logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bester minimagster 1500 – brak podawania drutu i spawania, 0V na IRF640 US-45S

dawidiwitek 24 Gru 2025 09:45 276 6
REKLAMA
  • #1 21789056
    dawidiwitek
    Poziom 3  
    Witam.
    Migomat Bester minimagster 1500 przestał spawać i podawać drut.
    Z przycisku wewnątrz spawarki podaje; po naciśnięciu na rączce słychać, że zawór od gazu działa, wentylator też. Zmierzyłem, że na płytce US-45S pokazuje 0 V na IRF640 podczas naciskania guzika od spawania.
    Na wstępie zaznaczam, że nie jestem bardzo biegły w tematach i pewnie będę musiał zakupić nową płytkę, ale z ciekawości chciałem zapytać, czy mógłbym jeszcze coś tutaj sprawdzić sam (gdyby była diagnoza, ktoś inny zająłby się naprawą).

AI: Czy przed awarią były wykonywane jakieś naprawy, modyfikacje albo czy wydarzyło się coś nietypowego (np. zwarcie, przepięcie, upadek urządzenia)?
    Nie było.
    AI: Czy sprawdzałeś bezpieczniki oraz napięcia zasilające na płytce US-45S (oprócz tego na IRF640)? Jeśli tak, to jakie wartości udało się zmierzyć?
    Tak, bezpiecznik jest ok.
    Płytka drukowana z widocznymi elementami elektronicznymi w migomacie Bester.
    Płytka elektroniki spawarki z transformatorem ZETA TSZ 15V/2 i przewodami
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21789486
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 471
    >>21789056 Czy załącza się stycznik główny? (ten Cl9?) Jeżeli nie - a elektrozawór się otwiera - wymienić cewkę w Cl9! No chyba że kłaki zasilania cewki są urwane... Cewka jest połączona równolegle z zaworem gazu.
  • REKLAMA
  • #4 21796158
    dawidiwitek
    Poziom 3  
    Płytka jest dobra. Zrobiłem podmiankę.
    Stycznik na a1-a2 pokazuje 230 V przy naciskaniu przycisku na rączce.
    L1-T1 ma ciągle 230 V, przy naciskaniu przycisku na rączce też. Stycznik do zmiany?
  • #5 21796276
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 934
    dawidiwitek napisał:
    Stycznik do zmiany?

A po co od razu do zmiany?
    Tego nie da się wymontować?
    Wymontować, i rozebrać?
    Rozebrać, a następnie sprawdzić?

No chyba, że jest nierozbieralny.
  • #6 21796309
    dawidiwitek
    Poziom 3  
    Wolę zmianę, jeśli to jest stycznik, bo nie są jakieś drogie z tego, co sprawdzałem. Rozkręciłem tył, który się dało, to widać tylko, że cewka jest mokra. A spawarka jest w ogrzewanym pomieszczeniu tydzień. Na styku L1 - t1 nie powinno być 230 V w trakcie naciskania przycisku spawania?

Dodano po 8 [minuty]:

Moglibyście mi polecić, jaki stycznik zakupić?
    Taki jest obecnie, ale widzę, że ciężko o ten sam.
    Stycznik Danfoss typu CI 9 z widocznym okablowaniem i oznaczeniami technicznymi Zbliżenie na stycznik przemysłowy z oznaczeniami i przewodami elektrycznymi
  • REKLAMA
  • #7 21797168
    dawidiwitek
    Poziom 3  
    Taki będzie odpowiedni?
    Stycznik mocy Schneider Electric LC1D18P7
    Parametry techniczne

Producent: Schneider Electric, seria TeSys D
    Typ urządzenia: stycznik mocy 3-biegunowy (3P)
    Styki główne: 3 × NO (normalnie otwarte)
    Styki pomocnicze: 1 NO, 1 NC
    Prąd znamionowy AC-3: 18 A
    Moc silnika: do 7,5 kW przy 400 V
    Napięcie cewki: 230 V AC (50/60 Hz)
    Napięcie pracy: do 690 V AC / 300 V DC
    Montaż: na szynie DIN lub na płycie (śruby)
    Wymiary: ~45 × 96 × 77 mm
    Zakres temperatur pracy: -5°C do 60°C
    Normy: IEC 60947-4-1, UL 508, CSA, CCC

I pod NC podłączyć kabelki, które w oryginale są pod CB-NC?

Podsumowanie tematu

✨ Migomat Bester minimagster 1500 przestał podawać drut i spawać. Po naciśnięciu przycisku spawania słychać działanie elektrozaworu gazu i wentylatora, jednak na tranzystorze IRF640 na płytce US-45S mierzone jest 0 V. Bezpiecznik jest sprawny, a napięcie zasilające na styczniku głównym (Cl9) wynosi 230 V na zaciskach a1-a2 podczas naciskania przycisku. Styk L1-T1 stycznika ma ciągłe 230 V, co budzi wątpliwości co do jego prawidłowego działania. Cewka stycznika jest mokra, co może wskazywać na uszkodzenie. Zalecane jest rozebranie i sprawdzenie stycznika lub jego wymiana, gdyż dostępne są niedrogie zamienniki. Użytkownik prosi o rekomendację odpowiedniego stycznika, gdyż oryginalny model jest trudno dostępny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA