logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CLX-3175FW - Brudny wydruk, duchy i ugięte kartki po czyszczeniu bębna

dragon_ar 30 Paź 2014 22:18 4563 13
REKLAMA
  • #1 14088658
    dragon_ar
    Poziom 10  
    Postaram się jak najkrócej
    - drukarka zaczęła brudzić więc wyciągnąłem bęben, rozłożyłem na części, wyssałem z niego toner i włożyłem spowrotem, na początku było ok ale teraz jest gorzej (załączniki z przykładami poniżej)
    Dodatkowo z drukarki wychodzą dosyć mocno ugięte kartki (coś czego wcześniej nie było, jakieś takie półksiężyce)

Samsung CLX-3175FW - Brudny wydruk, duchy i ugięte kartki po czyszczeniu bębna Samsung CLX-3175FW - Brudny wydruk, duchy i ugięte kartki po czyszczeniu bębna Samsung CLX-3175FW - Brudny wydruk, duchy i ugięte kartki po czyszczeniu bębna

czy ktoś kojarzy co z tym się mogło stać?
    Zakładam że to może być ten bęben i od jego wymiany chciałbym spróbować ale czy te duchy mogą być objawem awarii bębna?
  • REKLAMA
  • #3 14089011
    dragon_ar
    Poziom 10  
    udało mi się go wczoraj wyciągnąć ale nie wiem jak ocenić jego stan?
    fizycznie prosty/niepozaginany

Drukarka wydrukowała może z 5 tysięcy stron
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14090357
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 434
    Na pasie transferowym najczęściej nie zgarnia listwa czyszcząca i powstaje taki efekt. Zatnij wydruk, wyjmij pas i pokręć nim, powinno być widać czy zostaje cały wyczyszczony. A czy wydruku w kolorze również występuje ten problem
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • REKLAMA
  • #5 14094201
    dragon_ar
    Poziom 10  
    Wykonałem test wydruku "Test_2 wzór.pdf", efekt druku można zobaczyć na poniższych skanach:

Samsung CLX-3175FW - Brudny wydruk, duchy i ugięte kartki po czyszczeniu bębna Samsung CLX-3175FW - Brudny wydruk, duchy i ugięte kartki po czyszczeniu bębna Samsung CLX-3175FW - Brudny wydruk, duchy i ugięte kartki po czyszczeniu bębna Samsung CLX-3175FW - Brudny wydruk, duchy i ugięte kartki po czyszczeniu bębna

w odróżnieniu od wcześniejszych wydruków na skanach można zobaczyć coś czego wcześniej nie widziałem a mianowicie powtarzające się w różnych miejscach 4 kropki (różno kolorowe) jedna pod drugą (duchy i brud nadal pozostał)

Co do samego pasa to wyjąłem go bez uruchamiania jakiegokolwiek druku i miał na sobie smugi, odkręciłem jego górną przykrywkę i pod spodem była taka listwa metalowa na 2 sprężykach dociskana do pasa. Ręczne kręcenie pasem nie dawało żadnych efektów poprawienia czystości. Docisnąłem palcem listwę w środkowej części i wówczas kręcąc pasem został on oczyszczony ze smug (tak jakby docisk sprężynek nie wystarczał).
    Załączniki:
    • Test_2_wz__r.pdf (4.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 14094345
    dragon_ar
    Poziom 10  
    Wykonałem jeszcze jedną czynność:
    wyciągnąłem znowu pas transferowy, rozebrałem górną obudowę i zahaczyłem sprężynki o 3 zwoje mniej, co spowodowało, że docisk listwy czyszczącej zwiększył się i widzę że pas po przejściu jest czysty oraz wydruk nie jest już aż tak zabrudzony, na 4 kartki jedna ma smugi.
    Czyżby zatem pas do wymiany? czy po 5 tyś stron taki element powinien podlegać wymianie?

