logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić DMX512 UNILYTE i Par56 LED do płynnej zmiany kolorów?

askew 27 Paź 2014 11:44 2859 7
REKLAMA
  • #1 14077963
    askew
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.

Posiadam sterownik DMX512 firmy UNILYTE i 6 reflektorów Flash Par56 Slim LED.

Reflektory RGBW (7 kanałów DMX).

Niestety od samego początku mam problem i niestety jestem zielony w temacie.

Chciałbym podłączyć wszystkie 6 sztuk i ustawić je aby zmieniały kolory na przemian bardzo płynnie i nie za szybko.

Chodzi mi głownie o to, co mam zrobić na sterowniku, aby reflektory zmieniały barwy automatycznie przechodząc płynnie z jednego koloru na drugi, wszystkie na raz ale każdy w innym kolorze z osobna.

Podłączyłem wszystkie 6 sztuk pod sterownik, zaadresowane od 1 i każdy następny o 7 pozycji dalej.

Niestety mam problem z ogarnięciem wszystkiego.

Bardzo proszę o krótki opis.

Szukałem takiego opisu w internecie ale niestety są bardzo długie i szczegółowe a mnie chodzi o szybką instrukcję dla laika.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14081519
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Zmiana ta zależy od sterownika a nie od lamp, więc je możesz zostawić w spokoju tak jak są.
    Podaj dokładny model sterownika. Przykładowo w Unilyte console 24 służy do tego suwak FADE.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 14083657
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Bieda bo producent nie daje ani zdjęć w dużej rozdzielczości ani nie udostępnia instrukcji obsługi.
    Ten sterownik jest chyba taki sam jak Eurolite DMX Operator i w instrukcji piszą że do tego służą dwa suwaki po prawej.
  • #5 14381346
    maciek_sl
    Poziom 14  
    Poprostu musisz pary ustawić po koleji 1 następnie 17 później 33 i tak dalej i wtedy 1 fixture masz 1 led drugi drugi i tak dalej inaczej będzie tak ze będziesz miał na 1 fixture 2 pary
  • #6 14393531
    Maximoorg
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    @maciek_sl może adresować jak chce, byle urządzenia nie zachodziły na siebie. Przy pisaniu scen po prostu będzie miał trochę trudniej.
  • REKLAMA
  • #8 14405490
    maciek_sl
    Poziom 14  
    No tak ale jak ma tylko 6 parow to łatwiej mu będzie żeby każdy był na osobny fixture ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada sterownik DMX512 UNILYTE oraz 6 reflektorów Flash Par56 Slim LED RGBW (7 kanałów DMX) i ma problem z ich płynym ustawieniem do zmiany kolorów. Otrzymał wskazówki dotyczące adresowania reflektorów oraz użycia suwaków na sterowniku. Zasugerowano, aby reflektory były adresowane w sposób sekwencyjny, co ułatwi programowanie scen. Wskazano również na brak dostępnych instrukcji obsługi dla sterownika oraz podano link do materiału wideo dotyczącego programowania DMX.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA