logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer uruchamia się z opóźnieniem, wentylatory zatrzymują się, brak sygnału na ekranie

M4n1ak 19 Sty 2016 21:12 1326 15
REKLAMA
  • #1 15350944
    M4n1ak
    Poziom 8  
    Witam wszystkich

Po włączeniu komputera LED na obudowie świeci się, wszystkie wiatrakiwentylatory zaczynają się kręcić, lecz nie ma sygnału (czarny ekran).
    Po 2 sekundach od włączenia wentylatory karty graficznej całkowicie zatrzymują się i co jakieś 2 sekundy słychać zwolnienie reszty wentylatorów na ułamek sekundy, po czym wracają do poprzedniej prędkości i tak na okrągło (restarty?).
    Mija tak około 15 sekund a czasem nawet dłużej, po czym komputer włącza się jak gdyby nigdy nic. Wentylatory grafiki znowu zaczynają się kręcić (czasami wyskakuje wiadomość z UEFI, że komputer nie wystartował 3 razy poprawnie i zostają przywrócone ustawienia fabryczne).
    Kolejny objaw jaki zauważyłem to przy obciążeniu przy OCCT (GPU i Power Supply) komputer restartuje się w różnych odstępach czasu. Raz komputer zrestartował się po ułamku sekundy od włączenia, a raz trzymałem tak ok. 5-10 minut i nic. Przy obciążaniu procesora problem restartów nie występuje i w OCCT jak i w Prime95.
    Następna dziwna rzecz to to, że gdy chce zrestartować komputer z poziomu Windowsa (zwyczajny restart) to komputer już się nie włącza (brak sygnału, wszystkie wentylatory chodzą, led'y świecą)

Podczas testów przed restartem linia +12V pokazywała 11.5V - 11.8V, więc chyba zasilacz można wykluczyć?
    Dodam jeszcze, że po wyjęciu karty graficznej problem z uruchamianiem znika, uruchamia się, stąd przypuszczenie o kartę graficzną.

Specyfikacja komputera:
    Mobo: ASROCK H81M
    HDD: WD Blue 1TB
    GPU: Radeon R9 270
    CPU: i3-4160 (stockowy cooler)
    RAM: Goodram 4GB 1600mhz
    PSU: Corsair VS450W

Komputer chodził bezproblemowo przez 2 lata, procesor max. 70*, grafika około 75* w wymagających grach.

Co było robione, a nie przyniosło efektu?
    - reset ustawień biosu (zworka clear cmos, wyciąganie baterii)
    - update biosu do najnowszej wersji
    - reinstall sterowników grafiki
    - czyszczenie całej jednostki

Kolejna garść informacji po testach:

Więc tak.. podstawiłem zasilacz 620W, nówka ze sklepu, odpalam kompakomputer i problem jest ten sam co w pierwszym poście..
    Po kilku próbach udało mi się uruchomić komputer, pierwsze co zrobiłem to odpaliłem testy na OCCT, GPU i Power Supply.
    Zero restartów, temperatury w normie, napięcia stabilne, w stresie linia 12V miała około 11.4V-11.7V, nigdy niżej (wszystko sprawdzałem przez HWINFO).
    Po testach zrobiłem idle na 5 minut i zrestartowałem komputer z poziomu Windowsa, objaw ten sam co poprzednio, czarny ekran,
    wszystko się kręci, ale nic nie startuje, ratowało tylko wyłączenie zasilania i ponowne włączenia komputera i jakoś za którymś razem startował.

Mam wykresy wygenerowane przez OCCT.

Wyjąłem więc kartę graficzną i podpiąłem się do integryzintegrowanej.
    Walczyłem przez 30 minut i nie udało mi się uruchomić komputera (odłączanie zasilacza, clear CMOS'u) nic nie zadziałało..
    Postanowiłem w końcu zostawić go w spokoju na około 40 minut po czym odpaliłem go ponownie bez karty graficznej, z nowym zasilaczem cały czas i ciągle to samo..
    Męczyłem się parę minut, żeby wystartował, ale w końcu się udało..

W takim przypadku co teraz Panowie? Czy ktoś ma jakiś pomysł? Czyżby to płyta główna Asrocka była winna? Na sprzęcie nabite mam ok. 4400 godzin pracy.
    Dodam jeszcze, że od niedzieli komputer był użytkowany normalnie (jedyny problem był z włączeniem go), odpalane były gry, komputer chodził po 10 godzin i żadnych problemów.[/s]
  • REKLAMA
  • #2 15351237
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 15351278
    M4n1ak
    Poziom 8  
    Smart dysku:
    Komputer uruchamia się z opóźnieniem, wentylatory zatrzymują się, brak sygnału na ekranie

Płyta główna wydaje się być w dobrym stanie, niczego dziwnego nie widać.
    Pamięci nie testowałem, posiadam jedną kość 4GB.