To co jeszcze obserwuję to to że wypełnienie nadruku nie jest pełne, czyli czcionka Bold i linie mają niepełne wypełnienie (prześwituje pod nimi kartka)
  • Pomocny post
    #7 14099447
    Dzida
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Cześć. Na pewno występuje nieprawidłowe czyszczenie pasa przez listwę czyszczącą. Dobrze jest ją całkiem wyciągnąć i wyczyścić. Zobaczysz też, że być może jest trochę odgięta i dlatego nie przylega dokładnie. Przyczyną jest nie tylko ilość wydruków, ale też czas. Drukarka ma już chyba kilka lat i guma się odkształciła. Możesz spróbować właśnie jakoś ją docisnąć bardziej tymi sprężynkami.
    Te kolorowe kropeczki to fizyczne uszkodzenie powłoki bębna, drukują się prawdopodobnie w odległości obwodu bębna. Jest to według mnie nienaprawialne, bęben do wymiany.
    Niedodrukowania liter to kwestia kiepskiego tonera lub przybrudzenia lasera.
  • Pomocny post
    #8 14111946
    mawe
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Kropeczki są na pewno nienaprawialne. Jak kolega wcześniej napisał, jest to fizyczne uszkodzenie powłoki bębna. Tylko wymiana. Nie stawiał bym raczej na sparciałą listwę czyszczącą pasa. Aż tak wiekowe te drukarki nie są. Ale na żywotność tego elementu ma wpływ również toner. Jeśli używasz jakiegoś tragicznego zamiennika, mógł wejść w reakcje z gumą. Spróbuj dokładnie wyczyścić zespół pasa i sprawdź czy zgarniany toner jest odprowadzany do zbiornika. Dociągnięcie sprężynek przyspieszy zużycie pasa i listwy. Brak wypełnienia liter może być z powodu jakości toneru, zabrudzenia LSU, słabego dozowania toneru, niewłaściwego ładowania bębna.
    Piszesz o ugiętych kartkach, może to być wilgotny papier co również może mieć wpływ na brak wypełnienia.
    Sprawdź czy rolka grzewcza nie jest przypadkiem oblepiona tonerem.
  • #9 14112042
    dragon_ar
    Poziom 10  
    Dużo informacji, dziękuję na ten czas, rozglądam się za częściami do wymiany i wrócę z info o rezultatach
  • #10 14112060
    mawe
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Jeśli planujesz zakupić bęben w postaci tylko rury to pamiętaj o zakupie również listwy czyszczącej bęben. W przypadku zakupu oryginalnego modułu bębna, wszystko jest w module. Ale cena ..... :cry:
  • REKLAMA
  • #11 14112109
    dragon_ar
    Poziom 10  
    Drukarka mi posłużyła ładnie dotychczas więc po tych 4 latach zmienię zarówno bęben jak i pas transportowy i mam nadzieję że to mi załatwi sprawę.
  • #12 14324203
    dragon_ar
    Poziom 10  
    temat wraca na tapetę:
    - wymieniony bęben oraz pas transferowy
    już po wymianie było widać że na większych powierzchniach np. czcionka Bold toner nie pokrywa w pełni nadruku / wydruk powierzchniowy nie był gładki.
    Poza tym kartki z drukarki wypadały lekko ugięte.

W załączniku dołączam pdf z testowym wydrukiem i skany tego testu.

Samsung CLX-3175FW - Brudny wydruk, duchy i ugięte kartki po czyszczeniu bębna Samsung CLX-3175FW - Brudny wydruk, duchy i ugięte kartki po czyszczeniu bębna

Na skanach wyraźnie widać że drukarka ma coraz poważniejsze problemy z uzyskaniem wypełnienia powierzchni i od krótkiego czasu bardzo szybko pogorszył się jej wydruk do tego stopnia że czcionka Bold wygląda jeszcze jakoś ale zwykła zaczyna zanikać
    Załączniki:
    • Test_2_wz__r.pdf (8.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 14324432
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 434
    Problem z tonerem czarnym. Należy dobrze oczyścić wręcz oskrobać listwę rozprowadzającą toner.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • #14 14324499
    dragon_ar
    Poziom 10  
    gdzie znajduje się ta listwa? drukarka przeszła gruntowne zmiany, nowe : Toner, bęben, pas transferowy (i od samego początku wypełnienie powierzchniowe było kiepskie ale w krótkim czasie się jej jeszcze pogorszyło)
    Co do części i tonera to mam wszystko oryginały

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problemy z drukarką Samsung CLX-3175FW, w tym brudne wydruki, pojawiające się "duchy" oraz ugięte kartki. Po czyszczeniu bębna i wymianie tonera, problemy się nasiliły. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie pasa transferowego oraz listwy czyszczącej, które mogą być przyczyną nieprawidłowego czyszczenia. Po wymianie bębna i pasa transferowego, problemy z wypełnieniem nadruku oraz ugiętymi kartkami nadal występowały. Wskazano na możliwość uszkodzenia bębna oraz wpływ jakości tonera na wydruki. Użytkownik planuje dalsze działania w celu rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA