logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chieftec CFT-750-14C - Opóźnione uruchamianie po nocy, możliwy problem z zasilaczem

takbir27 30 Paź 2014 17:53 1308 7
REKLAMA
  • #1 14087679
    takbir27
    Poziom 9  
    Witam. Mam pewien problem z komputerem od pewnego czasu. Komputer podłączony jest do listwy i pierwsze uruchomienie np. po nocy kończy się tym, że po włączeniu listwy muszę odczekać 10 minut zanim uda mi się uruchomić komputer. Sprawdzałem inne gniazda sieciowe, sprawdzałem czy ten sam problem będzie przy pominięciu listwy, użyłem także innego kabla do zasilacza. Nic nie pomogło. Dodam, że jak już komputer się włączy to nic się z nim złego nie dzieje- działa nawet po 15godzin bez przerwy.
    Sprawdziłem już w środku komputera, podociskałem wtyczki, przeczyściłem wszystko. Podejrzewam zasilacz, ale wolałbym być pewny- zakup testera to 70zł i nie chciałbym wydawać na darmo. Ponadto wykluczam raczej zaniżone napięcie w domu skoro inne sprzęty działają normalnie, a komputer po włączeniu też działa normalnie. Drugim problemem jest karta graficzna- przy prostych grach jak Payday, Van Helsing itp. w niektórych lokacjach nagle z 70stopni w stresie rośnie do 120... Problem zaczął się pojawiać przy problemie z zasilaniem.
    Więc otworzyłem komputer, wypiąłem kartę, ale komputer i tak pomału się włączał. Reset biosu także nic nie dał.

Co mogę dodać? Zasilacz Chieftec 750W (duży zapas), karta Radeon hd4890turbo (chciałem wymienić, ale wolę tego nie robić gdyby miała się uszkodzić przez zasilanie).

Więc moje pytanie. Czy kupować tester, czy może od razu nowy zasilacz? A może inne sugestie- tak, żeby problem nie pojawił się mimo wymiany zasilacza. ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14087696
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    takbir27 napisał:
    zakup testera to 70zł i nie chciałbym wydawać na darmo.

Nie wiem o jakim "testerze" piszesz. Zakup zwykły miernik uniwersalny za 10zł i wykonaj pomiary:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Dodano po 8 [minuty]:

EDIT:
    takbir27 napisał:
    karta graficzna- przy prostych grach jak Payday, Van Helsing itp. w niektórych lokacjach nagle z 70stopni w stresie rośnie do 120... Problem zaczął się pojawiać przy problemie z zasilaniem.

Jest to temperatura trochę nierealna. Powyżej 100°C sprzęt powninien się wyłączyć.
    Wykonaj konserwację chłodzenia karty. Jeśli nie wymiana pasty (zalecam) to chociaż wydmuchanie kurzu z między finów w tym "plastikowym tunelu" za pomocą sprężonego powietrza. Przy psikaniu najlepiej przytrzymaj wentylator, bo jeśli stumieniem powietrza go zbytnio rozpędzisz możesz go uszkodzić.
    Co do samego przegrzewania opcje są dwie:
    Albo wysoka temperatura uszkodziła coś na płycie (dokonaj oględzin płyty pod kątem spuchniętych/wylanych kondensatorów i innych, podaj model płyty).
    Lub zasilacz jest przeciążony na jednej z linii i przez to podaje za wysokie napięcie do karty.
    Zasilacz może też być po prostu niesprawny. Wiem, że ciężko podstawić inny na próbę, bo kartę masz strasznie prądożerną - min. 650W PSU musiałbyś pożyczyć.
    Jak widać zakup miernika nawet podstawowego za 10-20zł na bazarku jest wskazany.
  • REKLAMA
  • #3 14090752
    takbir27
    Poziom 9  
    safbot1st napisał:
    Nie wiem o jakim "testerze" piszesz. Zakup zwykły miernik uniwersalny za 10zł i wykonaj pomiary:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Mój błąd. Nie widziałem poradnika i myślałem, że będę musiał kupić tester do zasilaczy.

Ale ok. Miernik kupiony, napięcie sprawdzone. Spostrzeżenia:
    o ile chodzi o włączony komputer, to wszystkie napięcia są w normie. Przy +5V SB (+5 VCCH) pomiar wykonałem najpierw przy włączonym komputerze, a potem wyłączyłem i powtórzyłem pomiar i było dobrze. Ale pomyślałem, że przecież ten pomiar przy wyłączonym komputerze powinienem dokonać po tej 10 minutowej przerwie, gdy nie chce się włączyć. Więc powtórzyłem pomiar. No i wyszło, że było 2,8V i tak co 2 sekundy malało o 0,02V i rosło o 0,03V, więc w sumie co 2 sekundy rosło o 0,01V od tych 2,8V aż do 5,15V, kiedy wreszcie udało się uruchomić. Więc jak widzę problem jest właśnie w tych 2,8V. Czy zatem to oznacza nowy zasilacz?

safbot1st napisał:
    Lub zasilacz jest przeciążony na jednej z linii i przez to podaje za wysokie napięcie do karty.

Zapewne to. Zobaczymy po kupnie nowej karty. Ale ogólnie pisałem o karcie tylko dlatego, że miałem nadzieję, że może to mieć coś wspólnego z tamtym włączeniem się. ;)
  • REKLAMA
  • #4 14090794
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    takbir27 napisał:
    o ile chodzi o włączony komputer, to wszystkie napięcia są w normie.
    Wykonaj pomiary jeszcze raz pod stresem wywołanym programem OCCT Power Supply Test.
    Przedstaw zestawienie wyników z tymi ze spoczynku.
  • #5 14091132
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Masz problem z przetwornicą St-by w tym zasilaczu.
  • #6 14091448
    takbir27
    Poziom 9  
    safbot1st napisał:
    Wykonaj pomiary jeszcze raz pod stresem wywołanym programem OCCT Power Supply Test.
    Przedstaw zestawienie wyników z tymi ze spoczynku.

Kurde nie da rady. Przy około 100 sekundach karta graficzna wchodzi w takie obroty, że ten wiatraczek aż zaczyna strzelać i się blokować. Wszystkich w domu obudziłem, bo mi obudowa nawet zaczęła piszczeć z wysoką temperaturą...

miecho18 napisał:
    Masz problem z przetwornicą St-by w tym zasilaczu.

Czyli najłatwiej kupić nowy?
  • REKLAMA
  • #7 14091600
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Najlepiej oddać do naprawy. Zasilacz nie byle jaki, więc moim zdaniem warto naprawić.
  • #8 14091709
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3829
    Lepiej będzie jeśli kolega odda ten zasilacz do serwisu. Jak chce kolega naprawiać zasilacz z taką wiedzą (jego jest poprostu szkoda) :D

Przy samodzielnych naprawach zasilaczy potrzeba podstawowej wiedzy z zakresu podstaw elektroniki oraz budowy i zasady działania serwisowanego zasilacza. Jednak tej wiedzy wymagamy również na forum, koledze natomiast tej wiedzy brakuje, a zatem proszę oddać sprzęt w ręce fachowca.
REKLAMA