Poza tym coś mnie tknęło, żeby wpiąć głośniczek i dostałem kolejną wskazówkę.
    Otóż pomiędzy tymi "restartami" słychać 6 beepów.
  • #4 15351300
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 15351311
    M4n1ak
    Poziom 8  
    Tak, na pewno 6, znalazłem też coś takiego:

6 szybkich beepów jeden po drugim, potem słychać te zwolnienie wentylatorów, które zauważyłem jako pierwszy objaw i znowu 6 beepów i tak cały czas aż do włączenia komputera, które następuje po kilkunastu takich powtórzeniach.
  • REKLAMA
  • #6 15351321
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 15351335
    M4n1ak
    Poziom 8  
    Klawiatura od nowości siedzi z tyłu w płycie głównej w tym samym porcie USB 2.0.
    Nic nie było od tamtej pory zmieniane.

Szczerze mówiąc upierdliwe jest czekanie, aż komputer łaskawie się włączy, myślisz, że można to reklamować? Gwarancja jest.
  • #8 15351359
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 15351440
    M4n1ak
    Poziom 8  
    Wypiąłem wszystkie urządzenia USB i niestety nadal to samo, kilkanaście cykli beepów, parę minut czekania i odpala się jak gdyby nigdy nic.
    Nic nie było modyfikowane, zmieniane tak jak napisałem..
  • REKLAMA
  • #10 15351714
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Cytat:
    w stresie linia 12V miała około 11.4V-11.7V

11,4V to dolna granica normy ATX a pomiar pewnie robiony multimerem. Multimer pulsacji nie pokaże a przy takim spadku to na pewno jakieś są. Jak dla mnie to zasilacz nie wyrabia.
  • REKLAMA
  • #11 15352207
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    310artur napisał:
    Cytat:
    w stresie linia 12V miała około 11.4V-11.7V

11,4V to dolna granica normy ATX a pomiar pewnie robiony multimerem. Multimer pulsacji nie pokaże a przy takim spadku to na pewno jakieś są. Jak dla mnie to zasilacz nie wyrabia.

Autor mówił że podstawiał 620W i było to samo. Ponadto sprawdzał za pomocą HWINFO :D Czytasz i nie widzisz? :D
  • #12 15353038
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Czyli napięcia nic nie warte. Albo odczyt błędny albo coś jest bardzo źle jeśli takie spadki są na 620W zasilaczu :P I fakt czytam i nie widzę - poważnie czytałem i nie widziałem, nawet teraz musiałem czytać 2 razy żeby zauważyć

Jak nie zasilacz to układ zasilania. Albo jednak kondensatory albo złożyć na pająka na stole i sprawdzić czy czasem coś innego nie zwiera w kaście (jakieś tuleje,śruby inne cyrki, bywało już tu tak) . Płyta obsadzona polimerami to na oko nic nie stwierdzisz. Już musi być bardzo źle żeby polimer strzelił. Sekcja zasilania to bieda straszna ale tu to zaleta - doliczyłem się 15 elektrolitów to i wszystkie można wymienić. Te 4 koło wyjścia karty dźwiękowej można raczej zignorować. No bo co innego może być z tego co w ogóle można naprawić?
  • #13 15355452
    M4n1ak
    Poziom 8  
    Gadałem ze znajomym, powiedział, że miał kiedyś taki sam problem z płytą główną, oddał ją do miejscowego serwisu i za 100 zł mu ją naprawili, ale niestety nie wie co było robione.
    W takim razie po prostu wyślę płytę na gwarancję, bo nie widzę sensu się w to bawić samemu.
  • #14 15356792
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 15358118
    M4n1ak
    Poziom 8  
    Okej, dzięki Panowie za zainteresowanie się tematem, wyślę na gwarancję płytę i zobaczymy co powiedzą.
  • #16 15453687
    M4n1ak
    Poziom 8  
    Płyta główna poszła na gwarancję, po 2 tygodniach czekania dostałem wiadomość, że reklamacja została uznana, wymiana na nową lub zwrot pieniędzy, także temat można uznać za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który uruchamia się z opóźnieniem, wentylatory zatrzymują się, a ekran pozostaje czarny. Po kilku sekundach komputer włącza się normalnie, ale pojawiają się 6 krótkich beepów, co sugeruje błąd klawiatury. Użytkownik sprawdził stan dysku twardego, kondensatorów na płycie głównej oraz wykonał test pamięci RAM, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być problemy z zasilaczem lub sekcją zasilania płyty głównej. Użytkownik postanawia wysłać płytę główną na gwarancję, co ostatecznie prowadzi do uznania reklamacji i wymiany płyty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA