logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Uno - chodzi jak żyleta ale do ok 3500 obr/min. ale..

gulinski 18 Mar 2003 21:44 4228 18
REKLAMA
  • #1 138059
    gulinski
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Fiat Uno - chodzi jak żyleta ale do ok 3500 obr/min. ale potem odcina wtrysk. Sprawdziłem połączenia ele. , wymieniłem filtr paliwa, posprawdzałem lambde, ukł podciśnienia, przejżałem układ wtrysku- mono jetronik sterowany z boscha, umyłem wtryskiwacz i nadal dętka. Czekam na sugestie szanownych PANÓW a moze i PAŃ
  • REKLAMA
  • #2 138157
    Wiesiekc
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Cześć.
    Identyczną usterke miałem w BMW E30 .Silnik dokręcał się tylko do 4000 RPM. Uszkodzony okazał się regulator ciśnienia paliwa/sprawdź ciśnienie zasilania(ten wąż od pompy) powinno wynosić ok 0.25MPa.

pozdrawiam
  • #3 138158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 138214
    dareksp9
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jak sprawdziłeś układ podciśnienia? Jesteś pewien, że odcina wtrysk centrala czy brakuje mu paliwa? Jeśli nie sprawdzałeś komputerem proponuje podjechać do fiata lub innego serwisu i wpiąć komputer nie kosztuje to wiele w moich okolicach kasują 35zł w fiacie. Wiadomo przynajmniej gdzie szukać przyczyny.
  • #5 138515
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 969
    Witam .Znam ten temat z Opli , jezeli sprawdziłeś i nie brakuje mu paliwa ( cisniene paliwa jest ok) to najprawdopodobniej czujnik obrotów wału lub wałka rozrządu ( duzo takich usterek miały Vecty B z rocznika 96-98 silniki x18xe , x20xev ).
  • REKLAMA
  • #6 139309
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 139526
    gulinski
    Poziom 16  
    UNo ma czujnik który jednocześnie mierzy prędkość obrotową i wyzmacza położenie wału - GMP. Dziękuję Panom muszę jeszcze wykonac kilka prób. napisze jak wypadły.
  • REKLAMA
  • #8 141086
    gulinski
    Poziom 16  
    elektrit napisał:
    zdejm wtyczkę z silniczka krokowego i wtedy zobacz.
    Sprawdziłem - jak poradził Elektrit. Dalej odcina.poskładałem do kupy i troche pojeździłem. Dalsze obserwacje:
    1. odcina jak poprzednio prrzy 3500
    2. po długim hamowaniu silnikiem np. po długi zjeżdzie z góry i podjeździe pod następną następuje mulenie silnika - tak jakby dostawał paliwo, ale jest strasznie słaby, auto zwalnia, nie reaguje na wciśnięcie gazu, po odpuszczeniu obroty maleją. Nic nie daje dodawanie gazu. Jeżeli puszczę gaz silnik zgaśnie. Nie mogę odpalić go z biegu. Muszę wyłączyć zapłon stacyjką i załączyć spowrotem. "zazbraja się wtryskiczcz" i wtedy moę go odpalić z biegu lub rozrusznikiem po wysprzęgleniu.
    3. podczas normalnej jazdy zdażały się poniekiedy krótkie kopniaki od silnika tak jakby coś przerywało na ułamek sekundy - sporadycznie
  • #9 141899
    slawek_j
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Moze sprobuj zresetowac kompa (nalezy na ok 15 min. odlaczyc akumulator). Jednak lepszym wyjsciem bedzie pojechac do ASO (wiem, ze ASO to zło) i na examinerze sprawdzic jaki blad wystepuje (tylko w takim wypadku nie resetuj kompa, bo pozniej przyrzad diagnostyczny nie wykryje co bylo przyczyna twoich objawow).
    Koszt nie jest bardzo duzy (ok 50-100 zł)
  • #10 163150
    gulinski
    Poziom 16  
    Znalazłem troche piasku w filtrze paliwa, sprawdzę co pływa w baku - nie powinno być rdzy bo wg książki mój model auta ma plasikowy bak
  • #11 163225
    Krzycho
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Znajomy miał podobny problem w swoim UNO, ale mniej odczuwalny.aśnięcie na wolnych obrotach i mulenie silnika. Okazało się, że był/jest uszkodzony cz. położenia przepustnicy. Na razie na mulenie pomogło czyszczenie tego potencjometru.
  • #12 164267
    jasiu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Slyszałem że fiaty lubią jak im się psuje TPS. W boschu to chyba scieżka węglowa jak w potencjometrze,ale nie jestem pewien. Może trzeba by ją wymienić, albo zregenerować jakimś preparatem. Tylko jak? Ja to miałem kiedyś w Kadecie padniętą pompe paliwa (co jest zanużona w zbiorniku). Wtedy też miał muła. Walczyłem z wtryskiem i nic. Nie tędy była droga.
  • #13 164835
    gulinski
    Poziom 16  
    Wyczysciłem dźiś zbiornik, ale jeszcze nie jeźdzuiłem . Na postoju wszystko gra. Zobaczymay jak będzie pod obciążeniem. Zbiornik mam blaszany i korodował - wyczyściłem. Ponadto na smoku pompy jest zakładana fabrycznie taka torebka z siatki, która jeżeli jest zbyt nisko opuszczona przygniata się do dna i pompa ma ma problemy z zassaniem paliwa.
  • #14 180296
    gulinski
    Poziom 16  
    Po jazdach. Jest troche lepiej - nie ma oznak niedochodzacego paliwa-nie gaśnie. Pozostało odcinanie przy 3500obr/min i sporadyczne szarpnięcia(odcięcie wtrysku na mniej niż sekunda)
  • #15 180340
    kojot999
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Miałem podobny problem w moim Escorcie. Z początku myślałem że problem robi czujnik położenai przepustnicy, jednak wymiana czujnika nie pomogła(takie małe guwienko do Forda kosztuje 700zł). Po długich pomiarach i diagnozach nic nie stwierdziłem. Okazało się że problem stważała sonda lambda. Po wyjęciu bezpiecznika od sondy podczas pracy silnika, a następnie uruchomienie go od nowa wszystko wróciło do normy i znów można gnieść go do czerwonego pola... resetowanie komputera nie pomaga
  • #16 183053
    ofsik
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    u mnie w fso Polonez byl identyczny problem. powyzej 3500 zachowywal sie tak jakby odcinalz aplon rpzyczyna bylo uszodzenie sondy lambda ktora dawala caly czas 0,28V i samochod nie potrafil dobrac sobie dobrego stusunku paliwa do powiewtrza. nie wzbogacal mieszanki powyzej 3500obr sprawdz miernikiem sonde lambda i po przegazowaniu powinna wskzywac od 0.32-1V
  • REKLAMA
  • #17 183568
    gulinski
    Poziom 16  
    Sprawdze to jutro i napiszę. Dziekuję
  • #18 184587
    gulinski
    Poziom 16  
    ofsik napisał:
    u mnie w fso Polonez byl identyczny problem. powyzej 3500 zachowywal sie tak jakby odcinalz aplon rpzyczyna bylo uszodzenie sondy lambda ktora dawala caly czas 0,28V i samochod nie potrafil dobrac sobie dobrego stusunku paliwa do powiewtrza. nie wzbogacal mieszanki powyzej 3500obr sprawdz miernikiem sonde lambda i po przegazowaniu powinna wskzywac od 0.32-1V

