Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak odkręcić moc w PR.Grant

olijacek 04 May 2005 10:57 2251 13
    olijacek
    Level 18  
    Proszę o pomoc we wskazaniu miejsca na schemacie radyjka Grant gdzie mógł zostaćzrobiony skrót mocy ponieważ radyjko ma oryginalnie 10Watt mocy a koleś od którego kupiłęm radio twierdzi że oddał radyjko do skrócenia mocy do 4Watt i moje pytanie to czy można przywrócić moc 10 Watt ?

Pozdrawiam Jacek

Ps rozkręcałem radyjko i nie widzę żeby gdzieś było coś dolutowane czy wylutowane itp. Jedyne co mi wyglądało podejrzanie to taki cinki czerwony kabelek który szedł o scalaczka skarajnej nóżki do przycisku DIM na panelu radyjka.
  • Helpful post
    mkos1
    Level 29  
    W Grancie jest o ile pamietam PRek opisany jako "PWR".
    Przyjżyj się VR12 i VR13
    olijacek
    Level 18  
    Dziękuję za podpowiedzi i odpowiadam nie widzę większego VR jak 11 ze schematu na forum dlaczego ?

A gdzie jest ten modulator i co z nim zrobić ?
    mkos1
    Level 29  
    Ustaw najprościej na tym stabilizatorze wartość napiecia zasilającego stopień mocy TX na poziomie 1/2 wartości napiecia zasilającego.
    Tak uzyskasz max moc przy najmniejszych zniekształceniach.
    Oczywiście regulację robisz przy właczonym AM'ie i jednak chyba tylko VR13
    olijacek
    Level 18  
    Przepraszam za marudzenie ale jestem nieco laikiem i po pierwsze nie widzę na schemacie VR13 (poszukam w radyjku) po drugie nie wiem gdzie mierzyć to napięcie zasilające stabilizator i gdzie on jest zrozumiałęm że mam kręcić tym VR13 i to on właśnie reguluje te napięcia na AM i włączona nośna ?.

Jak bym mógł prosić zaznaczone miejsce na schemacie, ewent zrobię zdjęcie wnetrzności .

Pozdr

OK znalazłem w radyjku jest VR13 i gdzie monitorować napięcie na wyjściu z tego rezystorka ? I jak sprawdzić ile ma być ?
    olijacek
    Level 18  
    Jeszcze jedna sprawa jeszcze nie kręciłem tym VR`kiem mam pytanie bo byłem w sklepie CB Radio i prosiłęm o sprawdzenie czy nadaje koleś włączył coś tam krzyknął na nośne sprawdził niby modulację na SWr`ku i mówi że działa na to ja do niego żeby zapytał jak go słychać ;) no to zapytał i otrzymał odpowiedź że coś pyka co to może być ? Jadę do niego jeszcze raz żeby się temu dobrze przyjżał zmienił gruchę i zobaczył czy na drugiej to samo olewają klienta a sklep to ten w Wawie przy rondzie wiatraczna ;(
  • Helpful post
    mkos1
    Level 29  
    Poszukaj go na schemacie w okolicy TR47 i TR49.
    Tutaj masz rysunek:

Pomiaru napięcia możesz zrobić na "zworze" (PBC834) przy tranzystorach stopni mocy.
    Popatrz takze na ten link:
    http://members.tripod.com/~Malzev/cb-radio/grant.htm
    Tak do końca niezbyt mi pasował opis z tej strony jego "strojenia" (szczególnie jesli chodzi o TX) ale ... część PLL w/g tego można chyba dobrze zestroić.

Powodzenia !
    olijacek
    Level 18  
    To jest coś Dzięki pozdrawiam biore się za radio.
    olijacek
    Level 18  

Ktoś tu coś zmieniał ?

Widać że przelutowany jest VR13 poza tym mam wzmocnienie w gruszce i efekt "pykania" był wywołany za mocnym podkręceniem w radyjku "Mic Gain" czułość mikrofonu ;)
    mkos1
    Level 29  
    Ja już kiedyś widziałem tak właśnie zrobiony "skrót" mocy w Grancie.
    W miejsce VR13 był właczony potencjometr od MIC GAIN'a a jego oryginalne wyprowadzenia były zwarte dla uzyskania max sygnału z mikrofonu.
    olijacek
    Level 18  
    To jest zdjęcie innego GRANTA i moje pytanie te cewki i kondensatory u mnie ich niema przy wtyczne ??? Dlaczego Pozd tym w tym radyjku jest większy gabarytowo tranzystor TR47 ten co jest przykręcony do bocznej ścianki nadawczy dlaczego ? Czy to znaczy że mój grant ma 4 waty firmowo ?

mkos1
    Level 29  
    Wersje Grantów "4-o watowe" najczęściej chyba nie miały radiatora na tranzystorach mocy - były one przykręcone bezpośrednio do obudowy.
    Co do tych cewek to ... chyba jakiś dodatkowy filtr na nich jest wykonany. U mnie nie ma czegoś takiego.
    olijacek
    Level 18  
    No fakt na pająka zrobione pewnie filt górno albo dolno przepustowy .

A co daje ta przeróbka ?

http://members.tripod.com/~Malzev/cb-radio/grant_.htm

Quote:
    Quieting of AM and SSB reception and improving gain of incoming signals is a common request from radio operators.
    In the first stages of the HF input 2SC1674 transistor can be found. This transistor is responsible for the amplification of a small detected signals. A problems exist if the transistor itself is noisy as is such the case of the 2SC1674 when compared to other low noise packages. Along with the amplification of the incoming signals is transistor noise. Replacement of this transistor with a higher gain, lower noise transistor greatly improves the signal to noise ratio of your receiver.
    We will use an 2SC2999 transistor that has higher gain lower noise characteristic. Replace the 2SC1674 (TR17) with an 2SC2999 (or similar low noise and high gain transistor) to achieve this improved signal to noise ratio.
    Re-adjust L7 and L8
    The gain will improved with more than 6dB with the same signal to noise ratio.