Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Berlingo 1.6 HDI 2008r. brak oświetlenia kabiny przy otwartych drzwiach

wiesiekmisiek 28 Oct 2014 20:31 3216 6
  • #1
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Witam. Proszę o pomoc . mam Citroena Berlingo 1.6 HDI 2008r. W niedzielę zanikły oświetlenia wnętrza kabiny i paki przy otwartych drzwiach i zgaszonym silniku. Wszystko do tej pory działało ok. Najpierw wymieniłem żarówkę św. pozycyjnego przedniej lewej lampy bo była spalona. Następnie sprawdziłem żarówki w lampkach oświetlenia i styki w nich. Jest ok gdyż przy włączonym zapłonie i przełączniku na zapalanie ich świeca w kabinie i na pace. Natomiast po przełączeniu przełączników w pozycje załączania przy otwartych drzwiach nie świecą. W lampie kabinowej brak jest zasilania prądem. Pojawia się zasilanie po włączeniu zapłonu. Bezpieczniki OK.Krańcówka tylnych drzwi posiada tylko jeden przewód - czy tak ma być czy on rozłącza masę? W drzwiach bocznych suwnych są dwa przewody. Natomiast w drzwiach kierowcy i pasażera nie znalazłem krańcówek być może coś jest podpiete pod klamki. Jestem laikiem w tej materii a oświetlenie wnętrza przy otwartych drzwiach jest mi niezbędne w pracy. Proszę o pomoc. Dziękuję
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Dziękuję za odpowiedzi milczące a zwłaszcza dla moderatora który ponowienie pytania wrzucił do kosza motywując, że temat został w przeszłości rozwiązany na tym forum co nie jest prawdą.
  • #3
    kybernetes
    Level 39  
    A tak w ogóle to naprawiłeś te lampki, czy dalej tak jeździsz?
  • #4
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Niestety tak jeżdżę. Ustaliłem tylko, że do lampki nie dochodzi napięcie przyt wyłączonym zapłonie .

    Dodano po 2 [minuty]:

    Przypomniałem sobie, że przed tą awarią wymieniłem żarówkę św. pozycyjunego lewy przód i zmieniałem akumulator, ale dziwne bo centralny działa z pilota tylko po zamknięciu wewnątrz nie pali sie migająca kontrolka na ręcznym przycisku blokadu zamków.
  • #5
    bart.auto
    Level 20  
    Sam raczej tego nie ogarniesz nie masz wiedzy i sprzętu
  • #6
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Wiesz całkiem laikiem nie jestem ale fakt , że nie mam lexii. Podpiecie kosztuje a myslałem, że to może być błahostka. Prześledziłem całe forum i neta
  • #7
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Czyli nikt nic?