logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MZ ETZ 150 - Brak ładowania, świecący kierunkowskaz i błędne napięcia

marek-08 27 Paź 2014 09:26 2406 8
REKLAMA
  • #1 14077661
    marek-08
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Wiem że pełno było już tematów o braku ładowania w mz etz 150 ale jeszcze nie spotkałem takiego wątku który nęka akurat mnie.
    Chodzi o to że w mz nie ma ładowania, prawy kierunek tylko się świeci a lewy normalnie mruga i jak np. mam przewody od światła stopu czy też klaksonu to na obu żyłach miernik pokazuje mi ze jest - , a raczej powinien być na jednej żyle + a na drugiej - .
    Dodam również że niedawno został wymieniony regulator napięcia i cewka zapłonowa.

Coś tam ogarniam z elektryki ale tym razem nie wiem nawet od czego zacząć dlatego proszę was o pomoc i przepraszam jeżeli napisałem w złym dziale, jestem nowy na tym forum.
  • REKLAMA
  • #3 14078535
    marek-08
    Poziom 9  
    A mniej więcej w jakim miejscu znajdują się te połączenia masy ?

Dodano po 3 [godziny] 2 [minuty]:

Masa sprawdzona i jest ok, ale zauważyłem że przewód D+ nie jest podłączony, jak go podłącze to problem z - na obu przewodach zniknie czy raczej może się coś stać jeżeli ten problem dalej występuje pomimo przeczyszczenia masy. (po przeczyszczeniu masy w lampie zaczęły kierunki działać prawidłowo)
  • REKLAMA
  • #4 14079394
    eryko222
    Poziom 2  
    W simsonie jest pod bakiem podlaczona masa ,w mz chyba tez ale nie jestem pewien
  • REKLAMA
  • #5 14080335
    marek-08
    Poziom 9  
    W MZ pod siedzeniem i w przedniej lampie ^^
  • #6 14081745
    marek-08
    Poziom 9  
    Dobra Pany, podłączyłem wszystko tak jak powinno być według schematu a ładowania jak nie było tak nie ma nie wspominając już o dwóch - przy klaksonie i ręcznym hamulcu pomimo prawidłowej masy. Jakieś podpowiedzi?
  • REKLAMA
  • #7 14083010
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2833
    Sprawdź rezystancję obwodu wzbudzenia. Kabel Podłączony do wyprowadzenia DF w ori regulatorze - chyba zielono-niebieski - ale nie bij jak sie pomyliłem. :D
  • #8 14083341
    marek-08
    Poziom 9  
    Kolor kabla dobry tylko ze nie wiem jak się sprawdza rezystancję obwodu...
  • #9 14083580
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2833
    marek-08 napisał:
    sprawdza rezystancję obwodu...

Omomierzem. Rezystancja między złączką wypietą z regulatora a masą SILNIKA.
    Zmierz w różnych pozycjach wału. Podaj wyniki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem ładowania w motocyklu MZ ETZ 150, gdzie prawy kierunkowskaz świeci się ciągle, a lewy działa prawidłowo. Po wymianie regulatora napięcia i cewki zapłonowej, użytkownik zauważył, że przewód D+ nie był podłączony. Po sprawdzeniu masy, która okazała się w porządku, kierunkowskazy zaczęły działać poprawnie. Użytkownik poszukuje dalszych wskazówek, ponieważ ładowanie nadal nie działa, a na przewodach klaksonu i hamulca ręcznego występuje nieprawidłowe napięcie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie rezystancji obwodu wzbudzenia oraz podłączenie masy w odpowiednich miejscach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA