakiś miesiąc ponownie wkleję SMART. ;)

    0
  • #17 17 Maj 2014 17:28
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Orka96 napisał:
    Niestety nie, chwilowo po prostu nie mam pieniędzy na wymianę zasilacza.


    Musisz je zdobyć...To tylko około 50zł.
    Nie chcemy, byś sobie spalił sprzęt.;)

    0
  • #18 17 Maj 2014 17:30
    Orka96
    Poziom 6  

    50zł ? mógłbyś podać mi jakiś przykład/ link ?

    0
  • #20 17 Maj 2014 20:07
    mdm150
    Poziom 26  

    Hm, za 50zeta to nie wiem czy znajdzie jakąś markowa używkę. Z nówek to chyba poniżej 200zeta nie znajdzie czegoś sensownego z markowych. Chyba że można by wspomnieć o Fortronie... .

    0
  • #21 17 Maj 2014 20:11
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    mdm150 napisał:
    Hm, za 50zeta to nie wiem czy znajdzie jakąś markowa używkę. Z nówek to chyba poniżej 200zeta nie znajdzie czegoś sensownego z markowych. Chyba że można by wspomnieć o Fortronie... .


    Znajdzie się znajdzie i to nie jeden.

    Dziś prawdopodobnie poszły 2 markowe, dosyć mocne zasilacze. Jeden lekko wyżej niż 50zł (KW), a drugi też coś koło tej sumy.

    Wystarczy dobrze poszukać.popytać.;)

    mdm150 napisał:
    Z nówek to chyba poniżej 200zeta nie znajdzie czegoś sensownego z markowych.


    XFX Core 450, TT SMART 530W Modular, Enermax 500W, Fortron 450W i wiele wiele innych jest niżej, niż 200zł.

    0