Wykonałem następiujące pomiary napięcia na złączy sygnałowym sondy lambda.:
    1. Pomiar na przyśpieszonym biegu jałowym - zimny silnik napięcie oscylujące w zakresie 0,1-0,7 V
    2. pomiar "na obrotach" (zimny silnik") - lamda generowała napięcie niskie rzędu 0,4 i mniej podczas narastania obrotów, w momęcie odcinania wtrysku woltomierz wsazywał ~0 V.
    3. w chwili schodzenia z obrotów lambda potrafiła wygenerowac napięcie wsteczne.

Pomiarów dokonywałem analogowym miernikiem - magnetoelektrycznym (Lavo 21);

Odłączenie przewodu sygnałowego lambdy nie powodowało zakłóceń biegu jałowego, natomiast występowały różnice "w punkcie odcinania". Odcinanie paliwa następowało raz niżej , raz wyżej -ale niejest to ściśle definiowalna kolejność(przypadkowo).

Pokusiłem się o wykomania emulatora lambdy tak jak do LPG; podłączyłem, ustawiłem na bogatą mieszanke (ok. 0,6 V). Wyniki prób wypadły niekorzystnie.
  • #19 207762
    gulinski
    Poziom 16  
    Znalazłem zimny lut w czujniku GMP i prędkości obrotowej.
    (Trzeba było go wyćiągnąć rozpełczyć polutować, złożyć i zalać klejem, włozyć do auta i ustawić.
    Wszelkie niedomagania ustały.
    Problem ROZWIĄZANY.

8)
    BZRDZO DIZĘKUJĘ ZA OKAZANĄ POMOC

W razie podobnych problemów z "Uniakami" proszę pisac na priva.

Podsumowanie tematu

✨ Fiat Uno z silnikiem wyposażonym w układ wtrysku Mono Jetronic sterowany przez Bosch miał problem z odcinaniem wtrysku paliwa powyżej około 3500 obr/min. Sprawdzono połączenia elektryczne, filtr paliwa, sondę lambda, układ podciśnienia oraz wyczyszczono wtryskiwacz, jednak problem pozostał. Wskazano możliwe przyczyny takie jak uszkodzony regulator ciśnienia paliwa, czujnik GMP (czujnik prędkości obrotowej i położenia wału), czujnik położenia przepustnicy (TPS) oraz problemy z sondą lambda. Autor wykonał pomiary napięcia sondy lambda, które wykazały niestabilne wartości i brak wpływu na bieg jałowy po odłączeniu sondy. Po wyczyszczeniu i sprawdzeniu zbiornika paliwa oraz filtra paliwa sytuacja się poprawiła, ale odcinanie przy 3500 obr/min i sporadyczne szarpnięcia pozostały. Ostatecznie znaleziono zimny lut w czujniku GMP, który po naprawie i ponownym montażu rozwiązał problem całkowicie. Zalecano diagnostykę komputerową w ASO oraz resetowanie komputera poprzez odłączenie akumulatora jako metody pomocnicze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA